BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Λιγότερες 34% οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα το 2014

Μείωση 34% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα και αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών μας από τη χώρα της τάξης του 14%, σημειώθηκε το 2014 σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, ενώ σημειώνεται ότι το σημαντικότερο μέρος των εξαγωγών μας αφορά σε αγροτικά προϊόντα

Κίνα και Τουρκία, οι νέοι ανταγωνιστές της ΕΕ

0
0

Αναλυτικότερα, το 2014 αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα ως προς τα ακτινίδια, τους χυμούς φρούτων και μελιού, ενώ αντιθέτως φθίνουσα πορεία ακολούθησε το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα κρασιά και τα ακατέργαστα δέρματα προβάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετέβησαν στην Κίνα προκειμένου να συναντηθούν με τους ομολόγους τους και άλλους Κινέζους αξιωματούχους, στο πλαίσιο πολυήμερης επίσημης επίσκεψης, με στόχο να επιτύχουν μεταξύ άλλων, συμφωνίες για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη χώρα.

Το ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ ανέφερε ότι: «οι Κινέζοι στα νωπά προϊόντα έχουν μια σειρά από πρωτόκολλα που θα πρέπει να υπογράψει η ελληνική πλευρά και είναι λίγο χρονοβόρα. Τα τυποποιημένα τρόφιμα είναι πιο εύκολο να εξαχθούν στην κινέζικη αγορά. Για την αύξηση των ρυθμών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων απαιτείται το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επεξεργαστεί τα στοιχεία για τις νέες φυτο-υγειονομικές συμφωνίες που απαιτούνται όλο και περισσότερο από τις ασιατικές και όχι μόνον αγορές. Η ταχύτερη ανταπόκριση από δική μας πλευρά θα επέτρεπε την συντόμευση των διαδικασιών που χρειάζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο ΟΕΥ, οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Κίνα το 2014 ήταν οι ακόλουθες:

 Ακτινίδια

Οι εξαγωγές Ακτινιδίων (το μόνο νωπό φρούτο που εξάγεται από τη χώρα μας στην Κίνα) υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε αξία στα 2.550.015 ευρώ, γεγονός που δείχνει την ευοίωνη προοπτική εξαγωγών ελληνικών φρούτων, κάτι που όμως απαιτεί την έναρξη μιας χρονοβόρας διαδικασίας για την υπογραφή του απαιτούμενου σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η σχετική διαδικασία μπορεί να αρχίσει κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών σε συνεννόηση με τους εξαγωγείς νωπών φρούτων.

 Γαλακτοκομικά

Οι ελληνικές εξαγωγές Γαλακτοκομικών διεκόπησαν τον Μάιο του 2014 λόγω εφαρμογής νέας νομοθεσίας που προέβλεπε νέα εγγραφή στα μητρώα και έρευνα εγκαταστάσεων παραγωγών. Η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί από την χώρα μας στα προβλεπόμενα χρονικά όρια και από την 1η Μαΐου έπαψαν οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού και τυριού. Οι διαδικασίες τελικά ολοκληρώθηκαν τους πρώτους μήνες του 2015. Αναμένεται στα μέσα Μαρτίου να επανεμφανιστούν στην αγορά της Κίνας τα ελληνικά γιαούρτια και τα τυριά όπως η φέτα.

 Μέλι

Το ελληνικό μέλι έχει αρχίσει να κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών και είναι σταθερά ανερχόμενο. Από εξαγωγές αξίας 24.172 ευρώ που ήταν το 2012, ανήλθε το 2013 στα 169.634 ευρώ και το 2014 έφτασε στα 209.957 ευρώ.

 Χυμοί φρούτων

Οι ελληνικοί Χυμοί φρούτων εισέρχονται στην αγορά το 2013 και εμφανίζουν καλή και σταθερή δυναμική. Κρίνοντας από τις καταναλωτικές προτιμήσεις και τις ανταγωνιστικές μας τιμές πιστεύουμε ότι το προϊόν έχει μέλλον. Σημειώνουμε ότι η αγορά διαθέτει παρόμοια προϊόντα από πολλές χώρες (Κύπρος, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία, Ρωσία, Ταϊλάνδη κ.ά) με μεγάλο ανταγωνισμό. Το 2013 οι εξαγωγές έφτασαν στα 133.894 ευρώ και το 2014 στα 401.579 ευρώ.

 Ακατέργαστα δέρματα προβάτων

Οι εξαγωγές στα ακατέργαστα δέρματα προβάτων από 4,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 μειώθηκαν στα 0,7 εκατ. ευρώ το 2014. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπήρχε η ευλογιά των προβάτων, η οποία πιθανώς να επηρέασε και την αγορά. Επίσης η Κίνα είχε σημαντική πτώση, της τάξης του 60,4%, των εισαγωγών της, με αποτέλεσμα πολλές ανταγωνιστικές μας χώρες να υποστούν αντίστοιχη μείωση των εξαγωγών τους.

 Βαμβάκι

Οι εξαγωγές βαμβακιού σημείωσαν μεγάλη μείωση τα δύο τελευταία χρόνια. Η μείωση ήταν αναμενόμενη, αφού η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προχωρά σε σταδιακές πωλήσεις με «προνομιακές τιμές» μέρους των αποθεμάτων της, ύψους 9,6 εκατ. τόνων (50-60% των παγκόσμιων αποθεμάτων). Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής η Κίνα εμφάνισε σημαντική μείωση στις εισαγωγές βάμβακος. της τάξης των -65,44% σε αξία (από 8,4 δις δολάρια σε 2,9 δις δολάρια).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές βάμβακος στην Κίνα διαμορφώθηκαν ως εξής:

- 2012: 60,9 εκατ. ευρώ

- 2013: 31,4 εκατ. ευρώ (-48,47%)

- 2014: 7,3 εκατ. ευρώ (-76,69%)

 Ελαιόλαδο

Το Ελαιόλαδο είχε επίσης σημαντική πτώση (ποσοστό -34,87%) και οφείλεται περισσότερο στη νέα πολιτική λιτότητας της Κυβέρνησης με τις περικοπές των κυβερνητικών δώρων καθόσον και των δημοσίων επιχειρήσεων, παρά στην μειωμένη παραγωγή της χώρας μας.

Το ελληνικό ελαιόλαδο λόγω της ακριβότερης τιμής του είχε γίνει επιλογή να διακινηθεί μέσω των καναλιών των επιχειρηματικών δώρων πολυτελείας.

Πάντως τα κινεζικά συγκριτικά στατιστικά στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρατηρούμε ότι η χώρα μας είχε από τις μεγαλύτερες αρνητικές ποσοστιαίες μεταβολές. Επίσης εμφανίζονται άλλες χώρες, με φθηνότερη τιμή, οι οποίες αυξάνουν ραγδαία τις ποσότητές τους και μάλιστα μας ξεπερνούν σε πωλήσεις.

Παρά το «καλό όνομα» που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο, σύντομα υπάρχει κίνδυνος να μας περάσουν στις εξαγωγές χώρες του τρίτου κόσμου, όπως το Μαρόκο το οποίο τριπλασίασε σε μια χρονιά τις εξαγωγές του και ήδη μας ξεπέρασε σε όγκο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κίνα διαμορφώθηκαν ως εξής:

- 2012: 8,99 εκατ. ευρώ

- 2013: 6,52 εκατ.ευρώ (-27,48%)

- 2014: 4,25 εκατ. ευρώ (-34,87%)

 Κρασιά

Τα Κρασιά επίσης επλήγησαν από την πολιτική περιορισμών των εταιρικών δώρων και των μέτρων κατά της διαφθοράς. Η πτώση τους όμως αν και σημαντική, της τάξης του 24,74% (περίπου 400.000 ευρώ) ήταν ηπιότερη από αυτήν που υπέστησαν οι χώρες με ακριβότερα κρασιά που θεωρήθηκαν υπερπολυτελείας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στην Κίνα διαμορφώθηκαν ως εξής:

- 2012: 1,6 εκατ. ευρώ

- 2013: 1,5 εκατ. ευρώ

  • 2014: 1,1 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία