BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επιπλέον 12.000 τόνοι ροδάκινα στη δωρεάν διάθεση

Με επιπλέον 12.000 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών, για χυμοποίηση και για μαρμελάδα, ενισχύεται άμεσα το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης προϊόντων προς ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, δίδοντας τη δυνατότητα τόσο στις ομάδες παραγωγών, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες, να στηρίξουν το εισόδημά τους.

Δείχνει αντοχές το συμπύρηνο, η υπερπροσφορά πιέζει το επιτραπέζιο

19
0

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης με χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου φεστιβάλ ροδάκινου στη Βέροια.

Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργού, οι συγκεκριμένοι προς απόσυρση όγκοι θα έρθουν να προστεθούν στους 8.122 τόνου που έχουν αποσυρθεί, ήδη, μέχρι την 15η Απριλίου του 2016, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό 4.106.605 ευρώ.

Ο κ. Μπόλαρης παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μερική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς εξαιτίας προβλέψεων και εξαιρέσεων για ζημιές που έχουν υποστεί λόγω θεομηνιών και γνωστοποίησε πως στο υπουργείο εξετάζεται ήδη η δυνατότητα τροποποίησης του κανονισμού, για την αύξηση των καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων.

Ανέφερε παράλληλα πως εντάσσεται σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ η αύξηση των κονδυλίων, προς τους παραγωγούς, για την αντιχαλαζική προστασία, όπως και οι καλυπτόμενες εκτάσεις, ενώ για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί το χώρο, αυτό της διάθεσης των προϊόντων, είπε ότι το υπουργείο θα στηρίξει την σύσταση μεγάλων εμπορικών σχημάτων και συνεργασιών, ώστε τα προϊόντα να διεισδύσουν σε αγορές όπου σήμερα λόγω οργανωτικών αδυναμιών, μικρών ποσοτήτων και περιορισμένου αριθμού προσφερόμενων ειδών, αδυνατούν να αποκτήσουν παρουσία. Στο σημείο αυτό δε, ανέφερε πως συνεχίζονται και οι προσπάθειες να βρεθεί τρόπος να αρθεί το εμπάργκο από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τα κέντρα συγκέντρωσης ροδάκινων και νεκταρινιών, ο υπουργός είπε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αγοράς της παραγωγής στο χωράφι με χρήση πλασματικών ή και πλατών τιμολογίων.

«Εδώ υπάρχει εκμετάλλευση του ιδρώτα του Έλληνα παραγωγού και σοβαρή φοροδιαφυγή, σε μια εποχή που κάθε πηγή εσόδων είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε έναν τόνο διαπιστωτικό, λες και κάποιος τρίτος οφείλει να κινητοποιηθεί για να μπει φρένο στο φαινόμενο.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε, ως δείγμα όπως είπε στήριξης από το ΥπΑΑΤ, στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου, που έφτασαν στο ύψος των 6 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη στροφής της αγροτικής παραγωγής στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής, διότι μόνο έτσι αποκτά υψηλή προστιθέμενη αξία και βρίσκει το δρόμο προς τις συμφέρουσες διεθνείς αγορές.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας

"Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη εκτίμηση απευθύνω στην οργανωτική επιτροπή και τους συμμετέχοντες παραγωγούς και μεταποιητές, εγκάρδιο χαιρετισμό στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Ροδάκινου, που στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμης καλλιέργειας του Ροδάκινου στη Μακεδονία και βέβαια την ποιότητα στην παραγωγή, την τυποποίηση, τη μεταποίηση και νέες αγορές στις εξαγωγές. Η εκδήλωση μας δίνει τη δυνατότητα για ένα συνολικό κοίταγμα της πολιτικής προσέγγισης και αντιμετώπισης για τα φρούτα στην πατρίδα μας. Είμαι ενήμερος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ημαθία, στην Πιερία, στην Πέλλα, στην Κοζάνη: οι συνεχόμενες ζημίες από θεομηνίες (χαλάζι, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της γονιμοποίησης). Η συνεπακόλουθη μείωση της παραγωγής εκτός από τις συνέπειες που έχει στο εισόδημα των παραγωγών , δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στις επιχειρήσεις (συνεταιριστικές και ιδιωτικές) με την μείωση του κύκλου εργασιών τους το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων λόγω του ρωσικού εμπάργκο και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων η ελλιπής λειτουργία των κέντρων συγκέντρωσης των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Για τις ζημιές οι οποίες οφείλονται σε θεομηνίες, η μερική κάλυψη των παραγωγών με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω προβλέψεων και εξαιρέσεων του Κανονισμού του Οργανισμού, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στο εισόδημά τους. Εξετάζεται ήδη η δυνατότητα αύξησης των καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού. 

Στοχεύοντας στην ενίσχυση των παραγωγών, αυξάνουν τα κονδύλια για την αντιχαλαζική προστασία όπως και οι καλυπτόμενες εκτάσεις, καθώς εντάσσεται σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά το ρωσικό εμπάργκο, καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση ώστε σύντομα να υπάρξουν οι συνθήκες οι οποίες θα οδηγήσουν στην άρση του και στην επαναδιοχέτευση του ροδάκινου στη ρωσική αγορά. Πέραν όμως από αυτό, το Υπουργείο μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στηρίζει την οργάνωση των παραγωγών, ενώ στις προτεραιότητες του Υπουργείου περιλαμβάνεται η στήριξη προσπαθειών δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων και συνεργασιών έτσι ώστε να δοθεί διέξοδος στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε νέες αγορές που σήμερα αδυνατούν να διεισδύσουν λόγω οργανωτικών αδυναμιών, μικρών ποσοτικών μεγεθών και περιορισμένου αριθμού προσφερομένων ειδών. Επίσης θα υποστηριχθούν νέα σχήματα συνεταιριστικών και παραγωγικών συνεργασιών όπως προβλέπεται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι Διεπαγγελματικές συνεργασίες είναι τα εργαλεία εκείνα που θα αναλάβουν σημαντικό βάρος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του αγροτικού παραγωγικού χώρου. Για το θέμα των κέντρων συγκέντρωσης ροδακίνων και νεκταρινιών είναι σημαντικό να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα αγοράς της παραγωγής στο χωράφι με χρήση πλασματικών ή/και πλαστών τιμολογίων. Εδώ υπάρχει εκμετάλλευση του ιδρώτα του έλληνα παραγωγού και σοβαρή φοροδιαφυγή σε μια εποχή που κάθε πηγή εσόδων είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία. Αξίζει εδώ να σημειωθούν οι πράξεις οι οποίες καταδεικνύουν τη στήριξη του Υπουργείου μας στους παραγωγούς ροδακίνου, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αρχικά, η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου που έφτασαν σε ύψος τα 6 εκ. ευρώ.  Η στήριξη που χορηγείται στις Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών και σε παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών για την απόσυρση από την αγορά για δωρεάν διανομή,  έφτασε μέχρι την 15η Απριλίου 2016 τους 8.122 τόνους (υπόλοιπο 12.778 τόνοι) οι οποίοι αντιστοιχούν σε 4.106.605 ευρώ. 

Σήμερα υπογράφηκε απόφαση του ΥΠΑΑΤ με την οποία δύνανται να αποσυρθούν επιπλέον 12.000 τόνοι ροδακίνων και νεκταρινιών για χυμοποίηση, μαρμελάδα κλπ. Πέρα όμως από τα προβλήματα και τις λύσεις, εκείνο το οποίο είναι κρίσιμο, είναι η αλλαγή κατεύθυνσης για την αγροτική παραγωγή στην οποία παραγωγοί, ομάδες παραγωγών, δευτεροβάθμιες οργανώσεις και Υπουργείο, στηρίζουν τη στροφή στην τυποποίηση, την πιστοποίηση της ποιότητας της παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή αποκτά υψηλή προστιθέμενη αξία και βρίσκει το δρόμο τις σε συμφέρουσες διεθνείς αγορές. Συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Ροδακίνου και εύχομαι την επιτυχία του για το καλό της πατρίδας, των παραγωγών και της καλλιέργειας".


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία