BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η πρότυπη περιστασιακή Αγορά Βιοκαλλιεργητών

Απολαύσαμε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου την πρότυπη περιστασιακή Αγορά Αγροτών (Βιοκαλλιεργητών) στον χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η πρότυπη περιστασιακή Αγορά Βιοκαλλιεργητών

0
0

Με τον τρόπο αυτό επέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στον «Παγκόσμιο Μήνα για την ελεύθερη διακίνηση των τροφών, της ελεύθερης διακίνησης των σπόρων και της Δημοκρατίας της γης», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην 14η Τακτική Συνεδρίασή του, στις 29/9/2014.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι πολίτες τα βιολογικά προϊόντα, τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και τους βιοκαλλιεργητές. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο του, όχι μόνον να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει στην αξία του επιχειρείν, αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά, με τα μέσα που διαθέτει, στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας» είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν.

Ο Νόμος 4235/2014 προβλέπει στο άρθρο 56 «1. Επιτρέπεται η λειτουργία Αγορών Παραγωγών (Farmers’ Markets) με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα των προϊόντων που πωλούνται σε αυτές, σύμφωνα με τα κατωτέρω οριζόμενα:

α) Στις Αγορές Παραγωγών συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών. Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικά, για τις Αγορές Παραγωγών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές παραγωγοί όμορων σε αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και παραγωγοί των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών.

β) Για την οργάνωση των Αγορών Παραγωγών, απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους.

γ) Οι Αγορές Παραγωγών λειτουργούν ημέρα Σάββατο, εκτός και αν τοπικές ιδιαιτερότητες επιβάλουν τη λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα, είτε σε δημόσιο χώρο, με ευθύνη του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών.

δ) Η έναρξη λειτουργίας, η μετακίνηση ή η κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας, μετά από αίτημα του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Αγοράς Παραγωγών και γνώμη του οικείου Δήμου και της Υπηρεσίας Τροχαίας».

Με πολλά όνειρα και ρεαλισμό η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (πρόεδρος κ. Λεωνίδας Ραβανός), μετά από οργανωμένη Επίσκεψη Μελέτης στις αγορές του Βελγίου, με την υποστήριξη του τότε Ευρωβουλευτή κ. Σ. Δανέλη, οργάνωσε και λειτούργησε την πρώτη Αγορά Αγροτών στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας την εμπειρία από την πολύχρονη λειτουργία των Αγορών Βιοκαλλιεργητών και αποτελώντας το πειραματικό μοντέλο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για την σύνταξη του παραπάνω άρθρου του νόμου. Έτσι δινόταν διέξοδος προς την κατανάλωση στους σωστούς αγρότες-παραγωγούς πλούτου.

Η εικόνα που απολαύσαμε την Κυριακή, 5/10/2014, συμπληρώνει τα όνειρά μας για την καθιέρωση των Αγροτικών Αγορών-Farmers Market και στην Ελλάδα. Διότι παρά τον νόμο 4235, τίποτε δεν έχει προχωρήσει εποικοδομητικά, ή, ίσως, κατά την εκτίμησή μας, αντί να ενεργοποιηθούν οι αγρότες, έχουν ενεργοποιηθεί οι κάθε μορφής αξιοποιητές-εκμεταλλευτές (μεσάζοντες), δημιουργώντας συνεχώς περισσότερα εμπόδια στην «ελεύθερη διακίνηση των τροφών, την ελεύθερη διακίνηση των σπόρων και την δημοκρατία στην γη».

Στην πρότυπη περιστασιακή Αγορά Βιοκαλλιεργητών την Κυριακή, 5/10/2014, είδαμε όλους τους βιοκαλλιεργητές να έχουν ομοιόμορφα πράσινα μπλουζάκια με το σήμα της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος. Είδαμε όλους τους πάγκους να έχουν πράσινα τραπεζομάντηλα και ριχτάρια. Είδαμε όλα τα σκίαστρα να είναι όμοια και μάλιστα άσπρου χρώματος, για να μην αλλοιώνουν τα χρώματα των φρούτων και λαχανικών. Είδαμε να κυκλοφορεί έντυπο για όλες τις αγορές βιοκαλλιεργητών στην περιοχή Θεσσαλονίκης. Είδαμε φίλους και κάναμε φίλους από όλη την Μακεδονία. Πήραμε το έντυπο για την «Γεωργία, με απλά λόγια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μας υποδέχθηκε ο κ. Μιχάλης Σταματόπουλος, ξεναγηθήκαμε από τον κ. Γιάννη Παναγιωτίδη και μιλήσαμε με την πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών κα Χρυσούλα Σκορδίτη, ενώ είδαμε πολλούς φίλους και φίλες.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος να απεγκλωβισθούν οι αγρότες-παραγωγοί πλούτου (τροφής) από τον αποκλεισμό τους από την ελεύθερη διακίνηση των τροφών που παράγουν οι ίδιοι. Πρέπει να δημιουργηθούν χώροι σε κάθε δήμο (και αναλόγως του πληθυσμού του), στεγασμένοι και προσεγμένοι (υγειονομικά), ελεύθεροι στους επαγγελματίες αγρότες, αυτοδιαχειριζόμενοι από δομές των ιδίων των αγροτών-παραγωγών, που θα φέρουν ποιο κοντά (ίσως και ποιο φθηνά, σίγουρα όμως ποιο υγιεινά και ποιοτικά), τους παραγωγούς με τους καταναλωτές με στόχο πάντα την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Οι Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών απέδειξαν ότι κατάφεραν να αποδείξουν ότι μπορούν. Οι πολίτες θέλουν. Οι Διεθνείς-παγκόσμιες συμφωνίες προσανατολίζουν με τον «Παγκόσμιο Μήνα για την ελεύθερη διακίνηση των τροφών, της ελεύθερης διακίνησης των σπόρων και της δημοκρατίας της γης». Οι τοπικές Αρχές αν θέλουν μπορούν. Οι εθνικοί «νταβατζήδες» (όπως είπε πρώην πρωθυπουργός) ακόμα επιβιώνουν μέσα από αποφάσεις της κεντρικής κρατικής εξουσίας με σχέσεις διαπλοκής. Ίσως αν η εξουσία έρθει ποιο κοντά στην βάση της κοινωνίας των πολιτών, να εξορθολογισθούν και οι αποφάσεις, και να προσεγγίσουν περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και την δημοκρατία.

Συγχαρητήρια για την διοργάνωση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου και την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία