BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Διαφωνών στη «νέα συνταγή» για το γιαούρτι o Aποστόλου

Το δικό του «αντάρτικο» στην πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82) και συγκεκριμένα στη διαδικασία που αλλάζει τον χαρακτηρισμό και ορίζει καινούργιες διαδικασίες παρασκευής του γιαουρτιού, ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Διαφωνών στη «νέα συνταγή» για το γιαούρτι o Aποστόλου

2
0

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews λένε ότι οι επιτελείς της πλατείας Βάθη τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη ζημιά που πάει να γίνει στην εγχώρια αγελαδοτροφία από τη «νέα συνταγή» που ετοίμασε το… οικονομικό επιτελείο για το «στραγγιστό γιαούρτι», ενώ την ίδια στιγμή, γίνονται αποδέκτες και της ευρύτερης ανησυχίας που καλλιεργείται στον αγροτικό κόσμο από μια τέτοια εξέλιξη.

Σημειωτέον ότι χρεοκοπία της αγελαδοτροφίας θα σημάνει ταυτόχρονα κατάρρευση μιας μεγάλης αγοράς, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη αυτών των εκμεταλλεύσεων πρώτα απ’ όλα με ζωοτροφές (ενσιρώματα καλαμποκιού, μηδική κ.α.) και με κάθε είδους απαραίτητα αγροτικά εφόδια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε επικοινωνία του με εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και κυρίως μετά το πρωτοσέλιδο της Agrenda για τη «συνταγή που βγάζει τα γελάδια στη σύνταξη», ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε μια τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με τα χαρακτηριστικά του σχεδίου που έχει ήδη καταθέσει ήδη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Αποστόλου ζήτησε μάλιστα προθεσμία λίγων ημερών προκειμένου να μελετήσει σε βάθος το θέμα και να κάνει τις δικές του κινήσεις μέσα στην κυβέρνηση πριν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς των συναδέλφων του στην πλατεία Συντάγματος.

Τo Δελτίο τύπου του υπουργείου

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό δημοσίευμα του Agronews, με ανακοίνωσή του το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι δεν νομιμοποιείται η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Δεν νομιμοποιείται η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού

Με αφορμή δημοσιεύματα που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για νόμιμη, πλέον, χρήση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού, κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνουν τα εξής:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου στις 5 Απριλίου ήταν σαφής:

Με την προωθούμενη τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία (για το είδος του γάλακτος) θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.

Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα συνεχίσει να παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί, εάν θέλει, να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.


Αντίδραση και από ΘΕΣγάλα

Κόντρα στην πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου βγήκαν και οι επιτυχημένοι του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, οι οποίοι κατηγορούν ευθέως τη γαλακτοβιομηχανία, ότι θυσιάζει την αγελαδοτροφία στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους.

Οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις απειλούν με αφανισμό μεγάλο αριθμό Ελληνικών εκμεταλλεύσεων. Τόσο η μεγάλη μείωση των τιμών παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες, όσο και η τροποποίηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών, που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από σκόνη γάλα, εβαπορέ κλπ, συνιστούν εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να καταστρέψει την Ελληνική γαλακτοπαραγωγή, επισημαίνει ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων Λάρισας ΘΕΣγάλα.

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία θυσιάζει εν ψυχρώ, την Ελληνική παραγωγή γάλακτος. Και το κάνει στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους που θα προέλθει από τις χαμηλές τιμές του εισαγόμενου και του ντόπιου γάλακτος. Ούτως ή άλλως οι τιμές των προϊόντων στο ράφι του καταναλωτή δεν έχουν μειωθεί και ούτε πρόκειται να μειωθούν.

«Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις φαίνεται να μην έχουν συνείδηση των επιπτώσεων που επισύρουν οι αποφάσεις τους σε εθνικό επίπεδο. Μετά τα προβλήματα που δημιούργησαν στη φέτα – που ανήκει μαζί με την παρμεζάνα και το ροκφόρ στην τριάδα των πιο γνωστών τυριών παγκοσμίως – οι πλημμελείς έλεγχοι των υπηρεσιών για τη σωστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης(πχ. φέτα από σκόνη), ερχόμαστε τώρα να καταστρέψουμε και το δεύτερο παγκοσμίως γνωστό Ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν, το γιαούρτι», προσθέτουν από τον συνεταιρισμό, σύμφωνα με τον οποίο αναδύονται εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Ποιος αλήθεια ωφελείται από τις αλλαγές που συντελούνται; Οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, (που είχαν στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, τη μείωση του κόστους παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και κατ’ επέκταση τη μείωση της τιμής τους στο ράφι), μας οδηγούν σήμερα, στο ξεκλήρισμα της Ελληνικής παραγωγής μαζί με τη γενικότερη αρνητική συγκυρία.

2)Πως θα διακριθεί η Ελληνική γαλακτοβιομηχανία στον διεθνή στίβο ποιοτικά, – αφού ποσοτικά δεν μπορεί – χωρίς βιώσιμο Ελληνικό γάλα;

3)Ποιος επωφελείται από τη δυνατότητα παραγωγής Ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπό Ελληνικό γάλα;

4)Ποιος επωφελείται από την παραγωγή γάλακτος από εισαγόμενη σκόνη και όχι από την εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, γιατί εκεί ανάγεται τελικά το όλο θέμα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σημειώνει η ανακοίνωση, είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά και ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να λειτουργήσουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, για:

1) την τήρηση των ισοζυγίων γάλακτος των βιομηχανιών, ώστε να αντιμετωπισθεί η ευρεία ελληνοποίηση εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και 2) την αποφυγή της παραπλάνησης των καταναλωτών, που ούτως ή άλλως υφίσταται, αλλά θα επιταθεί από τα προϊόντα που ενώ θα παρασκευάζονται από σκόνη γάλα, θα ανταγωνίζονται αθέμιτα τα αγνά Ελληνικά τα οποία θα παρασκευάζονται από νωπό Ελληνικό γάλα.

Επίσης κρίνεται απολύτως αναγκαία η στήριξη των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών από την πλευρά της πολιτείας με κάθε μέσο, όπως άλλωστε γίνεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία