BACK TO
TOP
Business

Στα ελβετικά τυριά στρέφεται η Ρωσία

Τουλάχιστον 14 Ρώσοι εισαγωγείς έχουν έρθει σε επαφή με την INTERCHEESE στην Ελβετία.

Στα ελβετικά τυριά στρέφεται η Ρωσία

2
0

Από τις 7 Αυγούστου οπότε η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε πολλές εισαγωγές τροφίμων από χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις εναντίον της λόγω του ρόλου της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση, τουλάχιστον 14 Ρώσοι εισαγωγείς έχουν έρθει σε επαφή με την INTERCHEESE στην Ελβετία, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο λόγος για την αύξηση των πωλήσεων; Η Ελβετία δεν εντάσεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία στις οποίες η Ρωσία έχει επιβάλλει κυρώσεις.

«Οι Ρώσοι εισαγωγείς αναζητούν με μανία να αντικαταστήσουν τα τυριά που δεν μπορούν να πάρουν από τους Ευρωπαίους πια - όπως Mozzarella, Gouda και Edam», δήλωσε ο Daniel Daetwyler, διευθύνων σύμβουλος σε INTERCHEESE.

Το τυρί είναι το πιο σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της Ελβετίας και λόγω της ουδετερότητας της χώρας οι ντόπιοι παραγωγοί καλούνται τώρα να ανταποκριθούν στη ζήτηση γραβιέρας και έμενταλ σε 142.500.000 Ρώσους. Οι Ελβετοί παραγωγοί είχαν αποστείλει 431 τόνους τυριού στη Ρωσία το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ελβετική τελωνειακή διοίκηση, μόνο ένα μικρό τμήμα των σχεδόν 63.000 τόνοι εξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Εάν το εμπάργκο παραμείνει, είναι πιθανό ότι θα εξάγουμε περισσότερο τυρί στη Ρωσία», δήλωσε ο Jacques Bourgeois, διευθυντής της Ελβετικής αγροτικής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η γραβιέρα είναι από τα πιο δυναμικά ελβετικά τυριά καθώς οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Αλλά η Ελβετία είναι μια μικρή χώρα, δεν μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, φυσικά θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να αποδώσουμε. Θα χαρούμε για κάθε επιπλέον κιλό εξαγωγής».

 

Οι ρωσικές εισαγωγές

Οι συνοριοφύλακες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία γύρισαν πίσω φορτηγά φορτωμένα με τυρί, το γιαούρτι και κρέας, την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν αξιωματούχοι από τη Λιθουανία και την Εσθονία. Η ζώνη του ευρώ εξήγαγε περισσότερους από 292.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία το περασμένο έτος, με τις Κάτω Χώρες να παρέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο, ακολουθούμενες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τη Eurostat.

«Η απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων έχει μια μάλλον περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING Groep στις Βρυξέλλες. «Για ορισμένες περιοχές, η υπερπροσφορά θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στις τιμές».

Σύμφωνα με τον Vanden Houte, μπορεί να υπάρχει «κάποια στροφή προς την Ελβετία και μπορεί να ωφεληθεί από την υψηλότερη ζήτηση από τη Ρωσία ως υποκατάστατο για τα ευρωπαϊκά προϊόντα - αλλά αμφιβάλλω αν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση».

 

Το Έμενταλ και η γραβιέρα

Το τυρί Έμενταλ χρειάζεται 120 ημέρες για να ωριμάσει, ενώ η γραβιέρα έξι έως εννέα μήνες. Το 43% του ελβετικού γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

«Οι ελβετικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το εμπάργκο», δήλωσε σε συνέντευξη του ο David Escher, διευθυντής της Swiss Cheese Marketing.

Για τον Andrey Danilenko, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Γάλακτος στη Μόσχα, οι Ελβετοί παραγωγοί τυριού θα μπορούσαν να γίνουν πλέον περιζήτητοι.

«Οι εισαγωγές από το ελβετικό τυρί στη Ρωσία μπορούν να αυξηθούν κατακόρυφα» δήλωσε ο Danilenko. «Η Ελβετία μπορεί να αντικαταστήσει αποκλειστικά τα τυριά που νωρίτερα έφταναν από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως, πολλοί τόνοι τυριού εισάγονταν από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Αλλά τώρα δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους».

 

Το τέλειο υποκατάστατο

Ο Ντανιλένκο αναμένει ότι η Ρωσία και ο σύμμαχός της, η Λευκορωσία θα αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των τυριών από την Ελβετία και την Σερβία.

«Η Ελβετία βρίσκεται μεταξύ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, ως εκ τούτου, μπορεί να βρει από εκεί ένα τέλειο υποκατάστατο τυριού από οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες», είπε.

Ο ενθουσιασμός για την αύξηση της ζήτησης από Ρώσους εισαγωγείς είναι επισκιάζεται μερικώς από τις πιθανές συνέπειες μιας απροσδόκητης άρσης του εμπάργκο.

«Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος που σχετίζεται με αυτό», δήλωσε ο Daetwyler, εκπρόσωπος της ελβετικής INTERCHEESE. «Μπορούμε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες της μοτσαρέλα, αλλά αν ξαφνικά αρθούν οι κυρώσεις, τότε θα έχουμε γεμάτες αποθήκες και θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα οι γείτονες μας στην Ευρώπη».

Το κρέας είναι επίσης στην ελβετική λίστα αγορών για τους Ρώσους εισαγωγείς, σύμφωνα με την Micarna, μια εταιρεία παραγωγής κρέατος που έχει την έδρα της στην αλπική χώρα. «Η εταιρεία ήρθε σε επαφή, ακόμη και πριν από την επιβολή της απαγόρευσης τροφίμων-εισαγωγών, αφού είχε δεχθεί παραγγελίες για χοιρινό κρέας, ειδικά για μπέικον και κρέας για λουκάνικα καθώς και συκώτι» λέει ο   επικεφαλής μάρκετινγκ Daniel Signer.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ζήτηση για τα ελβετικά προϊόντα με βάση το κρέας έχει ήδη αυξηθεί. Αν είναι οικονομικά λογική η συμφωνία μας και η διαδικασία εξαγωγής είναι ασφαλισμένη, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση.»

Πηγή: Βloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία