BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Προειδοποιητικές βολές Καραγιάννη για την CETA

Έχει παραχθεί ικανοποιητικό έργο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποιητικές βολές Καραγιάννη για την CETA

1
0

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για την Φέτα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο εθνικό μας προϊόν», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.

«Οι δυο αυτές συμφωνίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο εθνικό μας προϊόν, γιατί η ΕΕ, ως όφειλε, δεν προστάτεψε τη φέτα, όπως έκανε με τα άλλα 232 ΠΟΠ τυριά της. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στη Ν. Αφρική να κυκλοφορεί λευκά τυριά άλμης με την ένδειξη «φέτα Ν. Αφρικής» και στον Καναδά «Φέτα-style» η «Φέτα-type» για τους νέους παραγωγούς του», τονίζει ο βουλευτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Η ίδια η ΕΕ, με λάθη, όμως, και παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, εκχώρησε το όνομα φέτα. Η φέτα, όμως, είναι μία και ελληνική. Είναι οι παραδόσεις μας, είναι η ιστορία μας, είναι τα ήθη και έθιμα μας, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το όνομα της δεν εκχωρείται, δεν πωλείται, δε νοικιάζεται, δεν εκποιείται. Κάτω από την αγωνία αυτή, συστήσαμε τον «Όμιλο φίλων φέτας» με τη στήριξη της διεπαγγελματικής για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αυθεντικότητα του προϊόντος. Ήδη έχουμε σχεδιάσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις πόλεις του εξωτερικού που φιλοξενούν διεθνείς εκθέσεις τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να ενημερώσουμε λεπτομερώς και όλους τους συναδέλφους της Ελληνικής Βουλής, ώστε να έχουν πλήρη γνώση του θέματος και να τοποθετηθούν κατά συνείδηση, όταν οι συμφωνίες έρθουν προς κύρωση στη Βουλή».

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Καραγιάννη στον Ηπειρωτικό Αγώνα:

Στην κορυφή της προσωπικής σας πολιτικής ατζέντας βρίσκονται τα ζητήματα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και έχετε μιλήσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Πόσο δύσκολο βλέπετε πως είναι να συμφωνήσουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και παραγωγικές δυνάμεις σε πράγματα που φαίνονται αυτονόητα; 

Θεωρώ απαραίτητη την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, βασικού πυλώνα ανάπτυξης. Τόσο στο επίπεδο της εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για τα εθνικά μας προϊόντα (φέτα, λάδι κλπ), όσο στην αλλαγή της σημερινής σχέσης γεωργίας/κτηνοτροφίας και τη βελτίωση της επάρκειας κτηνοτροφικών προϊόντων. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προσφέρει πολλές ευκαιρίες στον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης και της εξωστρέφειας. Να επισημάνω, ακόμη, ότι έχει παραχθεί ικανοποιητικό νομοθετικό έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (βοσκήσιμες γαίες- νέος νόμος περί συνεταιρισμών) και τις επόμενες μέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά χρόνους πληρωμής νωπών προϊόντων και αναγραφή προέλευσης γάλακτος. Χρειάζεται, όμως, ακόμη πολύ δουλειά. Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, όπως και η φορολογία σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών. Από την άλλη, ο αγροτικός κόσμος περιμένει λύσεις στα προβλήματά του, σχέδιο αγροτικής ανασυγκρότησης και αποκάλυψη των μεγάλων συνεταιριστικών σκανδάλων. Η κάθαρση αυτή είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ιδέας του συνεργατισμού στη χώρα μας, που έχει αμαυρωθεί από συγκεκριμένες πολιτικές των προηγούμενων 30 χρόνων.

Έχετε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία σας στις συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη φέτα. Αν δεν καταφέρετε η θέση σας αυτή να υιοθετηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, είστε διατεθειμένος να καταψηφίσετε προσωπικά την κύρωση της CETA;

Οι δυο αυτές συμφωνίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο εθνικό μας προϊόν, γιατί η ΕΕ, ως όφειλε, δεν προστάτεψε τη φέτα, όπως έκανε με τα άλλα 232 ΠΟΠ τυριά της. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στη Ν. Αφρική να κυκλοφορεί λευκά τυριά άλμης με την ένδειξη «φέτα Ν. Αφρικής» και στον Καναδά «Φέτα-style» η «Φέτα-type» για τους νέους παραγωγούς του. Η ίδια η ΕΕ, με λάθη, όμως, και παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, εκχώρησε το όνομα φέτα. Η φέτα, όμως, είναι μία και ελληνική. Είναι οι παραδόσεις μας, είναι η ιστορία μας, είναι τα ήθη και έθιμα μας, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το όνομα της δεν εκχωρείται, δεν πωλείται, δε νοικιάζεται, δεν εκποιείται. Κάτω από την αγωνία αυτή, συστήσαμε τον «Όμιλο φίλων φέτας» με τη στήριξη της διεπαγγελματικής για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αυθεντικότητα του προϊόντος. Ήδη έχουμε σχεδιάσει δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις πόλεις του εξωτερικού που φιλοξενούν διεθνείς εκθέσεις τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να ενημερώσουμε λεπτομερώς και όλους τους συναδέλφους της Ελληνικής Βουλής, ώστε να έχουν πλήρη γνώση του θέματος και να τοποθετηθούν κατά συνείδηση, όταν οι συμφωνίες έρθουν προς κύρωση στη Βουλή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία