BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Για Σεπτέμβριο η πρόσκληση στα Σχέδια Βελτίωσης

Παραπίσω προς το Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα µεταφέρεται η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες. Για το Μάρτιο έχει προγραµµατιστεί η έκδοση της προδηµοσίευσης, η οποία απλά θα διευκολύνει την όποια προετοιµασία των ενδιαφεροµένων για νέα επενδυτικά σχέδια αγροτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Για Σεπτέμβριο η πρόσκληση στα Σχέδια Βελτίωσης

4
1
Η πολιτεία δείχνει  ανέτοιµη προς το παρόν να διατηρήσει ένα σωστό προγραµµατισµό, πρώτον, λόγω του ευάλωτου µηχανογραφικού υπόβαθρου που έχει στηθεί για να δουλεύονται οι αιτήσεις των Προγραµµάτων και των επιχειρησιακών του ΕΣΠΑ.



Το σύστηµα δίχνει να «κρεµάει» συνεχώς, κάτι που φάνηκε και από τις πολλαπλές παρατάσεις στους Νέους Αγρότες.
Ο δεύτερος λόγος καθυστέρησης, είναι το θέµα ρευστότητας των ενδιαφεροµένων, το οποίο παραµένει ανοιχτό, εφόσον όχι µόνο δεν έχουν τεθεί στη διάθεση των επενδυτών χρηµατοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί καν η σχετική µελέτη για αυτά. Τρίτον, η διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς προφανώς επηρεάζει το οικονοµικό περιβάλλον και το πολιτικό πλαίσιο, καθώς ως γνωστόν δεν θα διατεθούν µόνο ευρωπαϊκά κονδύλια για τα Σχέδια αλλά και χρήµατα από τον εθνικό προϋπολογισµό. Τέλος, εξίσου σηµαντικές είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά τον ενδεχόµενο σχεδιασµό για εκλογές, που πάει παραπίσω τον οποιονδήποτε προγραµµατισµό υπάρχει.

Ο προγραµµατισµός λοιπόν της πολιτείας που έλεγε προσκλήσεις την άνοιξη, θα φέρει µόνο µία προδηµοσίευση το Μάρτιο σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, ώστε να καταστεί αρχικά σαφές το πλαίσιο και να µπορέσουν να προετοιµαστούν µε κάποιο τρόπο όσοι θέλουν να υποβάλλουν φάκελο στα Σχέδια Βελτίωσης. Λογικά η υπηρεσία θα είναι σε θέση να βγάλει προκήρυξη Ιούνιο, αλλά όπως προαναφέρθηκε πιο πιθανό είναι η πρόσκληση να βγει Σεπτέµβριο και µάλιστα στα τέλη του µήνα


Κρεµάει και στους Νέους το σύστηµα

Παράλληλα, η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης προγραµµατιζόταν να εκδοθεί υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει πριν την προκήρυξη η έγκριση των φακέλων των Νέων Γεωργών, καθώς φέτος ο στόχος είναι όσοι τελικά λάβουν το πριµ πρώτης εγκατάστασης να έχουν τον πρώτο λόγο για ένταξη στο σχετικό Μέτρο.

Ωστόσο, ακόµα δεν έχει ξεκινήσει να µετρά το 45ήµερο, που είναι η διορία για την πρώτη αξιολόγηση των φακέλων ενίσχυσης των Νέων, λόγω των προαναφερθέντων προβληµάτων στο πληροφοριακό σύστηµα. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, αν τελικά το σύστηµα ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου, η πρώτη αξιολόγηση προγραµµατίζεται να λήξει αρχές Απριλίου, συν τη β’ αξιολόγηση (20 ηµέρες) που είναι η τελική, συν τις ενστάσεις για ένα µήνα, τότε η τελική λίστα πάει για Μάιο, αρχές καλοκαιριού.

Ουσιαστικά δηλάδη, µιλάµε πλέον για ένα χαµένο 2017 για το µοναδικό επενδυτικό εργαλείο του πρωτογενή τοµέα, µε σοβαρές συνέπειες µεταξύ άλλων και στην αγορά των αγροτικών µηχανηµάτων. Μάλιστα, όσον αφορά το τρέχον έτος, παράγοντες της αγοράς εκτιµούσαν ότι οι ταξινοµήσεις των τρακτέρ θα φτάσουν τις 1.300, υπό την προϋπόθεση όµως να τηρηθούν οι προθεσµίες για την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης από το υπουργείο.

 

Μέσα στο 2017 η δεύτερη προκήρυξη

Προς µία δεύτερη πρόσκληση Νέων Αγροτών µέσα στο 2017 αµέσως µετά την ένταξη των πρώτων δικαιούχων, προσανατολίζονται οι αρµόδιες περιφερειακές αρχές στην Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Ο λόγος είναι ο χαµηλός αριθµός των αιτήσεων µε αποτέλεσµα να µην απορροφάται ο προϋπολογισµός που έχει δοθεί σε αυτές τις Περιφέρειες, ενώ εξετάζονται αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης ώστε το Μέτρο να είναι πιο ελκυστικό. Συγκεκριµένα στην Αττική οι αιτήσεις έφτασαν τις 86 και στο Νότιο Αιγαίο τις 150, κάτι που σηµαίνει ότι συνολικά περισσεύουν ακόµα κονδύλια περίπου 8 εκατ. ευρώ.

 

Μεγάλη ζήτηση, λίγα τα κονδύλια

Οι Περιφέρειες που φαίνεται καταρχήν να αντιµετωπίζουν το µεγαλύτερο πρόβληµα όσον αφορά τον προϋπολογισµό που έλαβαν σε σχέση µε τους υποψήφιους που έκαναν αίτηση, είναι η Θεσσαλία, η Κρήτη, η ∆υτική Ελλάδα και ολόκληρη η Μακεδονία. Ο αριθµός των αιτήσεων που έλαβαν αθροιστικά οι περιοχές αυτές φτάνουν τις 9.500, ενώ οι προϋπολογισµοί τους µπορούν να σηκώσουν περίπου 6.460 Νέους Αγρότες. Φυσικά θα υπάρξουν και απορριπτόµενοι που θα διαµορφώσουν το τελικό νούµερο δικαιούχων, αλλά µε βάση αυτά τα στοιχεία παραµένει το αίτηµα των Περιφερειών για την κατανοµή περισσότερων κονδυλίων.

Υπερδέσμευση  κονδυλίων 110% επιτρέπεται στο Μέτρο των Νέων

Προς το παρόν η αναπροσαρµογή του προϋπολογισµού των Νέων Αγροτών µπορεί να γίνει σε ποσοστό 110% του προϋπολογισµού σύµφωνα µε την πρόσκληση του Μέτρου, µόνο µε σκοπό την ένταξη υποψήφιων που έκαναν σχετική προσφυγή µετά τα αποτελέσµατα αξιολόγησης. Συγκεκριµένα, στο άρθρο 19 της απόφασης αναφέρεται το εξής:

Υπερδέσµευση δηµόσιας δαπάνης

1. Η αρµόδια Περιφέρεια προβαίνει σε υπερδέσµευση έως 110% της συνολικής δηµόσιας στήριξης, που καθορίζεται στην πρόσκληση µε σκοπό µετά την εξέταση σχετικών προσφυγών να καθίσταται δυνατή:

α) Η ένταξη των αιτήσεων που συγκεντρώνουν βαθµολογία µεγαλύτερη ή ίση της τελευταίας πρότασης που επιλέχθηκε προς στήριξη, σύµφωνα µε τους Πίνακες Αποτελεσµάτων Αξιολόγησης.

β) Η αναπροσαρµογή του προϋπολογισµού (οικονοµικό αντικείµενο) των αιτήσεων που έχουν ήδη επιλεχθεί προς στήριξη.

Σε σχετική επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος των Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός, µετά την τοποθέτηση και άλλων Περιφερειών όπως και βουλευτών, ζητείται να δοθεί λύση για την ένταξη των επιλαχόντων, προτείνοντας ορισµένες κατευθύνσεις.

Συγκεκριµένα, στην επιστολή προτείνεται:

-Η µεταφορά επιπλέον πόρων προς τις Περιφέρειες, ούτως ώστε να µπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραµµα όλοι οι νέοι γεωργοί που πληρούν τις προϋποθέσεις.

-Η υπερδέσµευση του 120% του προϋπολογισµού όπως γίνεται στο ΕΣΠΑ µε ανάλογη υπερδέσµευση των ποσών που κατανεµήθηκαν στις Περιφέρειες.

Παρόµοια επιστολή προς το υπουργείο έστειλε και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-03-2017 18:39Agrotis

3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙΠΟΤΑ, Η ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία