BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Καλή χρονιά για βερίκοκα, μικρότερη παραγωγή βάσει Medfel

Με υψηλές απαιτήσεις για την χρονιά προετοιµάζονται οι παραγωγοί βερίκοκου στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, προσδοκώντας σε αυξηµένες τιµές έως και 30% συγκριτικά µε πέρυσι. Οι πρώτες εκτιµήσεις θέλουν την συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή µειωµένη και µε προβλήµατα ποιότητας, αφού ο ήπιος καιρός δεν επέτρεψε στα δέντρα να ξεκουραστούν, ενώ στη συνέχεια παγετός και χαλάζι δυσκόλεψαν την ανθοφορία και έπληξαν τους καρπούς σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

VERIKOKO_SITE

83
0

Μείωση της τάξης του 13,2% στα βερίκοκα δείχνουν για τη φετινή παραγωγή της Ελλάδας οι προβλέψεις της Medfel.

Τα στοιχεία για την αναμενόμενη στην Ευρώπη παραγωγή βερίκοκων το 2020 παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, τιμώντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων παρά τις δύσκολες συγκυρίες εξαιτίας του κορωνοϊού, στο Perpignan της Γαλλίας, στις 30 Απριλίου, στο πλαίσιο της Euro-Mediterranean Fruit & Vegetable International Business Trade Fair.

Πιο αναλυτικά, για το 2020, στην Ευρώπη η παραγωγή βερίκοκων θα είναι σημαντικά μειωμένη έναντι του προηγούμενου έτους και αναμένεται να είναι κοντά στους 401 883 τόνους (- 37%) έναντι της συγκομισθείσας του  2019 (640.452 τόνοι).

Όσον αφορά τη χώρα μας, στην Ελλάδα η παραγωγή σε βερίκοκα στην Ελλάδα αναμένεται μειωμένη – 13% φέτος (περίπου στους 78 500 τόνους έναντι 90 700τόνων πέρυσι). Ορισμένες ζημιές από παγετό που είχαμε στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία θα αντισταθμιστούν από την έναρξη παραγωγής νέων οπωρώνων. Στην Πελοπόννησο και στην Νότια Ελλάδα δεν είχαμε ζημιές στην παραγωγή. Φέτος θα έχουμε οψιμότερη συγκομιδή σε σχέση με το 2019. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τις πρώιμες ποικιλίες στην Νότια Ελλάδα μετά τα μέσα Μαΐου.

Στην Ευρώπη η μείωση της παραγωγής αναμένεται να γίνει σημαντικά αισθητή, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην Ιταλία, στην Ισπανία και τη Γαλλία. Πιο αναλυτικά, η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να μειωθεί -15% σε σχέση με το 2019. Η Ιταλία αναμένει συγκομιδή 136 101 τόνων, δηλαδή αναμένεται να χάσει πάνω από τη μισή παραγωγή που είχε πέρυσι (-56%). Η Γαλλία αναμένει μια συγκομιδή 93 542 τόνων, δηλαδή 29% μικρότερη από πέρυσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία