BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αγροτικές εισαγωγές 30 δις από ΗΠΑ φέρεται να ετοιμάζει η Κίνα

Διατεθειμένη να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας 30 δις δολαρίων εμφανίζεται η Κίνα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες με θέμα τις εμπορικές τους σχέσεις και το ζήτημα των δασμών.

china_2

Αλίκη Χουλιάρα

16
0

Η προσφορά φέρεται να έγινε ως μέρος Μνημονίου Συνεργασίας που συζητείται μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Ουάσινγκτον για εξεύρεση λύσης στο θέμα των δασμών μέχρι τη διορία της 1ης Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Η Κίνα εμφανίζεται διατεθειμένη να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας τριάντα δις δολαρίων τον χρόνο, μεταξύ των οποίων σόγια, καλαμπόκι, στάρι προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της εμπορικής διένεξης.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται το ζήτημα του τερματισμού των δασμών λόγω πρακτικών dumping και οικονομικής ενίσχυσης σε υποπροϊόντα αιθανόλης που προέρχεται από καλαμπόκι και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή (distillers dried grains). Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τη σόγια, το καλαμπόκι και το στάρι κινήθηκαν ανοδικά στο Σικάγο σε συνέχεια αυτών των πληροφοριών.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα δείξει την πρόθεση να αυξήσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων και ενέργειας για να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα. Από τη στιγμή που συμφωνήθηκε η εκεχειρία τον Δεκέμβριο, ξεκίνησαν εκ νέου οι εισαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων της σόγιας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει δηλώσει μέσα στην εβδομάδα ότι «πολύ καλαμπόκι θα βρίσκεται σύντομα στην αγοραστική λίστα του Πεκίνου».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συζητείται, διαρρέεται ακόμη πως θα καλύπτει πεδία σχετικά με τα εμπόδια στο εμπόριο που δεν σχετίζονται με τους δασμούς, στις υπηρεσίες, τον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και την πνευματική ιδιοκτησία.

Ο μηχανισμός επίβλεψης της τήρησής του παραμένει ασαφής αλλά θεωρείται πιθανό οι δασμοί να επανενεργοποιηθούν εάν τα συμφωνημένα δεν ισχύσουν, υποστήριξε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Δεν φαίνεται να υπήρξε απάντηση σε φαξ που εστάλη στο Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αργά την Πέμπτη (21/02). Ο Gao Feng, εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για κανένα Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει πληροφορίες για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών μέχρι να ολοκληρωθεί ο γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Το 2017 η Κίνα εισήγαγε συνολικά αμερικανικά προϊόντα αξίας 24.2 δις δολαρίων, με το 60% να αποτελούν οι ελαιούχοι σπόροι και τα υπόλοιπα να είναι το κρέας, το βαμβάκι, τα δημητριακά και τα θαλασσινά. Οι εμπορικές πράξεις μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, στα 16 δις δολάρια πέρσι, καθώς οι 25 δασμοί που επέβαλε η Κίνα σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα περιόρισαν τις εισαγωγές.


Πηγή: bloomberg.com, farmprogress.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία