BACK TO
TOP
Φορολογικά

ΦΠΑ 11% για τα φρέσκα τρόφιμα προτείνει η Αθήνα

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23% προβλέπει, μεταξύ άλλων, η 46σέλιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς που διέρρευσε στη δημοσιότητα.

ΦΠΑ 11% για τα φρέσκα τρόφιμα προτείνει η Αθήνα

2
0
Σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Αθήνα, στο μεσαίο συντελεστή 11% μεταφέρονται όλα τα «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια και το νερό (όλα αυτά σήμερα υπάγονται στο 13%) όπως και ο τουρισμός (σήμερα στο 6,5%).

Στο ανώτερο συντελεστή 23% μετατάσσονται είδη αλιείας (εκτός από τα ψάρια) και μεταποιημένα καθώς και έτοιμα τρόφιμα όπως ψωμί, μακαρόνια, μαρμελάδες, γλυκά, έτοιμο και προμαγειρεμένο φαγητό, σάλτσες, σοκολάτες κλπ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 3 στα 10 τρόφιμα (28%, για την ακρίβεια) θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή.

Στο χαμηλό συντελεστή 6% μένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά) τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο κείμενο, το πιθανότερο είναι να μεταφερθούν στο 23%. 

Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεσμεύεται για άμεση εφαρμογή του νέου καθεστώτος με την εξαίρεση των ξενοδοχείων για τα οποία το μέτρο προτείνεται να ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές στην τουριστική σεζόν.

Ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

Πέρα από το ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά προτείνει ειδική εισφορά από 5% έως 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί μόνο για φέτος και στα περυσινά κέρδη των επιχειρήσεων και η δημοσιονομική απόδοσή της εκτιμάται στα 1,064 δισ. ευρώ.

Επίσης περιλαμβάνεται έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα με συντελεστές που φτάνουν έως και το 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Μαζί με την έκτακτη εισφορά από 0,7% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το μέτρο υπολογίζεται να αποδώσει 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Επιπλέον:

- Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (απόδοση 100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)

- Φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.κ και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)

- Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)

- Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα  (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)

- Αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στη διετία, 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και ακόμη 10,8 δις ευρώ μετά το 2020.

-Εργασιακό -Ασφαλιστικό: Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού και αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο χρόνια (μέχρι το τέλος 2016) αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

-Eεπιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στον νόμο Κατσέλη μαζί με πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία