BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Μόνο επώνυμο ελαιόλαδο στην εστίαση από το 2018

Τέλος στις φιάλες µε χύµα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν αµφιβόλου ποιότητας προϊόν και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων –το γνωστό «λαδόξιδο»– βάζει το υπουργείο Οικονοµίας.

Μόνο επώνυμο ελαιόλαδο στην εστίαση από το 2018

3
0
Το πλάνο προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιµοποιούµενων φιαλών µε ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών µιας χρήσης µε επώνυµο προϊόν
Η εν λόγω ρύθµιση θα περιλαµβάνεται, όπως έχει προαναγγείλει η Agrenda, στις νέες αγορανοµικές διατάξεις, στους κανόνες ∆ιακίνησης και Εµπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (∆ΙΕΠΠΥ), όπως έχουν µετονοµαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστηµα.

H σχετική δηµόσια διαβούλευση επί των νέων ∆ΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όµως τώρα αναµένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση



Οι φιάλες που θα χρησιµοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούµενες σηµάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυµου ελαιολάδου. Η χρέωση ή µη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Σηµειώνεται ότι για την εφαρµογή της ρύθµισης αυτής υπάρχει ήδη η σύµφωνη γνώµη του κλάδου των εστιατόρων

Η ρύθµιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει µε σηµαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτηµα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σηµειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασµάνη, αλλά τελικώς δεν νοµοθετήθηκε ποτέ.

Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόµοια µέτρα εφαρµόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγικά ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριµένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρµόζεται και στην Κύπρο.

Το µέτρο αναµένεται να τονώσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, ενώ ωφεληµένος αναµένεται να είναι και ο κλάδος εστίασης, καθώς αφενός, το εστιατόριο µπορεί να χρεώνει τη φιάλη µιας χρήσης και αφετέρου, ενισχύει το κύρος του, ειδικά εάν επιλέξει κάποια γνωστά βραβευµένα ελαιόλαδα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία