BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

«Γέφυρα» για τα Σχέδια Βελτίωσης το 2014 ζητούν οι ευρωβουλευτές

Την εισηγητική έκθεσή του παρουσίασε στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου (COMAGRI) στις 2 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής Άλμπερτ Ντες, με θέμα το πώς θα διανεμηθούν οι ενισχύσεις το 2014, έτος μετάβασης στο νέο καθεστώς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Γέφυρα» για τα Σχέδια Βελτίωσης το 2014 ζητούν οι ευρωβουλευτές

1
0

Τα μέλη της επιτροπής πρόκειται να αποφασίσουν για το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μερικές από τις διευκολύνσεις που ζητάνε ουσιαστικά οι ευρωβουλευτές έχουν σχέση με την εφαρμογή των Σχεδίων Βελτίωσης (μέτρα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων), με τα οικολογικά μέτρα, με τους ελέγχους στους οργανισμούς πληρωμών των επιδοτήσεων, ενώ τα ποσά των ενισχύσεων δεν προτείνεται να είναι διαφορετικά, σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν.

Δύο σημεία αιτιολόγησης των τροπολογιών των ευρωβουλευτών είναι ενδεικτικά των διευκολύνσεων που ζητούν:

- Οι επενδυτικές δράσεις για τον εκσυγχρονισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να παραμείνουν επιλέξιμες και κατά τη μεταβατική περίοδο. Για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών είναι αναγκαία μια συνεχής μετάβαση.

- Τα μέτρα οικολογικού προσανατολισμού των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2016 προκειμένου να καταστεί δυνατή η προετοιμασία των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Με τον επαναπροσανατολισμό της ΚΓΠ τα κράτη μέλη χρειάζονται αρκετό χρόνο για μια απρόσκοπτη μετάβαση, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές διπλές ενισχύσεις λόγω των μέτρων οικολογικού προσανατολισμού και προκειμένου να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, την επιλεξιμότητα για παράδειγμα χαρακτηριστικών του τοπίου, αλλά και να εγκρίνουν νέα προγράμματα για τις αγροτικές περιοχές. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η τα μέτρα οικολογικού προσανατολισμού θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και ενιαία σε όλα τα κράτη μέλη.

- Οι διατάξεις εφαρμογής και οι κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούνται σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό για τον έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας θα εκδοθούν στις αρχές του 2014, το νωρίτερο. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ήδη κατά το έτος υποβολής αίτησης 2013 (οικονομικό έτος της ΕΕ 2014).

 

Βρείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2014.pdf

Σχέδιο έκθεσης του Άλμπερτ Ντες.doc

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία