BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Έως 13 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τα νέα προγράµµατα ΟΕΦ

Ξεκινούν την 1η Απριλίου τα νέα τριετή προγράµµατα εργασίας των Οµάδων Ελαιοκοµικών Φορέων, και βάσει της νέας υπουργικής απόφασης, η σύνταξη και η κατάθεσή τους µπορεί να γίνει από όλες τις αναγνωρισµένες οργανώσεις παραγωγών έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015, ενώ με νέα απόφαση εγκρίθηκε και η δέσμευση πίστωσης ύψους 1.000.000 ευρώ για την υλοποίησής τους από τη 1η Απριλίου 2015.

Έως 13 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για τα νέα προγράµµατα ΟΕΦ

2
0

Υπενθυµίζεται πως οι οµάδες παραγωγών στο ελαιόλαδο για να αναγνωριστούν πρέπει να αριθµούν 100 παραγωγούς µε 2.500 στρέµµατα ελαιώνων.

 

Χρηµατοδοτούµενες δράσεις

Σύµφωνα µε την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, οι ΟΕΦ δύναται να υποβάλλουν πρόγραµµα ελάχιστου προϋπολογισµού 250.000 ευρώ για την περίοδο 2015-2018 που θα περιλαµβάνουν τουλάχιστον 4 δράσεις από τις εξής:

α) Συγκέντρωση στοιχείων για τον κλάδο και εκπόνηση µελετών. Ο συνολικός προϋπολογισµός ανά µελέτη δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ

β) Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας όπως είναι η πιστοποίηση των παραγωγών είτε σύµφωνα µε τις αρχές των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και 2.2 είτε σύµφωνα µε τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας για κάθε έτος του προγράµµατος.

γ) Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας µέσω του εκσυγχρονισµού µε ενέργειες όπως: αντικατάσταση µεµονωµένων µη παραγωγικών ελαιοδέντρων, βελτίωση των συστηµάτων άρδευσης και εξοικονόµηση νερού κατά τουλάχιστον 20%. Στο τοµέα αυτό προσθέτεται για πρώτη φορά η δράση «κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας» όπου επιδοτείται η διεξαγωγή µαθηµάτων κατάρτισης επιτόπου στον αγρό που απευθύνονται σε παραγωγούς σχετικά µε τις νέες τεχνικές καλλιέργειας και συγκοµιδής της ελιάς (νέα κλαδέµατα, έργα επίδειξης για την ανάκτηση και επαναχρησιµοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήµατος κ.α).

δ) Στον τοµέα της βελτίωσης της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών: περιλαµβάνεται µεταξύ άλλων η βελτίωση των ποικιλιών ελαιώνων ιδιωτικών εκµεταλλεύσεων, η παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή- µεταποίηση, η δηµιουργία εργαστηρίων ανάλυσης και η κατάρτιση γευσιγνωστών

ε) Στον τοµέα της ιχνηλασιµότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως µε ποιοτικό έλεγχο των ελαιολάδων που πωλούνται στους τελικούς καταναλωτές

στ) Στον τοµέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών µε τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών

Σύµφωνα µε τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, υποχρεωτικά οι ΟΕΦ υποβάλλουν το τριετές πρόγραµµα εργασίας µε τους παραπάνω τοµείς β), γ) και ε) που αναφέρονται παραπάνω µε ελάχιστη συµµετοχή για τον τοµέα β) 20 %, για τον τοµέα γ) 15 % και για τον τοµέα ε) 10% του διαθέσιµου ποσού της ενωσιακής χρηµατοδότησης.

 

Πρώτη δόση ενίσχυσης με εγγυητική στο 110%

Σύµφωνα µε τη σχετική υπουργική απόφαση η ενίσχυση των ΟΕΦ πραγµατοποιείται σε 3 δόσεις, µε την πρώτη δόση να χορηγείται έως τις 31 Μαΐου του 2015 και θα ισούται µε το µισό του 90% της εγκεκριµένης δαπάνης.

Για να καταβληθεί η πρώτη δόση, η ΟΕΦ υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική ίση µε το 110% της αιτηθείσας πρώτης δόσης προκαταβολής, ενώ θα πρέπει να απορροφήσει το σύνολο της πρώτης δόσης της προκαταβολής µέχρι 15 Οκτωβρίου του έτους εκτέλεσης του προγράµµατος εργασίας. Όσον αφορά τη δεύτερη δόση η οποία ισούται µε το υπόλοιπο µισό του 90%, κάθε εγκεκριµένη Ο.Ε.Φ τη λαµβάνει το αργότερο µέχρι 20 Ιανουαρίου κάθε έτους εκτέλεσης. Για την τελική δόση η Ο.Ε.Φ. υποβάλλει αίτηση µέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους εκτέλεσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόµενη από επικυρωµένο αντίγραφο του πρακτικού τεχνικοοικονοµικού ελέγχου και της έκθεσης αξιολόγησης της αρµόδιας επιτροπής ελέγχου, η οποία οφείλει να έχει διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο µετά την εξόφληση όλων των τιµολογίων και το αργότερο έως 20 Ιουνίου εκάστου έτους.

Τέλος κατά τη διαδικασία έγκρισης, η ΟΕΦ καταθέτει υπέρ ΟΠΕΚΕΠΕ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% επί της συνολικά αιτούµενης ενωσιακής χρηµατοδότησης µε διάρκεια ισχύος έως την 31/12/2018 που να καλύπτει την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης.

 

Άνοιξη οι προκηρύξεις των επιχειρησιακών προγραµµάτων

Αρχές Μαρτίου αναµένονται οι προσκλήσεις των νέων επενδυτικών προγραµµάτων «Επιχειρούµε ∆υναµικά» και «Επιχειρηµατική Ευκαιρία», καθώς λόγω των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες για την ανάρτηση προκηρύξεων. Σύµφωνα µε τις προδηµοσιεύσεις των προκηρύξεων τα δύο νέα επενδυτικά εργαλεία, καλύπτουν λειτουργικές και πάγιες δαπάνες για υφιστάµενες και υπό σύσταση µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Η ενίσχυση φτάνει στο 50% για επενδύσεις έως 300.000 για υφιστάµενες και έως 100% για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων προϋπολογισµού έως 40.000 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία