BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Σε καλό δρόμο οι ισχυρισμοί υγείας στο ελαιόλαδο

Η επίκληση ισχυρισμών υγείας για το ελαιόλαδο είναι πάρα πολύ δυνατό όπλο, λέει ο Αποστόλου.

H διεθνής αγορά σπρώχνει προς τα πάνω το ελαιόλαδο

3
0

Σε αναζήτηση συγκεκριμένου εργαστηρίου που θα αναλάβει τον έλεγχο της διαδικασίας ποιοτικού και οργανοληπτικού ελέγχου των ελληνικών ελαιόλαδων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν οι ισχυρισμοί υγείας στο συγκεκριμένο προϊόν, βρίσκεται το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη στη βουλή την Παρασκευή.

«Ήδη ο ΕΦΕΤ είναι σε επαφή, τόσο με το δίκτυο των εργαστηρίων επισήμου ελέγχου, όσο και με επιστημονικούς φορείς, ώστε άμεσα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του επίσημου ελέγχου τροφίμων και πιστεύουμε ότι σε ένα πολύ σύντομο διάστημα, πριν εκπνεύσει η προθεσμία, θα έχουμε και συγκεκριμένη απάντηση για συγκεκριμένο εργαστήριο ελέγχου που θα κάνει και θα παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες», είπε ο κ. Αποστόλου.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει πως «η επίκληση των ισχυρισμών υγείας για το ελαιόλαδο είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ δυνατό όπλο, όχι μόνο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και, ταυτόχρονα, για μια προστιθέμενη αξία, που είναι και ένα από τα ζητούμενα για τα αγροτικά μας προϊόντα. Η πρωτοβουλία που θα πάρουμε όντως θα είναι προς την κατεύθυνση αυτή που αναφερθήκατε».

«Όμως, πέραν του να πείσουμε τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς του χώρου, πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε και σε μία συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τα εργαστήρια, για να μπορεί αυτό να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο, επειδή αφορά ζητήματα υγείας», κατέληξε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος φάνηκε να ποντάρει αρκετά σ’ αυτό το εργαλείο.

Αναλυτικά, η απάντηση Αποστόλου έχει ως εξής:

«Το ζήτημα της επίκλησης των ισχυρισμών υγείας, δεν είναι μόνο θέμα δικό μας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει ρυθμιστεί σε ενωσιακό επίπεδο, σύμφωνα με τις εργασίες που προβλέπει ο Κανονισμός 432/2012. Σύμφωνα με τον Κανονισμό σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο έχουν εγκριθεί δύο ισχυρισμοί υγείας, για πολυφαινόλες και για μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ειδικότερα μάλιστα για αυτά, αναφέρεται ότι συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η επίκληση στην επισήμανση των προϊόντων των εν λόγω ισχυρισμών προϋποθέτει την τήρηση των προβλεπόμενων από τον συγκεκριμένο Κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει περιεκτικότητα, για παράδειγμα στην περίπτωση των πολυφαινολών, πάνω από 5mg, ανά 20 γραμμάρια ελαιόλαδου, καθ’ όλη τη διάρκεια του ελάχιστου χρόνου διατηρησιμότητάς του.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δικό μας Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ, οποιαδήποτε ουσία ανήκει σε αυτές τις ενώσεις που αναφέρονται για τη χρήση του ανωτέρω ισχυρισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωσή του.

Κατά συνέπεια, η επίκληση του εν λόγω ισχυρισμού ανήκει εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των επιχειρήσεων που επισκευάζουν και διακινούν ελαιόλαδα στην αγορά κι αυτές προφανώς θα αξιολογήσουν τον διασφαλισμένο τρόπο που θα τους προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, για να το χρησιμοποιήσουν.

Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αφορούν συστηματική μελέτη και χαρτογράφηση της πραγματικότητας σε εθνικό επίπεδο, όχι μόνο μένοντας στο στάδιο της έκθλιψης, αλλά σε όλη τη διαδρομή, θα έλεγα, μέχρι τη λήξη της διατηρησιμότητας του προϊόντος, να ισχύουν αυτά τα όρια, τα οποία προβλέπει ο εν λόγω Κανονισμός.

Ήδη ο ΕΦΕΤ είναι σε επαφή, τόσο με το δίκτυο των εργαστηρίων επισήμου ελέγχου, όσο και με επιστημονικούς φορείς, ώστε άμεσα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του επίσημου ελέγχου τροφίμων και πιστεύουμε ότι σε ένα πολύ σύντομο διάστημα, πριν εκπνεύσει η προθεσμία, θα έχουμε και συγκεκριμένη απάντηση για συγκεκριμένο εργαστήριο ελέγχου που θα κάνει και θα παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες.

Δευτερολογία

Η επίκληση των ισχυρισμών υγείας για το ελαιόλαδο είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ δυνατό «όπλο», όχι μόνο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και, ταυτόχρονα, για μια προστιθέμενη αξία, που είναι και ένα από τα ζητούμενα για τα αγροτικά μας προϊόντα.

Η πρωτοβουλία που θα πάρουμε όντως θα είναι προς την κατεύθυνση αυτή που αναφερθήκατε. Όμως, πέραν του να πείσουμε τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς του χώρου, πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε και σε μία συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τα εργαστήρια, για να μπορεί αυτό να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο, επειδή αφορά ζητήματα υγείας.

Θα προσπαθήσουμε πραγματικά, διότι ανοίγεται πλέον μια άλλη διέξοδος για το ελαιόλαδο, για το οποίο, δυστυχώς, όπως τα στοιχεία δείχνουν και όπως αναφέρατε, πραγματικά έχουμε μόνο το 4% του τυποποιημένου λαδιού στην παγκόσμια αγορά και, μάλιστα, με πτωτική τάση, καθώς από 6% που ήμασταν ήλθαμε στο 4%.

Επίσης, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου, γιατί μόνο το 27% τυποποιείται, όταν στις ανταγωνιστικές χώρες, δηλαδή στην Ισπανία τυποποιείται το 50% και στην Ιταλία το 80%.

Μάλιστα, όσον αφορά την Ιταλία, από τους 115.000 τόνους που εξάγουμε, το 80% αυτών πάει στην Ιταλία, τυποποιείται, για να φτάσει το 80%, που είπαμε προηγούμενα και δυστυχώς ένα μέρος επανέρχεται και στη χώρα μας.

Άρα, ο τομέας ελαιόλαδου, γενικά ο τομέας της ελιάς, έχει τεράστιες προοπτικές. Οφείλουμε να το δούμε εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει και ο Κανονισμός, αλλά και ταυτόχρονα τις δυνατότητες που μας δίνει το ίδιο το προϊόν. Τέτοιες ερωτήσεις -το τονίζω- βοηθούν και βοηθάμε όλοι προς την κατεύθυνση του ζητούμενου. Και το ζητούμενο είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία