BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα για τις εξαγωγές καρπουζιών στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη

Τη δεύτερη σημαντικότερη εξαγωγική χώρα καρπουζιών αποτέλεσε για τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις εξαγωγές να είναι ύψους 460.162 ευρώ. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας. Ακολουθούν σε ύψος εξαγωγών στο συγκεκριμένο προϊόν, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Ιταλία.

Πάει Euro το υπαίθριο καρπούζι

2
0

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια (2013 και 2014), οι ελληνικές εξαγωγές καρπουζιού στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κατέγραψαν σημαντική δυναμική και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 855.443 ευρώ και 836.572 ευρώ, αντίστοιχα.

Την τελευταία διετία, τα καρπούζια προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο καταναλωτών, σε μια αγορά, της οποίας το 90% των αναγκών της (σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καρπουζιού) καλύπτεται από τις εισαγωγές.

Η ζήτηση για τα καρπούζια είναι μεγάλη και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η εγχώρια παραγωγή -που προσδιορίζεται γεωγραφικά στην περιοχή της Μπιέλινα- είναι μικρή και διατίθεται αργά, τον Ιούλιο, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές «καταφθάνουν» τον Μάιο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, το 2014, οι πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα προκάλεσαν σημαντικές ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Ενδεικτικό δε, της κατάστασης που προκλήθηκε είναι το γεγονός ότι το 20% του αγροτικού ΑΕΠ υπέστη σημαντικές ζημιές.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης που «απολαμβάνει» το συγκεκριμένο προϊόν είναι το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο του 2015, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη εισήγαγε συνολικά 5,27 τόνους καρπουζιού αξίας 1,9 εκατ. ευρώ, (στοιχεία της Αρχής Εμμέσου Φορολογίας της χώρας).

Το 2014, οι εισαγωγές καρπουζιού σημείωσαν αύξηση 22% έναντι του 2013 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 3,25 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα δε, με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Σαράγεβο, το θετικό «αποτύπωμα» των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών έχει στο επίκεντρό του τα εσπεριδοειδή, τα οποία καταλαμβάνουν ποσοστό που κυμαίνεται από 60% έως 65% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στην αγορά της βαλκανικής αυτής χώρας.

Μάλιστα, τα εσπεριδοειδή (κυρίως πορτοκάλια και μανταρίνια) κατέχουν σημαντική θέση στην αγορά, από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέχρι τις λαχαναγορές σε κεντρικές πόλεις, όπως το Σαράγεβο και το Μόσταρ, ενώ η αξία τους (σε ετήσια βάση) κυμαίνεται περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της αγοράς της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, από την επεξεργασία προσωρινών στοιχείων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT HELLAS), προκύπτει ότι, γενικά, η ζήτηση για τα καρπούζια –το οκτάμηνο του 2015– ήταν αυξημένη και ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 164.222 τόνους (μέχρι 21 Αυγούστου 2015), έναντι 99.461 το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σημειώνοντας αύξηση άνω του 50%.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία