BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στις σπάνιες φυλές ενίσχυση αρσενικών χοίρων

Με την ένταξη των αρσενικών χοίρων στα επιλέξιµα ζώα προς ενίσχυση αναµένεται να εµπλουτιστεί η δράση «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.Η εν λόγω δράση προβλέπει την πριµοδότηση των κατόχων σπάνιων φυλών που δεσµεύονται να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθµό του ζωικού κεφαλαίου για µία πενταετία, σύµφωνα µε το προσχέδιο των νέων Αγροτικών Προγραµµάτων.

Στις σπάνιες φυλές ενίσχυση αρσενικών χοίρων

4
0

Το ετήσιο ύψος της ενίσχυσης ανά ΜΜΖ (Μονάδα Μεγάλου Ζώου) δεν έχει καθοριστεί ακόµα, αλλά το ποσό των 200 ευρώ ανά ΜΜΖ ανά έτος που ορίζουν οι Κανονισµοί, έχει ζητηθεί να αυξηθεί από τις ελληνικές διαχειριστικές αρχές, ειδικά για τα βοοειδή που λάµβαναν πριµ 312-335 ευρώ ανά ΜΜΖ στον «Μπαλτατζή».

Πιο συγκεκριµένα από τη νέα προγραµµατική περίοδο σχεδιάζεται να ενισχύονται σπάνιες φυλές των εξής ζώων:

-Τα θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των έξι (6) µηνών.

-Τα θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός (1) έτους.

-Αρσενικά και θηλυκά χοιροειδή.

-Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι (6) µηνών.

Επιπλέον, µε την ανάληψη της δέσµευσης, ο δικαιούχος θα εισπράξει έως και 20% επιπλέον στην ενίσχυση που θα καλύπτει το κόστος συναλλαγής, ενώ όταν οι δεσµεύσεις αναλαµβάνονται από οµάδες αγροτών ή οµάδες αγροτών και άλλων διαχειριστών γης, το ανώτατο ποσοστό είναι 30 %.

 

Κριτήρια δικαιούχων

∆ικαιούχοι είναι όλοι οι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση, φυσικά και νοµικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στο νέο Πρόγραµµα, ενώ οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει :

1. Να είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση σύµφωνα µε τον παρακάτω πίνακα.

2. Να εκτρέφουν ζώα των απειλούµενων φυλών στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής, σύµφωνα µε τον παρακάτω πίνακα.

3. Να εκτρέφουν ζώα εγγεγραµµένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία τα ζώα ανήκουν. Τα γενεαλογικά βιβλία τηρούνται στα αρµόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.

Επίσης ως κριτήρια επιλογής θα ληφθούν υπόψη το µέγεθος πληθυσµού φυλής ανά είδος ζώο και το µέγεθος της εκµετάλλευσης (εντός της φυλής). 

Τα ποσά στήριξης θα διαµορφωθούν σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης υπολογισµού του ύψους ενίσχυσης µε την έκδοση των αποφάσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία