BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επτά παραγωγικά μέτρα 118 εκατ. για ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών

Μέτρα ενίσχυσης της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και της µεταποίησης των αλιευτικών προϊόντων, συνολικού ύψους 118 εκατ. ευρώ, προβλέπουν αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020. Στις εν λόγω αποφάσεις που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις, γίνεται προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραµµα Αλιείας, ενώ αναµένονται πιθανότατα µέσα στον Αύγουστο και οι σχετικές προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόµενους µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Επτά παραγωγικά μέτρα 118 εκατ. για ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών

1
0
Συγκεκριµένα οι αποφάσεις αφορούν τα εξής:
  •  Τρία Μέτρα για τις «παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια», συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης 60.158.782 ευρώ.
  •  Το Μέτρο της «Μεταποίησης προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας», συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης 50.000.000 ευρώ.
  •  ∆ύο Μέτρα για τον εκσυγχρονισµό των αλιευτικών σκαφών, συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης 4.750.000 ευρώ και
  •  Ένα Μέτρο για επενδύσεις επί του σκάφους µε σκοπό «την προστιθέµενη αξία, την ποιότητα των προϊόντων και τη χρήση των ανεπιθύµητων αλιευµάτων, καθώς και την άµεση εµπορία των προϊόντων από το σκάφος», συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης 2.000.000 ευρώ.
  • Την καταβολή ενίσχυσης για την προετοιµασία των προγραµµάτων τοπικής ανάπτυξης στο πλαίσιο εφαρµογής της Προτεραιότητας 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής» του ΕΠΑλΘ 2014-2020, (Προγράµµατα Leader), ύψους 781.000 ευρώ.
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενίσχυση του κλάδου, µέσα από τον επαναπροσδιορισµό του απαρχαιωµένου θεσµικού πλαισίου που διέπει την επαγγελµατικότητα των αλιέων, την κάλυψη του κενού για το θεσµικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ερασιτεχνών ψαράδων, τον συνδικαλιστικό νόµο για τον πρωτογενή τοµέα και το κυρωτικό νοµοσχέδιο για τις αλιευτικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, η ∆ράση των «Υδατοκαλλιεργειών» προϋπολογισµού 57.075.449 ευρώ καλύπτει δαπάνες ίδρυσης και εκσυγχρονισµού µονάδων πάχυνσης γόνων, µε δικαιούχους φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικούς φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, καθώς επίσης και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύµατα και άλλους δηµόσιους φορείς. Να σηµειωθεί ότι δενγίνονται δεκτές αιτήσεις των υπό σύσταση εταιρειών

Η ένταση ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα το µέγεθος των επιχειρήσεων και τη χωροθέτησή τους. Αναλυτικότερα το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής
  •   Πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις: 50%
  •   Λοιπές επιχειρήσεις, µεγέθους µεγαλύτερου της ΜΜΕ: 30%
  •   Οργανώσεις αλιέων & άλλοι συλλογικοί δικαιούχοι: 60%
  •   Οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών & διακλαδικών οργανώσεων: 75%
  •   Πράξεις που εξυπηρετούν συλλογικό συµφέρον και έχουν συλλογικό δικαιούχο και έχουν καινοτόµα χαρακτηριστικά, κατά περίπτωση, σε τοπικό επίπεδο: 100%.
Ειδικότερα για την υλοποίηση των επενδύσεων θεωρούνται ως επιλέξιµες µεταξύ άλλων οι εξής δαπάνες
  • Απόκτηση εδαφικών εκτάσεων και την αγορά κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Έργα οδοποιίας, διάνοιξης δρόµων, επίστρωσης, ασφαλτόστρωσης (εκτός του περιβάλλοντα χώρου) και λιµενικά έργα µικρής κλίµακας.
  • Κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισµό κύριων ή βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων της µονάδας.
  • Αγορά, µεταφορά και τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων και εξοπλισµού, πλωτών εγκαταστάσεων και εξοπλισµού (συµπεριλαµβανοµένων των αγκυροβολίων), εργαστηριακού εξοπλισµού, µεταφορικών µέσων, πλωτών και χερσαίων.
  • Εγκαταστάσεις και παραγωγικός εξοπλισµός χερσαίων µονάδων και Ιχθυογεννητικών Σταθµών.
  • Βελτίωση – προστασία και διαχείριση φυσικών ιχθυοτροφείων και τεχνητών λιµνών, (Λιµνοθαλασσών και άλλων υδάτινων σχηµατισµών).
  • Μελέτες και αµοιβές συµβούλων, άµεσα συσχετιζόµενες µε την υλοποίηση της πράξης.
  • Συντήρησης/επισκευής εξοπλισµού, προµήθεια ανταλλακτικών, προµήθεια γόνου και γεννητόρων.
  • ∆απάνες ενοικίων και δαπάνες που πραγµατοποιούνται στο πλαίσιο χρηµατοδοτικής µίσθωσης.
Η δράση Μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων µε προϋπολογισµό 50 εκατ. ευρώ ενισχύει την ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισµό µεταποιητικών µονάδων και έχει δικαιούχους φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικούς φορείς και λοιπές Οργανώσεις, που έχουν την ευθύνη πραγµατοποίησης της υποβαλλόµενης προς ενίσχυση πράξης και που τελικά επιβαρύνονται µε το κόστος της. Το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται στο 50% για µικροµεσαίες επιχειρήσεις, 60% για οργανώσεις αλιέων , 75% για οργανώσεις παραγωγών. Πράξεις που εξυπηρετούν συλλογικό συµφέρον, έχουν συλλογικό δικαιούχο και έχουν καινοτόµα χαρακτηριστικά, κατά περίπτωση, σε τοπικό επίπεδο ενισχύονται µε 100%. Οι καλυπτόµενες δαπάνες είναι παρόµοιες µε τη δράση για τις Υδατοκαλλιέργειες.

Στο ΣτΕ για ακύρωση εγκυκλίου Στο ΣτΕ προσέφυγε σύσσωμος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών για την ακύρωση της εγκυκλίου αδειοδότησης νέων μονάδων, που εξέδωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Ν. Αντώνογλου, η οποία δημιουργεί τρία σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η εγκύκλιος επιτρέπει, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, την αδειοδότηση μονάδων σε περιοχές όπου απαγορεύεται ρητώς η ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας πριν από την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού. Δεύτερον «τορπιλίζει» τη διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου, που εδώ και 4 χρόνια προχωρά με πολλές δυσκολίες από τις περιφέρειες, ενώ δημιουργούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί. Τρίτον, η εγκύκλιος δημιουργεί ξανά ερωτηματικά και προβλήματα στην προσέλκυση νέων επενδυτών στη χώρα μας


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία