BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ετήσιο ρωσικό απαγορευτικό στα αγροτικά προϊόντα από ΕΕ και ΗΠΑ

(Upd) Φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά περιλαμβάνει ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί, από την Πέμπτη 7 Αυγούστου, εμπάργκο στις εισαγωγές και το οποίο θα διαρκέσει για 1 χρόνο όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ετήσιο ρωσικό απαγορευτικό στα αγροτικά προϊόντα από ΕΕ και ΗΠΑ

0
0
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ θα υπάρξει καθολική απαγόρευση σε αγροτικά προϊόντα προερχόμενα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία

Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων

Παράλληλα ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ήδη έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις transit των ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών

«Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στις κυρώσεις. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εμάς, όμως έπρεπε να τη λάβουμε» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συναγερμός στην Ελλάδα

Το ρωσικό εμπάργκο σήμανε συναγερμό σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, ενώ το θέμα βρέθηκε την Πέμπτη 7 Αυγούστου σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων.

Περιθώριο ελιγμών από το ρωσικό εμπάργκο, βλέπει ο Βενιζέλος

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη.«Οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αυστραλία. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι –αν θέλετε- η διαδικασία, στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ΕΕ και ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, με τις Βρυξέλλες να εφαρμόζουν περιορισμούς σε βασικούς τομείς της οικονομίας, πλήττοντας κυρίως ιδιώτες. Ο πρώτος γύρος των κυρώσεων ήρθε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το Μάρτιο.

Σε συνεχή διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ με ΥΠΕΞ, Κομισιόν και ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα

Σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με το υπουργείο εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή 8 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Όπως, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί και για το λόγο αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια».

Προσφυγή στον ΠΟΕ εξετάζει η ΕΕ

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

Τη λύπη της σχετικά με τις εξαγγελίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ετήσιο εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αυτή «η κίνηση της Ρωσίας έχει σαφώς πολιτικά κίνητρα και η Ε.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα».

«Η Κομισιόν θα αξιολογήσει το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μόλις θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες περιεχόμενο και την έκταση των απαγορεύσεων. Τονίζουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέονται άμεσα με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη δέσμευσή της για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία