BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στην «ορφάνια» τα παιδιά του ΟΣ∆Ε, στο κράτος η εποπτεία του νέου θεσµού

Ξεκινώντας από την ανάγκη να ξαναφέρει το γεωπόνο στο χωράφι, η προωθούµενη απόφαση για το Εθνικό Σύστηµα Αγροτικών Συµβουλών χαρακτηρίζεται από τη φιλότιµη προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η διαδικασία παροχής αυτών των υπηρεσιών απ’ όλο το φάσµα των εµπλεκοµένων µε την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν τύχει προηγουµένως της απαραίτητης πιστοποίησης.

Στην «ορφάνια» τα παιδιά του ΟΣ∆Ε, στο κράτος η εποπτεία του νέου θεσµού

2
0
Το έργο αυτό (πιστοποίηση δοµών και φορέων) ανατίθεται ολοκληρωτικά στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, απόφαση που βάζει στην άκρη τα «παιδιά του ΟΣ∆Ε» που καραδοκούσαν προσδοκόντας ρόλο στο αντίστοιχο πρόγραµµα. Ωστόσο η συνταγή φαίνεται να χαλάει λόγω µιας σειράς παραχωρήσεων οι οποίες γίνονται, τόσο προς την υδροκέφαλη δηµόσια διοίκηση γενικά, όσο και προς την συντεχνία των γεωτεχνικών ειδικότερα.  Στα παράδοξα της υπόθεσης καταγράφεται και το «κλείσιµο του µατιού» προς τους δηµοσίους υπαλλήλους ως παρόχους των συµβουλών αυτών. Σύµφωνα λοιπόν µε τις διευκρινήσεις που θέλησαν να παράσχουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο γενικός γραµµατέας Χαράλαµπος Κασίµης και ο υπουργικός σύµβουλος Θανάσης ∆ηµάκης, το όλο σύστηµα τεχνικά θα αποτελείται από πιστοποιηµένους φορείς παροχής συµβουλών, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται από τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, και θα εντάσσονται µετά σε ειδικά Μητρώα. Την ίδια ώρα αφήνεται να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ο ΕΛΓΟ και το στελεχιακό του δυναµικό δεν είναι σε θέση να βγάλει εις πέρας το έργο των πιστοποιήσεων, τότε, υπάρχει πάντα το ΓΕΩΤΕΕ που µπορεί να συµβάλει µέσω των µελών και της πανελλαδικής του δικτύωσης στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης δοµών και φορέων


Μέσα από αυτά τα Μητρώα, οι αγρότες, θα επιλέγουν τον σύµβουλο που θέλουν να συνεργαστούν. Καθώς η επιλογή αυτή είναι προαιρετική, µόνο κίνητρο για την άντληση υπηρεσιών από την εν λόγω δεξαµενή, θα είναι το αντίστοιχο κοινοτικό πρόγραµµα ενίσχυσης (Μέτρο 2) που θα προκηρυχθεί εντός του 2018 και προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων παροχής συµβουλών. Κατά τη διάρκεια πάντως της συνέντευξης των αγροτικών συντακτών τονίσθηκε κατηγορηµατικά ότι οι αγρότες δεν θα πιάνουν για κανένα λόγο στα χέρια τους τα χρήµατα που προορίζονται για την κάλυψη της δαπάνης των συµβουλών. Καθίσταται ωστόσο σαφές ότι η προωθούµενες δοµές και το υπό κατάρτιση σχέδιο θα τελεί εν ισχύ ανεξάρτητα από το αν «τρέχει» κοινοτικό πρόγραµµα επ’ αυτού.

Διαβάστε εδώ τον 8σέλιδο φάκελο από το φύλλο 626 της Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία