BACK TO
TOP
Δρώμενα

Φιλί ζωής στην πινακοθήκη της Βιάννου

«Ζωή» στη διεθνούς εμβέλειας πινακοθήκη που βρίσκεται σε περιοχή του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης, τον Κερατόκαμπο Κρήτης, επιχειρούν να δώσουν οι σύλλογοι της Βιάννου.

Φιλί ζωής στην πινακοθήκη της Βιάννου

1
0

Τη σημαντική προσπάθεια αναζωογόνησης της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» αναλαμβάνει ο Σύλλογος Φίλων της Πινακοθήκης, μετά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών του. Συμπαραστάτη του έχει τον πολιτιστικό σύλλογο Κερατόκαμπου «Η Βίγλα».

Από το 2004 ο τότε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου  Σάββας Πετράκης απευθύνθηκε σε εικαστικούς καλλιτέχνες, κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά τους και να τους πείσει να χαρίσουν έργα τους για τον μεγάλο σκοπό του, τη δημιουργία μιας μοναδικής πινακοθήκης στον απομακρυσμένο Κερατόκαμπο της Βιάννου. Οι δωρητές καλλιτέχνες ενστερνίστηκαν το εγχείρημα και συγκινήθηκαν από την ιδέα δημιουργίας ενός χώρου πολιτισμού σε έναν τέτοιο τόπο. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, στην εσχατιά της κρητικής γης, βρίσκεται η νοτιότερη, διεθνούς εμβέλειας, πινακοθήκη της Ευρώπης, με περισσότερα από 200 έργα ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών, η οποία εγκαινιάστηκε το 2005 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά τον θάνατο του Σάββα Πετράκη το 2012, η Πινακοθήκη παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, χωρίς μόνιμη χρηματοδότηση και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Πολιτεία, καταφέρνοντας μόλις και μετά βίας να παραμείνει ανοιχτή για μερικές μέρες το καλοκαίρι. 

Στα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης, μαζί με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατοκάμπου «Η Βίγλα», πέφτει το βαρύ φορτίο να συνεχίσουν  το εμπνευσμένο έργο του Σάββα Πετράκη. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση τους, πιστεύουν  βαθιά πως η Πινακοθήκη, παρά την κρίση δεν πρέπει να παραμείνει μία «αποθήκη πινάκων» αλλά να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο και φορέα πολιτισμού για όλη την Κρήτη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία