BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για την αγροδιατροφή ζητούν οι Ευρωπαίοι χονδρέμποροι

world_fresh_Markets

Πέτρος Γκόγκος

25
0

Με το αίτημα να ακουστεί περισσότερο οι φωνή τους στους σχεδιασμούς της ΕΕ στον τομέα της αγροδιατροφής, συναντήθηκαν 120 μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρικής, προκειμένου να παρουσιάσουν στο Ευρωκοινοβούλιο την προκήρυξή τους η οποία υπογραμμίζει την διάθεσή τους να εμπλακούν περισσότερο στις συζητήσεις που αφορούν την αλυσίδα τροφίμων.

Υπό την ηγεσία της ιταλικής ένωσης αγορών χονδρεμπορίου, οι Ευρωπαίοι- μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρεμπορίου (WUWM), ζητούν από το Ευρωκοινοβούλιο να έχουν πιο ενεργό  ρόλο στους διαλόγους για βασικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων, και να ενισχύσουν το πνεύμα συνεργασίας στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και την παρουσία τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η προκήρυξη αυτή είχε υπογραφεί αρχικά τον Ιούλιο του 2018 στο Παρίσι, από μέλη της ένωσης σε 22 ευρωπαϊκές χώρες. Οι αγορές χονδρικής παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, υποστηρίζει η WUWM, που διαχειρίζεται 25 εκατομμύρια τόνους φρέσκων προϊόντων που πωλούνται κάθε χρόνο ή περίπου το 40% του συνόλου της προσφοράς φρούτων και λαχανικών, ενώ φτάνει τους 200 εκατομμύρια ευρωπαίους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, ζητούν να ακουστούν στις συζητήσεις και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του τομέα. «Αόρατες για το ευρύ κοινό, αλλά διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο, διευκολύνουμε την αλυσίδα εφοδιασμού των φρέσκων προϊόντων», υπογραμμίζεται στην προκήρυξη. «Παρέχουμε ταυτόχρονα πρόσβαση στην αγορά σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τοπικούς παραγωγούς», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με την WUWM το μοντέλο της ευρωπαϊκής χονδρικής αγοράς αντιμετωπίζει ορισμένες μείζονες προκλήσεις. Μια από αυτές είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγής και η αντιμετώπιση της τάσης μείωσης της ποικιλομορφίας της προσφοράς και, σε πολλές περιπτώσεις, της μείωσης της εποχικότητας.

Επιπλέον η WUWM υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στη βελτίωση της γνώσης των καταναλωτών και στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των φρέσκων προϊόντων.

Ο Ιωάννης Τριανταφύλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Χονδρικής Αγοράς Αθηνών και πρόεδρος της WUWM στην Ευρώπη, χαιρέτισε επίσης την κίνηση. «Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τις αγορές. Οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής πώλησης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προκήρυξή τους και τις θέσεις τους, προσφέροντας τις φιλοδοξίες μας και τη βούλησή μας να επισημάνουμε τη θεμελιώδη λειτουργία των αγορών χονδρικής στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», ανέφερε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία