BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παράταση για τα Σχέδια Βελτίωσης ζητάει το ΓΕΩΤΕΕ

Να παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» ζητάει με επιστολή του προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Περισσότερες μέρες εκτός έδρας ζητούν οι γεωτεχνικοί Μακεδονίας

1
0
Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο απένταξης πολλών επενδυτικών σχεδίων λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στην οποία προστέθηκαν από τα τέλη Ιουνίου και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναλυτικά η επιστολή του Παραρτήματος Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, η ιδιαιτέρως δυσμενής οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των άλλων, και στην υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), η αδυναμία ολοκλήρωσης των οποίων θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, τόσο για την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, όσο και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό των γεωτεχνικών μελετητών, μελών του Επιμελητηρίου μας, οι οποίοι παρέχουν την απαιτούμενη, από το ως άνω Μέτρο, τεχνική υποστήριξη, άλλα και την έκδηλη αγωνία των δικαιούχων του Προγράμματος, επισημαίνει ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι πια ιδιαιτέρως κρίσιμη, δεδομένου ότι στο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών, προστέθηκαν και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν μετά την 29η Ιουνίου 2015. Σημειώνουμε ότι οι εν λόγω περιορισμοί, μεταξύ άλλων, είχαν και, δυστυχώς, συνεχίζουν να έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας του εξοπλισμού που προβλέπονταν στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις στην εισαγωγή του σχετικού εξοπλισμού, όσο και οι αγρότες - επενδυτές στην αποπληρωμή του.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι ορατός, πλέον, ο κίνδυνος απένταξης πολλών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου 121, με συνέπεια την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τις προβλεπόμενες στο ΠΑΑ 2007-2013, σχετικές ενισχύσεις, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στους δικαιούχους παραγωγούς και θα υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Ελληνικής γεωργίας.

Για το λόγο αυτό, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο θεωρεί πως το Υ.Γί.Α.Π,ΕΝ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα πρέπει να θέσει υπόψη των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών της Ε.Ε, τα παραπάνω προβλήματα και να αιτηθεί την παράταση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Επιπλέον, το Υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, τόσο προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, όσο και της αναστροφής του υφιστάμενου κλίματος αβεβαιότητας, μέσω της ρητής δέσμευσης της Πολιτείας αναφορικό με τη διασφάλιση της όλης διαδικασίας και την έγκαιρη καταβολή της προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης.

Αναμένοντας τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή/και συνεργασία επί του θέματος».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία