BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πολυταμειακές συνέργειες χτίζει το πρόγραμμα Αλιείας

«Το Πρόγραμμα Αλιείας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάτασης της υδατοκαλλιέργειας και της αλιείας της χώρας. Αιχμή του δόρατος θα είναι η μικρή παράκτια αλιεία γιατί όχι μόνο συνδράμει στο εθνικό ΑΕΠ, αλλά υπηρετεί και την κοινωνική και οικονομική συνοχή όλων των παράκτιων περιοχών της χώρας».

Πολυταμειακές συνέργειες χτίζει το πρόγραμμα Αλιείας

1
0

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος  Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Οι συνολικοί πόροι εθνικοί και κοινοτικοί του προγράμματος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι πάνω από 520 εκατ. ευρώ για το 2014-2020 και με την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων θα υπερβεί τα 750 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την αναμόχλευση του αλιευτικού χώρου στη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις που αντιστοιχούν πάνω από το 60% (62,9%) της δημόσιας δαπάνης, εντάξεις συνολικής δημόσιας δαπάνης που αντιπροσωπεύουν το 21,6% και εφεξής πρώτη στο μέλημά μας αρχίζοντας από σήμερα είναι η απορρόφηση αυτών των πόρων.  

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης σημείωσε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειωθεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επιτροπής παρακολούθησης.

Ενώ εκθείασε τις δυνατότητες του νέου πληροφοριακού συστήματος, τόνισε ότι επηρεάζει ωστόσο τους ρυθμούς των προσκλήσεων των μέτρων του προγράμματος.

Ο κ. Κασίμης έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις πολυταμειακές προκηρύξεις του προγράμματος αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης, ένα πάντρεμα το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, γιατί αν πετύχει θα δώσει την ευκαιρία να χτιστούν πολύτιμες συνέργειες πολυταμειακού χαρακτήρα. 

Από αυτό το τομεακό πρόγραμμα αλιείας, όπως είπε, έχουν κατανεμηθεί πόροι 54 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 31 πολυταμειακά και 2 μονοταμειακά προγράμματα από αυτό το πλαίσιο.

Αν δουλέψουμε εντατικά τους επόμενους μήνες και βοηθήσει και το πληροφοριακό σύστημα, το 2018 -θεωρεί ο γενικός γραμματέας - θα είναι μια σημαντική χρονιά για την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσει κανένας για τον στόχο ν+2 και τον κίνδυνο να αποδεσμευτούν πιστώσεις που έχουν ήδη κατανεμηθεί, όπως είπε ο κ. Κασίμης. 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Van der Ercken, από πλευρά του σημείωσε ότι: Συμμερίζομαι πολλές από τις φιλοδοξίες που ανέφεραν ο γενικός γραμματέας Χ. Κασίμης και ο υπουργός Β. Αποστόλου, ωστόσο εντολή μας είναι  να ακολουθούμε την πρόοδο του προγράμματος και να μην είναι αυτές οι συναντήσεις μόνο μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται δουλειά πριν και μετά τις συναντήσεις και να ακολουθείται ο οδικός χάρτης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος. Άλλωστε, στην ψηφιακή εποχή που είμαστε είναι εύκολο να έχουμε έγκαιρα αυτές τις πληροφορίες. Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να θυμίσει ότι πρέπει εκτός από το να διασφαλίζεται η απορρόφηση των πόρων να διασφαλίζεται και η ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων, ώστε οι στόχοι που έχουν τεθεί (ν + 3) να φέρουν αποτέλεσμα και να δώσουν το οξυγόνο που χρειάζονται οι παράκτιοι αλιείς και ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

 

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου

«Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι της Ε.Ε.

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να χαιρετίζω σήμερα εδώ, την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος  Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Ένα Πρόγραμμα που οφείλουμε να το υπηρετήσουμε γιατί μπορεί  να αποτελέσει τον πυλώνα ανάτασης του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας.

Αιχμή του δόρατος  σε αυτή τη προσπάθεια δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μην  είναι  η μικρή παράκτια αλιεία .

Γιατί  η συμβολή της  δεν περιορίζεται μόνο στο ΑΕΠ της χώρας μας αλλά  και στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων & νησιωτικών περιοχών.

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που μας υποχρεώνει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην  αλιεία. Είναι η διαρκής δοκιμασία που υφίσταται από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις   με πρόσφατο παράδειγμα την απώλεια εισοδήματος που υπόκεινται ιδιαίτερα οι παράκτιοι αλιείς στην περιοχή του Σαρωνικού από τη πρόσφατη ρύπανση , αλλά και οι υπόλοιποι αλιείς της χώρας, παρά το γεγονός ότι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουμε τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το ΕΛΚΕΘΕ, δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριών και οστράκων.

Το ΕΠΑΛΘ 2014-2020 μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των πληγέντων αλιέων τόσο μέσω των Άρθρων 33, που αναφέρεται στη Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων) και 35 που αναφέρεται στην ίδρυση  Ταμείου  αλληλοβοήθειας για δυσμενή καιρικά φαινόμενα και περιβαλλοντικά συμβάντα, του Κανονισμού 508/2014 όσο και με το Άρθρο 57 του εν λόγω Κανονισμού που αναφέρεται στην ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας.

Οι συνολικοί πόροι του νέου Προγράμματος, κοινοτικοί και εθνικοί υπερβαίνουν τα  520 εκατ € ενώ με την κινητοποίηση και της ιδιωτικής συμμετοχής θα ανέλθουν στα 780 εκατ €.

Οι πόροι αυτοί θα κατευθυνθούν και θα υπηρετήσουν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της Χώρας για τον τομέα της αλιείας που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας  και στην προστασία του περιβάλλοντος . 

Μέχρι σήμερα, η ενεργοποίηση του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά σε ποσοστό το 60% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος, ενώ  στις εντάξεις, η συνολική Δημόσια Δαπάνη  ανήλθε στο 21,63 %.

Ταυτόχρονα βέβαια  ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο, για την καινοτομία στην αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, για τις παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, ενεργοποιήσαμε τις παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο της αλιείας, ενώ άμεσα θα ενεργοποιηθούν και δράσεις που αφορούν στον έλεγχο της αλιείας. στην ανάπτυξη κλάδων , όπως της υδατοκαλλιέργειας, που οφείλω να τονίσω ότι  έχουν επιδείξει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Επιδίωξή  μας είναι η πλήρης ενεργοποίηση του συνόλου των Μέτρων του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, το προσεχές διάστημα, έχοντας ως κατεύθυνση  την στοχευμένη  ενίσχυση του παραγωγικού αυτού  κλάδου, την διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Η εξυπηρέτηση των βασικών αυτών στρατηγικών επιλογών και προτεραιοτήτων μας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας αποτελεί το “στοίχημα και τη μεγάλη πρόκληση” για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι μας ακόμα πιο εντατικά, ώστε  ο κλάδος να συνδέσει την επιστροφή του στο χώρο του Υπουργείου μας  όχι μόνο με  την ανάταση  της αλιείας, αλλά και με  την αειφόρο διαχείριση και της προστασία του περιβάλλοντος.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία