BACK TO
TOP
Brand name

Προστασία 340 ευρωπαϊκών ΠΟΠ/ΠΓΕ φέρνει η συμφωνία ΕΕ-Μεξικού

Την προστασία συνολικά 340 προϊόντων με ευρωπαϊκή γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ/ΠΓΕ) προβλέπει η επικείμενη επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικό. Πέραν από την προστασία των συγκεκριμένων προϊόντων, η συμφωνία αυτή δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Προστασία 340 ευρωπαϊκών ΠΟΠ/ΠΓΕ φέρνει η συμφωνία ΕΕ-Μεξικού

2
0

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ο παγκόσμιου Forum Origo, θέμα του οποίου ήταν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα Γεωγραφικών Ενδείξεων και έλαβε χώρα στην Πάρμα της Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης , Φίλ Χόγκαν. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη  ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντι Κάστρο, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι από 20 χώρες. Την χώρα μας εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης  Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου, η οποία είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών AREPO.

Ο κ. Χόγκαν στάθηκε στην ενίσχυση και την προώθηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στην παγκόσμια αγορά, τις οποίες χαρακτήρισε «Success Story» για την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν ένα παγκόσμιο πολιτιστικό στοιχείο υψηλής ποιότητας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας. «Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα δώσει μια νέα ώθηση στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, αυξάνοντας την ευελιξία των κρατών μελών στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Ε.Ε., διαθέτοντας 7 δισ. ευρώ, τριπλασιάζοντας το μέχρι σήμερα διαθέσιμο ποσό. Η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να συμπορεύεται με την παραγωγή των Γεωγραφικών Ενδείξεων, καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των περιοχών, ενώ πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» τόνισε. Όσον αφορά τον τομέα των διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις Τρίτες Χώρες, ανέφερε ότι αποτελούν ευκαιρίες πρόσβασης των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε μεγάλες αγορές προϊόντων (Καναδάς, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικά κ.ά.) και γι' αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεύρυνση τέτοιου είδους συμφωνιών.

Από την πλευρά της η κ. Βρέντζου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση, την οποία χαρακτήρισε «θεμέλιο συστατικό ύπαρξης των Γεωγραφικών Ενδείξεων».  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην παρουσίασή της οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έχουν πλέον αναπτύξει κεντρικό ρόλο και έχουν πλέον καθιερωθεί για την πολυδιάστατη παρουσία τους. Για να καταφέρουν να προωθηθούν όμως στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να αξιοποιούν όλα τα «εργαλεία» της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης η κ. Βρέντζου τόνισε ότι στρατηγική πολιτική της αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Γεωργικών Σχολών στο νησί, (Μεσσαράς, Ασωμάτων), για τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών αγροκτημάτων, (ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιδεικτικού χαρακτήρα) για τη διάσωση και εξυγίανση του εγχώριου γενετικού δυναμικού. Επιπρόσθετα η διασύνδεση τους με τους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους, με τη δημιουργία αγορών προϊόντων ΓΕ, μικρών παραγωγών και χώρων εστίασης. Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων πρόβλεψης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ΓΕ. Στο πλαίσιο προστασίας των ΓΕ-ανέφερε η κα. Βρέντζου- πρέπει να δοθεί έμφαση και στήριξη στην ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη «διαδρομή» κάθε προϊόντος. Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «η παράδοση είναι η αρχή και ο οδηγός, η καινοτομία είναι η εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πολυδιάστατος ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) προς όφελος των παραγωγών».

Σημειώνεται ότι η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 19ης Έκθεσης Τροφίμων Cibus 2018 και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ιταλικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας Emilia-Romagna και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τον επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας προώθησης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) στο διεθνές εμπόριο και παράλληλα την προώθηση νέων επιχειρηματικών σχέσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία