BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τάση ανόδου για κριθάρι, καλαμπόκι, διατηρούνται τα 355 ευρώ στη Φότζια

Σε ανοδικό κανάλι φαίνεται να έχουν εισέλθει οι τιμές των ζωοτροφών, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων την τελευταία εβδομάδα, απόρροια κυρίως της αγοράς καιρού που προκαλεί σημαντική ανασφάλεια για την αξιοπιστία των δεδομένων ως προς τις αποδόσεις και την ποιότητα της επόμενης σοδειάς.

emporeymata_site_05-24

Γιάννης Ρούπας

2203
0

Προς τα πάνω την τιμή σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι τραβάει και το ισοζύγιο του Καναδά, που δημοσιεύτηκε 7 Μαΐου. Τα αποθέματα σε σιτάρι στις 31 Μαρτίου ήταν μειωμένα 15,4% από έτος σε έτος και στο καλαμπόκι 8,9% κάτω. 

Στο σκληρό, ο δείκτης της Φότζια παραμένει σταθερός επί σχεδόν ένα μήνα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου παραμένει στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. 



Τσίμπησαν 10 ευρώ ο τόνος τα συμβόλαια σε καλαμπόκι και κριθάρι 

Aνοδικά κινούνται σόγια, καλαμπόκι και (κτηνοτροφικό) κριθάρι, κυρίως λόγω έλλειψης διασταυρωμένων στοιχείων για ποσότητα και ποιότητα της σοδειάς καλαμποκιού και σόγιας στη Λατινική Αμερική. 

Στο Euronext, τα συμβόλαια καλαμποκιού για παράδοση Νοέμβριο φλερτάρουν πλέον με τα 220 ευρώ ο τόνος, ενώ στο κριθάρι για παράδοση νέας σοδειάς Ιούλιο κινούνται σε τιμές πέριξ των 210 ευρώ ο τόνος.

Υπενθυμίζεται πως σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε σπυρί, τα οποία οι αγρότες δεν θέλουν να ξεφορτωθούν με 17-18 λεπτά, περιμένοντας ένα χρηματιστηριακό ράλι που θα φέρει την τιμή για το ελληνικό καλαμπόκι στα 20 λεπτά. 

Τα μελλοντικά συμβόλαια καλαμποκιού στις ΗΠΑ έφτασαν τις τελευταίες μέρες στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η σόγια άγγιξε υψηλά 30 ημερών μήνα, εξαιτίας τόσο των πλημμυρών οι οποίες διατάραξαν τη σοδειά στη Βραζιλία, όσο και ασθενειών οι οποίες ταλαιπωρούν την σοδειά καλαμποκιού της Αργεντινής. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda


Μεγάλη απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων USDA και ιδιωτών στο καλαμπόκι 

Ο Maximilian Heath του Reuters ανέφερε ότι «το χρηματιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες μείωσε την (Μεγάλη) Πέμπτη την εκτίμησή του για τη συγκομιδή καλαμποκιού 2023/2024, επικαλούμενο τις επιπτώσεις της καταστροφικής επιδημίας του εντόμου leafhopper (σκουλήκι αραβοσίτου) και τις κακές καιρικές συνθήκες. Οι ειδικοί μείωσαν την πρόβλεψή τους για τη σοδειά καλαμποκιού σε 46,5 εκατ. τόνους, από 49,5 εκατομμύρια τόνους που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, η οποία ήταν ήδη πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Όσον αφορά την παραγωγή της Βραζιλίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι «περίπου 5 εκατ. τόνοι σόγιας είναι πιθανό να «κινδυνεύουν» λόγω των βροχών και των πλημμυρών, προβλέποντας τελικές απώλειες περίπου 1 έως 2 εκατ. τόνων.  

«Η αγορά θα ανακαλύψει σύντομα ότι η βραζιλιάνικη συγκομιδή απέχει πολύ από τους 155 εκατομμύρια τόνους» που εκτιμά το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αναλυτή Fernando Muraro της AgRural.

Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις της παραγωγής μεταξύ των ιδιωτών αναλυτών στη Νότια Αμερική και του USDA. Με το USDA να δημοσιεύει νέα έκθεση σε λίγες μέρες, η αγορά περιμένει να δει πως να κινηθεί. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, θα φανεί αν το κλίμα ανόδου μπορεί να συντηρηθεί. Οι επίσημες προβλέψεις του USDA μιλούν για 52,14 εκατ. τόνους παραγωγής καλαμποκιού στην Αργεντινή και 122,4 εκατ. τόνους στη Βραζιλία. Tο παγκόσμιο ισοζύγιο του USDAπιθανότατα θα υποχωρήσει περισσότερο από 4 εκατ. τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, αναμένεται η δημοσίευση της προόδου των αμερικανικών σπορών σε λίγες μέρες (Παρασκευή 10 Μαΐου). Πάντως, η σπορά στο καλαμπόκι έχει καθυστερήσει.  Για παράδειγμα το ποσοστό σποράς στο καλαμπόκι την Μεγάλη Εβδομάδα ήταν 36%, όταν πέρυσι είχε ολοκληρωθεί το 39%. Παρόλο που αυτό είναι μόνο 3 μονάδες πίσω από τις προσδοκίες και το περασμένο έτος, η πρόβλεψη βροχής για τη ζώνη σποράς δεν είναι καλή και δυσχεραίνει  την κατάσταση. Στη σόγια, το 25% της έκτασης έχει σπαρθεί, σε σύγκριση με το 28% που αναμενόταν. Για το ανοιξιάτικο σιτάρι, η αύξηση είναι 2 μονάδες υψηλότερη από την αναμενόμενη, με 47% να έχει σπαρθεί. Τέλος, οι συνθήκες καλλιέργειας του χειμερινού σιταριού έχουν βελτιωθεί κατά μία μονάδα στο 50% καλές έως εξαιρετικές.

Περιμένει αύξηση 3% στην παραγωγή δημητριακών η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 3 Μαΐου η Κομισιόν δημοσίευσε τις επίσημες προβλέψεις για την Άνοιξη. Η ΕΕ περιμένει αύξηση 3% στην δημητριακών, κυρίως λόγω καλύτερων αποδόσεων στα βόρεια της ηπείρου.  Τα άκαιρα καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει την παραγωγή σιτηρών την 2023/24 και κατέστησαν μερικές φορές δύσκολη την πρόσβαση των γεωργών στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές, οι οποίες έχουν μείνει πίσω.  

Ανησυχία για την παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας

 Η αγορά καιρού οδηγεί σε διαδοχικούς μικρούς κύκλους ανόδου και διόρθωσης στα αγροτικά εμπορεύματα, με την ανησυχία για την όλη κατάσταση να κρατάει κάθε φορά μερίδιο από τα κέρδη, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές τιμές να διατηρούνται κάθε βδομάδα οριακά υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη.

Για παράδειγμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μαλακό σιτάρι έκλεισαν την Τετάρτη υψηλό μίας εβδομάδας λόγω των νέων ανησυχιών για την ξηρασία στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Στη συνέχεια όμως, οι προγνώσεις για βροχές έριξαν τις τιμές, όμως σε επίπεδα υψηλότερα από την αρχή της εβδομάδας.

Στις αρχές της εβδομάδας, τους φόβους για μειωμένη σοδειά λόγω υδατικού ελλείματος στη Ρωσία ήρθαν να ενισχύσουν άκαιροι παγετοί στα Νότια τις τελευταίες ημέρες. Το αντίθετο βέβαια ισχύει για τη Δυτική Ευρώπη, όπου τα προγνωστικά μοντέλα μιλούν για σημαντικά χιλιοστά βροχής σε πολλές περιοχές τις επόμενες βδομάδες Αυτή η επιστροφή της αγοράς του καιρού διαταράσσει τις αγορές, δημιουργώντας ανησυχία στη διεθνή σκηνή. Υπάρχουν επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς η άρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός τροφοδοτεί και πάλι εντάσεις.

Στις 3 Μαΐου η Κομισιόν δημοσίευσε τις επίσημες προβλέψεις για την Άνοιξη. Η ΕΕ περιμένει αύξηση 3% στην παραγωγή δημητριακών, κυρίως λόγω καλύτερων αποδόσεων στα βόρεια της ηπείρου.  Τα άκαιρα καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει την παραγωγή σιτηρών την 2023/24 και κατέστησαν μερικές φορές δύσκολη την πρόσβαση των γεωργών στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές, οι οποίες έχουν μείνει πίσω. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία