BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας Οινοχόος της χρονιάς 2017

Η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων ανέδειξε για 15η συνεχή χρονιά τον καλύτερο οινοχόο για το 2017, ο οποίος πρόκειται να εκπροσωπήσει τη χώρα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων της Παγκόσμιας Ένωσης Sommelier το 2020. Μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία που εξελισσόταν ζωντανά μπροστά στο κοινό, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου αναδείχθηκε Οινοχόος της Χρονιάς 2017 ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, assistant sommelier στο Danai Beach Resort & Villas.

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας Οινοχόος της χρονιάς 2017

1
0

Ο απαιτητικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του sommelier της χρονιάς ξεκίνησε την Κυριακή με τους 15 διαγωνιζόμενους να περνάνε από μια σειρά πολύωρων γραπτών, προφορικών και πρακτικών εξετάσεων μέσα από τις οποίες βαθμολογήθηκαν για να αναδειχθούν οι τρεις φιναλίστ, οι οποίοι διαγωνίστηκαν τη Δευτέρα ζωντανά στο κοινό. Το ζωντανό διαγωνιστικό κομμάτι έλαβε χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton, για ακόμη μια χρονιά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΒορΟινά». Οι τρεις καλύτεροι των προκριματικών οι οποίοι διεκδίκησαν τη πρώτη θέση ήταν με τυχαία σειρά ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, ο Λευτέρης Χανιαλίδης και ο Θεολόγος Πλακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού κατά τα παγκόσμια πρότυπα στήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης ένα ζωντανό σκηνικό εστιατορίου. Οι τρεις διεκδικητές πέρασαν από τη διαδικασία τυφλής αναγνώρισης κρασιών και αποσταγμάτων, αναγνώρισης λαθών σε λίστα με δέκα διαφορετικές ονομασίες κρασιών, επιλογής συνοδευτικών κρασιών σε μενού από πέντε πιάτα όπου τα κρασιά έπρεπε να είναι από διαφορετικές χώρες και ποικιλίες, σερβιρίσματος κρασιού και απάντησης σε πέντε σύντομες ερωτήσεις. Κάθε μία από τις διαδικασίες αυτές είχε δε στενό χρονικό περιθώριο αποπεράτωσης. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του διαγωνιστικού μέρους πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.

Τον ρόλο των κριτών των διαγωνιζομένων ανέλαβαν 14 ειδικοί και καταξιωμένοι στο χώρο του κρασιού. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών είχαν αναδειχθεί πολλάκις νικητές του διαγωνισμού στο παρελθόν, ενώ τέσσερις ήρθαν από το εξωτερικό ειδικά για το διαγωνισμό. Γιώργος Λουκάκης, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Νίκος Λουκάκης, Γιώργος Λούκας, Μαρία Κατσούλη, Κώστας Γεωργόπουλος, Γιώργος Φλούδας, Σωκράτης Ιωαννίδης, Άγγελος Ιατρίδης, Πιοτρ Καμέ, Κοβακς Γκαμπό, Αλμπέρτο Μέριπο και Γουίλιαμ Βούτερς έκριναν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι χορηγοί της εκδήλωσης προσέφεραν σειρά από πλούσια δώρα στους τρεις διαγωνιζόμενους με σκοπό να εξελίξουν και να εμπλουτίσουν την τεχνογνωσία και την ικανότητά τους στο απαιτητικό αυτό επάγγελμα. Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας γνωρίζοντας από σήμερα ως νικητής ότι θα διαγωνιστεί στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2020 έχει μπροστά του αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί καταλλήλως ώστε να διεκδικήσει μια εξαιρετική πορεία και εκεί. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που γνωρίζει από τόσο νωρίς τον εκπρόσωπό της στον εν λόγω διαγωνισμό.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων:

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2017

 

Τον καλύτερο Οινοχόο για το 2017 ανέδειξε ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και ο Αλέξανδρος Μπουζίκας είναι ο φετινός νικητής που πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οινοχόων που θα διοργανωθεί από την Παγκόσμια Ένωση Sommelier (ASI) το 2020. 

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, assistant sommelier στο Danai Beach Resort & Villas, διακρίθηκε ανάμεσα στους 15 συνολικά υποψηφίους που συμμετείχαν και μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική προκριματική και τελική φάση.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και περιλάμβανε γραπτές εξετάσεις και πρακτικές ασκήσεις σχετικά με το σερβίρισμα και την τεχνική μετάγγισης κρασιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και ακολουθώντας τα πρότυπα τα Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτεροι, οι οποίοι πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού που έγινε παρουσία κοινού στο ξενοδοχείο Hilton Athens στις 30 Ιανουαρίου 2017.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά» και μέσα από τις διαδικασίες αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του ρόλου του οινοχόου στο χώρο της γαστρονομίας στη χώρα μας. 

Στην τριάδα των νικητών τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Θεολόγος Πλακόπουλος (sommelier στο «Danai beach resort & villas» στη Χαλκιδική και στο εστιατόριο Radikal στη Θεσσαλονίκη) και την τρίτη θέση ο Ελευθέριος Χανιαλίδης (sommelier και store manager των καταστημάτων Cava Vegera στην Αθήνα).

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και είχε την πολύτιμη στήριξη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (Χρυσός Χορηγός), της Deals και της Nespresso (Μεγάλοι Χορηγοί), της WSPC, της Metaxa, της Inedit και της Elit Vodka (Χορηγοί). Τόσο ο Χρυσός Χορηγός όσο και οι Μεγάλοι Χορηγοί και οι Χορηγοί πρόσφεραν στους νικητές ξεχωριστά δώρα που θα βοηθήσουν περεταίρω στην εκπαίδευση και τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους όπως επίσης και εξαιρετικά προϊόντα.

 

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των εταιρειών Acqua Panna & San Pellegrino, Xenex, Ευτυχιάδης, Τρικαλινός, Κτήμα Κυρ Γιάννη, Κτήμα Άλφα και Typeset οι οποίες με την υποστήριξή τους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία