BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ανοιχτό έως 5 Οκτωβρίου το ΟΣ∆Ε για Νέους Γεωργούς

Τις πύλες του ΟΣ∆Ε µέχρι τις 5 Οκτωβρίου µόνο για δηλώσεις καλλιέργειας ξανάνοιξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για όσους επιθυµούν να ενταχθούν στο Μέτρο των Νέων Γεωργών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Ανοιχτό έως 5 Οκτωβρίου το ΟΣ∆Ε για Νέους Γεωργούς

2
3
Η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε 2016 και το τσεκάρισµα του σχετικού κουτιού, είναι υποχρεωτικά για όσους θέλουν να µπουν στο Μέτρο, ενώ είναι αρκετοί οι ενδιαφερόµενοι κάτω των 40, που δεν πρόλαβαν τη διορία του καλοκαιριού. Η εξέλιξη αυτή ενδεχόµενως να πάει λίγο παραπίσω την πρόσκληση (προγραµµατιζόταν για τις αρχές Οκτωβρίου), αναλόγως βέβαια και τον αριθµό των «αργοπορηµένων». Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να προσέρχονται στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειώνεται εδώ, ότι το σύστηµα δεν είναι ανοιχτό για τις µεταβιβάσεις.

Εντωµεταξύ, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες θα µπορέσουν να ενταχθούν στο Μέτρο, υπό προϋποθέσεις, και όσοι έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο παρελθόν. Βάσει όσων επιβεβαίωσαν στην εφηµερίδα Agrenda οι διαχειριστικές αρχές, δεν αποτελεί λόγος αποκλεισµού από το Μέτρο η άσκηση γεωργικής δραστηριότητας (πχ κόψιµο ενός τιµολογίου για παράδοση προϊόντος). Αρκεί να µην είχε πιάσει ποτέ ο ενδιαφερόµενος τον ορισµό του «κατ’ επάγγελµα αγρότη» (ποσοστό εισοδήµατος σε συνδυασµό µε εγγραφή στον ΟΓΑ), έστω και αν δεν έχει γραφτεί στο Μητρώο, και να µην ήταν αρχηγός της εκµετάλλευσης.

Πιο αναλυτικά πριν αλλάξει ο ορισµός του κατ’ επάγγελµα αγρότη

  • Φυσικό πρόσωπο, ασφαλισµένο στον ΟΓΑ, που άσκησε γεωργική δραστηριότητα το 2014, αλλά το εισόδηµα που αποκόµισε δεν έφτασε το 30% του συνολικού του εισοδήµατος το συγκεκριµένο κανένα οικονοµικό έτος. ∆εν οριζόταν ως κατ’ επάγγελµα, οπότε µπορεί να ενταχθεί στο Μέτρο.

Μετά την αλλαγή του κατ’ επάγγελµα αγρότη (Μάιος 2016)

  • Φυσικό πρόσωπο, ασφαλισµένο στον ΟΓΑ, που άσκησε γεωργική δραστηριότητα, αλλά το εισόδηµα που αποκόµισε δεν έφτασε το 50% του συνολικού του εισοδήµατος. ∆εν οριζόταν ως κατ’ επάγγελµα, οπότε µπορεί να ενταχθεί στο Μέτρο.

Συγκεκριµένα για την πρόσκληση του 2016 ισχύουν τα εξής: Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκµεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει προηγουµένως γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα. Η λέξη «επαγγελµατική» επιβεβαιώνουν τα παραπάνω καθώς κατά τη διαδικασία των αιτήσεων, εξετάζεται η ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης του υποψηφίου, που είναι η ηµεροµηνία χαρακτηρισµού του υποψηφίου ως «επαγγελµατία αγρότη» νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα





Πρώτα βλέπεις αν μπήκες και μετά παραιτείσαι από τη δουλειά σου

∆ύο από τις σηµαντικότερες διευκολύνσεις που αφορούν τη διαδικασία των αιτήσεων για την ένταξη στο Μέτρο, έχουν να κάνουν µε τη δυνατότητα µεταγενέστερης διακοπής του επαγγέλµατος και τη δυνατότητα δήλωσης νοικιασµένων χωραφιών ως ιδιόκτητα, ώστε ο ενδιαφερόµενος να λάβει έξτρα 12 πόντους όταν εξεταστεί το αίτηµά του

Διαβάστε εδώ το τετρασέλιδο αφιέρωμα της Agrenda.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2016 10:18Αντώνης

Καλημέρα, να επικοινωνήσετε με ένα γεωπόνο μελετητή της περιοχής σας, να δει τα χαρτιά σας και να κρίνει αν έχετε δικαίωμα συμμετοχής. Γιατί αν δεν έχετε τις προϋποθέσεις να λάβετε τη βεβαίωση νεοεισερχόμενου γεωργού από το ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής σας, θα απορριφθεί η μελέτη στο πρόγραμμα σας.

Απάντηση

26-09-2016 19:08chaita

Αν καποιος εκανε πρωτη φορα ΟΣΔΕ το 2015,μπορει να μπει στο προγραμμα για νεους αγροτες και υπο ποιες προυποθεσεις;ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση

20-09-2016 12:12ΣΑΡΑΝΤΡΑΚΟΣ

Καλησπέρα. Εαν κάποιος έκανε πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2015, μπορεί να μπει στο προγραμμα για τους νέους αγρότες και υπό ποιες προυποθέσεις; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία