BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών η CETA

Η Λετονία είναι η πρώτη χώρα που υπερψήφισε την επίμαχη εμπορική συμφωνία.

2
0

Αυτό απαντά το αρμόδιο υπουργείο σε ερώτημα ομάδας βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται στην κοινοβουλευτική απάντηση που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, «Η διαδικασία κύρωσης της Ολοκληρωμένης Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της αφενός και του Καναδά αφετέρου, ενεργοποιείται με τη σύνταξη σχεδίων εισηγητικής και αιτιολογικής έκθεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης». Αναλυτικότερα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι η συμφωνία να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή είναι τα εξής:

  • Η διαδικασία κύρωσης της Ολοκληρωμένης Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της αφενός και του Καναδά αφετέρου, ενεργοποιείται με τη σύνταξη σχεδίων εισιγητικής και αιτιολογικής έκθεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
  • Εν συνεχεία οι εν λόγω εκθέσεις θα μεταβιβασθούν στο Γραφείο Διεθνών Συμβάσεων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένο με τη διακίνηση της κυρωτικής διαδικασίας Διεθνών Συμβάσεων. Θα ακολουθήσει η σύνταξη του συναφούς σχεδίου νόμου από την Ειδική Νομική Υπηρεσία και η αποστολή του στον κ. υπουργό Εξωτερικών για υπογραφή.
  • Στη συνέχεια το σχέδιο Νόμου θα διαβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) για νομοτεχνική επεξεργασία και στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφή.
  • Επίσης θα συνταχθεί εισηγητικό σημείωμα για τις οικονομικές συνέπειες και το σχέδιο Νόμου θα διαβιβασθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να συντάξει την Έκθεση και την Ειδική Έκθεση για τυχόν επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
  • Τέλος αφού υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς ψήφιση στη βουλή.

Λετονία η πρώτη χώρα που υπερψήφισε τη CETA

Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του Υπ. Εξωτερικών «Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής, από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μόνο η Λετονία έχει ολοκληρώσει τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία