BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Χωρίς το μίνιμουμ του 20% η 2η δόση στα Σχέδια Βελτίωσης

Δεν απαιτείται πλέον η δεύτερη αίτηση πληρωμής να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου στα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με νέα τροποποιητική απόφαση, και άρα οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτούνται πλέον πολύ μικρότερα ποσά, σε μία προσπάθεια ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια του «Μπαλτατζή».

Χωρίς το μίνιμουμ του 20% η 2η δόση στα Σχέδια Βελτίωσης

5
0

Όπως αναφέρει η τροποποιητική απόφαση της 16270/23.11.2012 (ΦΕΚ 3246/Β΄/2012) σχετικά με Σύσταση Επιτροπών Παρακολούθησης και Λεπτομέρειες Εφαρμογής για την Παραλαβή των Επενδύσεων και την Καταβολή της Αναλογούσας Δημόσιας Οικονομικής Ενίσχυσης. Μέτρο 121: «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, στο άρθρο 4, διαγράφεται το 6ο εδάφιο με το κείμενο «Ομοίως και η δεύτερη αίτηση πληρωμής πρέπει να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι δικαιούχοι θέλουν να πραγματοποιήσουν αίτημα πληρωμής για τη δεύτερη δόση αλλά δεν έχουν υλοποιήσει δαπάνες που να δικαιολογούν πάνω από το 20% χρηματοδότηση, μπορούν να λάβουν πλέον ενίσχυση.

Επιπλέον σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, αντικαθίσταται το 5ο εδάφιο του άρθρου 2 (Σε κάθε επιτροπή...προγράμματα) ως εξής: «Σε κάθε Επιτροπή συμμετέχει υποχρεωτικά ένας Γεωπόνος της ΔΑΟΚ, ο οποίος ορίζεται ως πρόεδρος, ενώ για τα άλλα μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του υπό παρακολούθηση έργου αλλά και τη διαθεσιμότητα διοικητικών πόρων, επιλέγονται Γεωτεχνικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τεχνολόγοι Γεωπονίας και υπάλληλοι κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) με προηγούμενη εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα.

Άρθρο 2

Στο άρθρο 3, διαγράφεται το εδάφιο β («β μετά την πάροδο δώδεκα (12) ή δεκαοχτώ (18) μηνών εφόσον έχει δοθεί παράταση, από την ημερομηνία έκδοσης της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης, ενημερώνουν το Φορέα Εφαρμογής για τους δικαιούχους που αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους ως προς την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής και την χορήγηση προκαταβολής.»).

Άρθρο 3

Στο άρθρο 4, διαγράφεται το 6ο εδάφιο με το κείμενο «Ομοίως και η δεύτερη αίτηση πληρωμής πρέπει να αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο στο 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου».

Άρθρο 4

Στο άρθρο 5, μετά το εδάφιο «Η πραγματοποίηση της επίσκεψης αφορά στις Αιτήσεις Πληρωμής που μεμονωμένα ή αθροιστικά αφορούν σε ποσοστό υλοποίησης μεγαλύτερο από το 40% του επενδυτικού σχεδίου και για τα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 50.000€.» προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια: «Αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών από την κατάθεση αιτήματος πληρωμής που αντιστοιχεί σε ποσοστό υλοποίησης μικρότερο του 40% του επενδυτικού σχεδίου και το οποίο οδήγησε στην καταβολή δημόσιας ενίσχυσης, και δεν έχει ακόμη κατατεθεί αίτημα αποπληρωμής ή δεύτερης πληρωμής, τότε η Επιτροπή υποχρεούται σε επιτόπια επαλήθευση του αντικειμένου που έχει ήδη τύχει πληρωμής. Στην περίπτωση που κατά τη δημοσίευση της παρούσας το χρονικό αυτό διάστημα των 8 μηνών έχει ήδη παρέλθει, οι αντίστοιχες επιτροπές θα πρέπει να διενεργήσουν την επιτόπια επαλήθευση το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι μετά τις 30 Ιουνίου 2015. Ο Φορέας Εφαρμογής διατηρεί το δικαίωμα με έγγραφό του να ενημερώνει Επιτροπές Παρακολούθησης για διενέργεια επίσκεψης πιστοποίησης σε όλα τα αιτήματα πληρωμής.

1. Στο άρθρο 7, η παράγραφος 5.2.1 αντικαθίσταται ως εξής: «5.2.1 Γεωργικοί ελκυστήρες: Όταν η επένδυση υλοποιείται με διαφοροποίηση της ιπποδύναμης και με την προϋπόθεση ότι η νέα ιπποδύναμη: α) δεν υπερβαίνει τους 85 HP εφόσον πρόκειται για δενδροκομικό ελκυστήρα ή αντίστοιχα τους 100 HP εφόσον πρόκειται για γεωργικό ελκυστήρα γενικής χρήσης, εάν με την αίτηση ενίσχυσης δεν έχει προσκομιστεί μελέτη υπολογισμού της ιπποδύναμης ή, β) δεν υπερβαίνει την μέγιστη ιπποδύναμη που προκύπτει από την προσκομισθείσα με την αίτηση ενίσχυσης μελέτη, στις περιπτώσεις που έχει προσκομιστεί.

2. Στο άρθρο 7, η παράγραφος 5.2.2 διαγράφεται.

Αναλυτικά η Τροποποιητική Απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία