BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Με ανοδική αγορά & ισχυρά όπλα τεχνικής φροντίδας η καλλιέργεια βάμβακος φέτος

Ισχυρούς συµµάχους στη µάχη των αποδόσεων έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός βάµβακος, αφού το οργανωµένο εµπόριο προσφέρει τεχνολογίες αιχµής στα µικροκοκκώδη starters, υδατοδιαλυτά λιπάσµατα που θρέφουν δίχως απώλειες και δυναµικές ποικιλίες οι οποίες καθιστούν τα 400 κιλά σύσπορου στο στρέµµα όλο και πιο εφικτό στόχο.

vamvaki-kalliergies

Πέτρος Γκόγκος, Γιάννης Ρούπας

3509
5

Η σπορά από την άλλη έχει τα δικά της µυστικά, µε τη βασική λίπανση να προϋποθέτει καλή γνώση του αγροτεµαχίου, µελετηµένη παροχή αζώτου και αρκετές µονάδες φωσφόρου. Σε αντίθεση µε άλλες καλλιέργειες, η φροντίδα στο βαµβάκι πρέπει να είναι συνεχής, τόσο σε επίπεδο θρέψης, όσο και φυτοπροστασίας, ώστε να δώσει κορυφαία ίνα που να επιτρέπει στον παραγωγό να καρπωθεί τα πριµ ποιότητας. 

Την ίδια ώρα ενθαρρυντικά θεµελιώδη και άρα καλύτερες εµπορικές προοπτικές συγκριτικά µε τις υπόλοιπες επιλογές εαρινής σποράς εµφανίζει τη δεδοµένη στιγµή το βαµβάκι, µε τα µηνύµατα από τους κάµπους να αποτυπώνουν την προτίµηση πολλών παραγωγών.

Οµολογουµένως οι τιµές µε τις οποίες θα µπορούσε κανείς να προπωλήσει σήµερα µέρος της παραγωγής του, δεν δείχνουν ιδανικές, αφού κυµαίνονται κοντά στον µέσο όρο της περσινής χρονιάς, ήτοι 60 µε 64 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, ωστόσο το αίσθηµα στις διεθνείς αγορές, δεν αποκλείει βελτίωση τιµών τους επόµενους µήνες.


Αναλυτές από την αγορά των ΗΠΑ, που είναι και ο leader στο πεδίο διαµόρφωσης των τιµών διεθνώς, αναµένουν τα συµβόλαια της νέας σοδειάς να αποκτήσουν το 9 µπροστά από τις τιµές, δηλαδή να διαπεράσουν το όριο των 90 σεντς, σε ένα επίπεδο που προσαρµόζει την τιµή για το ελληνικό σύσπορο κοντά στη ζώνη των 70 λεπτών. Οι τιµές αυτές, δεν περιλαµβάνουν τα πριµ ποιότητας, το οποίο ειδικά την περασµένη χρονιά, άγγιξε τα 10 λεπτά το κιλό, αφού στα παγιωµένα χαρακτηριστικά που πριµοδοτούνται, όπως ο σπόρος και η ελλειµµατική παραγωγή πέρυσι έδωσε αξιώσεις για ενισχυµένες τιµές και στις παραγωγές µε χαµηλό ποσοστό σε ξένες ύλες.

Με το αναπόφευκτο κενό που αφήνει στην εγχώρια παραγωγή η κατάσταση στη Θεσσαλία µετά την καταστροφή του περασµένου φθινοπώρου, αναµένεται πως και φέτος τα εκκοκκιστήρια θα πληρώσουν καλύτερα τα καθαρά βαµβάκια.

Πάντως, µε τα συµβόλαια της περσινής χρονιάς στο χρηµατιστήριο σε επαφή µε τα 95 σεντς όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά έµπορικά έχει περισσότερο χώρο για άνοδο παρά για πτώση.

Οι πέντε αρχές για µια επιτυχή σπορά

Η αρχή είναι το ήµισυ του παντός. Η φράση αυτή συνάδει άψογα µε την καλλιέργεια βάµβακος, η οποία και απαιτεί συγκεκριµένες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η σπορά και να εγκατασταθεί σωστά η καλλιέργεια. Τα οικονοµικά δεδοµένα της καλλιέργειας άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια επανασποράς. Ο παραγωγός θα πρέπει αρχικά, να εµπιστεύεται το σπόρο που έχει προµηθευτεί. Να γνωρίζει τον αριθµό παρτίδας και να είναι πιστοποιηµένος. ∆εύτερον, να προσαρµόζει κατάλληλα το βάθος σποράς. Συχνά, προτιµάται µεγαλύτερο βάθος, προς αναζήτηση µεγαλύτερης σχετικής υγρασίας, ωστόσο η επιλογή αυτή ελλοχεύει τον κίνδυνο σηµαντικής οψίµισης της παραγωγής. Τρίτον, η πυκνότητα σπόρου, ανάλογα τις συνθήκες του αγροτεµαχίου. Για παράδειγµα, εδάφη µε µαλακά χώµατα, οργωµένα και χωρίς κρούστα, µπορούν να φιλοξενήσουν και µικρότερες ποσότητες σπόρου. Τέταρτον, σηµαντικός είναι και ο χρόνος εγκατάστασης, ανάλογα τον βιολογικό της κύκλο κάθε ποικιλίας και τις µικροκλιµατικές συνθήκες στην περιοχή σποράς. Τέλος, αξίζει να επισηµανθεί πως η βασική λίπανση στο βαµβάκι δεν είναι εξίσου σηµαντική όσο σε άλλες καλλιέργειες. Αντιθέτως µάλιστα, εάν δοθεί πολύ άζωτο µονοµιάς, ο αγρότης µπορεί να βρεθεί µπροστά στον κίνδυνο ασύµµετρης και τάχιστης ανάπτυξης των βλαστών. Σε µία τέτοια περίπτωση, ο παραγωγός θα υποχρεωνόταν σε εφαρµογή ανασχετικών, η οποία και θα επιβάρυνε οικονοµικά τον παραγωγό.

Εύκολα πριμ ποιότητας και απόδοση 350 κιλά με ορθή παροχή αζώτου

Χρόνο µε το χρόνο πληθαίνουν τόσο τα εργαλεία όσο και οι ευκαιρίες που έχει στη διάθεσή του ο µέσος παραγωγός βάµβακος για να µεγιστοποιήσει την πρόσοδό του, ενώ οι επιδόσεις της χρηµατιστηριακής τιµής αφήνουν κάποιες υποσχέσεις για την τιµολόγηση της επόµενης σοδειάς. Επίσης, δυνατότητες όπως η προπώληση µέρους της παραγωγής, µειώνοντας το ρίσκο, επιτρέπουν στους ενδιαφερόµενους να κρατήσουν κερδοφόρα την δραστηριότητά τους σε ένα µεγαλύτερο φάσµα διεθνών συνθηκών.

Με διασπορά ρίσκου γίνεται ευκολότερη και η διαχείριση της καλλιέργειας, µε την προσήλωση στα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ να αποδίδει. Για παράδειγµα, όσοι καταφέρουν να παραδώσουν βαµβάκι που πληροί στο απόλυτο τα συµβατικά κριτήρια ποιότητας και µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πρώτες ύλες, µπορούν να βάλουν στη τσέπη τους έως και 10 λεπτά πάνω από την τιµή αγοράς.

Αν και οι αποδόσεις παίζουν σηµαντικά ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, το λίπασµα και λοιπούς εξωγενείς παράγοντες, εντούτοις ο κανόνας παραµένει, αφού περισσότερο προϊόν σηµαίνει και µεγαλύτερα έσοδα. Κατά µέσο όρο συλλέγονται 280-330 κιλά σύσπορου βάµβακος στο στρέµµα, µε την Ελλάδα να κατατάσσεται σταθερά µεταξύ των 10 καλύτερων χωρών σε αποδόσεις σύµφωνα µε τα στοιχεία του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για το 2023. Ωστόσο, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, ιδίως σε µία διεθνή αγορά τόσο ανταγωνιστική όσο αυτή του βαµβακιού. Το οργανωµένο εµπόριο διαθέτει άλλωστε µία πλήρη γκάµα ποικιλιών που µπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις κοντά στα 370-400 κιλά σύσπορου, µε καλή περιεκτικότητα σε ίνα και παραγωγή εκκοκκισµένου προϊόντος πάνω από το µέσο όρο.

Αναπλήρωση ετησίως ως 16 µονάδες άζωτο στο στρέµµα

Στο λίπασµα δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, ιδιαίτερα στις τρέχουσες συνθήκες που η σταδιακή µείωση του κόστους πρώτων υλών έχει περάσει στα τιµολόγια των προϊόντων θρέψης. Προτού όµως αρχίσουν οι διανοµείς να διασχίζουν τις σειρές, απαιτείται πλήρης εδαφολογική ανάλυση, ώστε να γίνει η ακτινογραφία του αγρού και να καταρτιστεί το βέλτιστο πλάνο λίπανσης. Τα σύγχρονα υψηλοαποδοτικά υβρίδια είναι ιδιαιτέρως λαίµαργα µε υψηλές και γραµµικά αυξανόµενες ανάγκες σε άζωτο οι οποίες πρέπει να καλύπτονται τόσο µε τη βασική όσο και µε τις επιφανειακές (υδρο)λιπάνσεις, µε στόχο τα πολλά και βαριά καρύδια.

Όσον αφορά τη συσχέτιση µεταξύ του εδαφικού αζώτου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ίνας, έχει αποδειχτεί ότι η επάρκεια αζώτου επηρεάζει θετικά το µήκος, την αντοχή της ίνας, το SCI (Spinning Consistency Index = συντελεστής κλωσιµότητας). Επίσης, η επάρκεια αζώτου επηρεάζει θετικά το δείκτη micronaire (MIC) των ινών του βαµβακιού.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του ΣΠΕΛ, οι µεγαλύτερες ανάγκες σε άζωτο παρουσιάζονται δύο περίπου εβδοµάδες µετά την έναρξη ανθοφορίας. Σε γενικές γραµµές οι στρεµµατικές ανάγκες του βαµβακιού σε Ν-Ρ-Κ είναι: 12-16 µονάδες αζώτου, 8-12 µονάδες Φωσφόρου και 6-8 µονάδες Καλίου.

 Το άζωτο αποδεδειγµένα προάγει επίσης τη βλαστική ανάπτυξη, αυξάνει την ένταση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών, το δείκτη φυλλικής επιφάνειας και την περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη. Επιπροσθέτως, ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, την παραγωγή περισσότερων ανθοφόρων κλάδων, άθεων και καρυδιών, καθώς και τον αριθµό, το βάρος και το µέγεθος του καρυδιού, του σπόρου και των ινών, αυξάνει την ένταση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των πρωτεϊνών.

CORTEVA


 

AGROLOGY S.A.

Λειτουργική θρέψη καλλιεργειών® επιδρασή στη βαμβακοκαλλιέργεια

των Χ. Μελισσάς(MSc), Δρ. Ν Ρηγάκης, Δρ. Χ. Σπανούδης, Δρ. Μ. Παπαοικονόμου

Η AGROLOGY, αναλογιζόµενη τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας και ωθούµενη από την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και καινοτοµία, διαγράφοντας µία δυναµικά αναπτυσσόµενη πορεία στον ελληνικό και διεθνή χώρο για περισσότερο από 40 έτη, επένδυσε στην ανάπτυξη γκάµας προϊόντων Λειτουργικής Θρέψης Καλλιεργειών®, µε εξειδικευµένες τεχνολογίες τυποποίησης και απόδοσης, που αποδίδουν πολλαπλά οφέλη στη φυσιολογία των φυτών και ενισχύουν την έκφραση του παραγωγικού δυναµικού τους.

Η Λειτουργική Θρέψη Καλλιεργειών® αποτελεί τη χρήση προϊόντων εξειδικευµένης φόρµουλας, που αξιοποιούν τη συνεργιστική δράση Απαραίτητων Θρεπτικών Στοιχείων και Ευεργετικών Συστατικών, τα οποία παρέχουν από άκρο σε άκρο, όλο το φάσµα µεταξύ Στοιχειακής και Μοριακής Βιοδιέγερσης, µε στόχο τη βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης του φυτού και την ενεργοποίηση συγκεκριµένων συστηµάτων της φυσιολογίας του.

∆ιεξάγοντας έρευνα πέντε διαδοχικών ετών στον αγρό, σε πλήθος γεωγραφικών περιοχών της χώρας, σε συνεργασία µε Πανεπιστήµια, Ερευνητικά Ιδρύµατα και επαγγελµατίες αγρότες, η AGROLOGY δηµιούργησε µία εκτενή βάση δεδοµένων µε πληθώρα θεαµατικών αποτελεσµάτων αύξησης της τελικής παραγωγής και βελτίωσης του οικονοµικού οφέλους του παραγωγού.

Αποδεικτικά Αγρού – Agrology Success Stories

Μεταξύ 2019 και 2023, διενεργήθηκαν συνολικά 20 αποδεικτικά αγρού (SS), στα οποία η συνολική έκταση ενός επιλεγµένου αγροτεµαχίου χωρίστηκε σε δύο ισοµερούς έκτασης µεταχειρίσεις, τη µεταχείριση «Agrology» και τη µεταχείριση «Μάρτυρας». Ο παραγωγός πραγµατοποίησε τις συνήθεις πρακτικές φυτοπροστασίας, βασικής και επιφανειακής λίπανσης που πραγµατοποιεί κάθε χρόνο, τόσο στη µεταχείριση Agrology όσο και στη µεταχείριση του Μάρτυρα.

Η µεταχείριση Agrology, περιελάµβανε επιπλέον, µία διαφυλλική επέµβαση στο στάδιο της «εµφάνισης των χτενιών», µε το σκεύασµα Suprafix® MoBoZin SC, στη δόση των 100 κ.εκ./στρ και δύο διαφυλλικές επεµβάσεις µε µεσοδιάστηµα 15 ηµερών, ξεκινώντας όταν το «5-10% των καρυδιών βρίσκονται στο τελικό µέγεθος» µε το σκεύασµα XGel® activ Topaz, στη δόση των 300 κ.εκ./στρ. 

Το Suprafix® MoBoZin SC είναι πυκνό εναιώρηµα Βορίου 15% β/ο, Ψευδαργύρου 30% β/ο και Μολυβδαινίου 1% β/ο, ενισχυµένο µε την τεχνολογία Ε2DA®. Η εφαρµογή του στοχεύει στην προώθηση δηµιουργίας αναπαραγωγικών οργάνων, στη βελτίωση της βλαστικότητας της γύρης των ανθέων και στην ενίσχυση του φυτικού µεταβολισµού, επιδρώντας στη φωτοσύνθεση και σε σηµαντικές διεργασίες ενεργοποίησης ενζύµων και παραγωγής ορµονών, συντελώντας εν τέλη στην αύξηση της παραγωγής.

Το XGel® activ Topaz είναι υπεσυµπυκνωµένο σκεύασµα Λειτουργικής Θρέψης Καλλιεργειών® σε µορφή θιξοτροπικού gel, πλούσιο σε Φώσφορο (50% β/ο), Κάλιο (50% β/ο) και Πυρίτιο (16% β/ο) και ενισχυµένο µε τις τεχνολογίες E-Perform® και Ε2DA®. Η εφαρµογή του στοχεύει στην οµοιόµορφη έκπτυξη και ωρίµανση των καρυδιών, την αύξηση του µεγέθους και του βάρους τους, στη ποιοτική βελτίωση της ίνας και στην πρωίµιση της παραγωγής.

Αποτελέσµατα

Στα πέντε διαδοχικά έτη, 2019-2023, η αύξηση της συνολικής παραγωγής στη µεταχείριση Agrology ανήλθε κατά µέσο όρο 13,8%, που αντιστοιχεί σε αύξηση 54,2 kg ανά στρέµµα, συγκριτικά µε τον Μάρτυρα.

∆ιαφορές παρατηρήθηκαν επίσης, όσο αφορά την πρωιµότητα της παραγωγής, µε τη µεταχείριση Agrology να παρουσιάζει πρωίµιση 7 έως 10 ηµερών, συγκριτικά µε τον Μάρτυρα, λόγω της ταυτόχρονης και οµοιόµορφης ωρίµανσης των καρυδιών.

 

Συµπεράσµατα

Οι διαφυλλικές εφαρµογές Λειτουργικής Θρέψης Καλλιέργειας® βαµβακιού που προτείνει η Agrology, συµβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της τελικής παραγωγής και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ίνας του παραγόµενου προϊόντος. Κατ’ επέκταση, συµβάλλει στην αύξηση του οικονοµικού οφέλους του παραγωγού, το οποίο µπορεί να αποτυπωθεί µε τον λόγο «Κόστος: Ωφέλεια», ο οποίος ανέρχεται, κατά µέσο όρο, στο 1 : 4 ανά στρέµµα. Ο λόγος µπορεί να ερµηνευτεί, πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύει ο παραγωγός στο πρόγραµµα Λειτουργικής Θρέψης Καλλιέργειας® Βαµβακιού της Agrology, αυξάνει το εισόδηµά του κατά 4 ευρώ το στρέµµα. 

 

Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Deltapine - Prime Genetics από την Κ&Ν Ευθυµιάδης

του Χάρη Καρασσαβίδη*

Αφήνοντας πίσω την περασµένη καλλιεργητική χρονιά αντιλαµβάνεται κανείς πως οι προκλήσεις για όλες τις καλλιέργειες, παρουσιάζονται αυξηµένες. Από την πρωτοφανή θεοµηνία που έπληξε µε καταστροφικές συνέπειες τη Θεσσαλία, τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο σε όλη την Ελλάδα µειώνοντας τις αποδόσεις αλλά και την ποιότητα του βαµβακιού στην χώρα µας, έως την αποκλιµάκωση στις τιµές των παραγόµενων προϊόντων.

Για την ερχόµενη καλλιεργητική χρονιά, είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, ο παραγωγός να έχει δίπλα του έναν ισχυρό σύµµαχο, που θα του δώσει λύσεις προκειµένου να διασφαλίσει το εισόδηµα του. Ο ισχυρός σύµµαχος αυτός, δεν είναι άλλος, από την Κ&Ν Ευθυµιάδης που προσφέρει ένα πλήρες πακέτο προϊόντων και λύσεων για την καλλιέργεια του βαµβακιού.


Ισχυρές συνεργασίες – Κορυφαίο γενετικό υλικό

Η µεγάλη συνεργασία µε τον κορυφαίο οίκο βαµβακιού Deltapine, µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις, έρευνα και ανάπτυξη ποικιλιών βαµβακιού στις ΗΠΑ, αλλά και η συνεργασία µε την Prime Genetics που προσφέρει ποικιλίες από πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητους γενετιστές των ΗΠΑ, συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο της Κ&Ν Ευθυµιάδης στους σπόρους βαµβακιού, παρέχοντας έτσι στον παραγωγό, ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από:

■ Σταθερά υψηλές αποδόσεις, σε όλες τις συνθήκες, για σίγουρο εισόδηµα

Οι καταξιωµένες ποικιλίες DP396, DP377, DP332 και PRG9811, ξεχωρίζουν για τα άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και για την ευρεία προσαρµοστικότητα τους σε διάφορα περιβάλλοντα, παρέχοντας έτσι σταθερά υψηλές αποδόσεις ακόµα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό άλλωστε τις εµπιστεύονται διαχρονικά οι Έλληνες παραγωγοί.

■ Εξαιρετική ποιότητα ίνας που προσφέρει υπεραξία στην καλλιέργεια

Η νέα γενιά ποικιλιών της Deltapine, FILIA, CONCHA και NOVELIA µαζί µε την PRG9048, αποτελούν την τετράδα ποικιλιών της Κ&Ν Ευθυµιάδης, που συµµετέχουν στα Premium προγράµµατα των σηµαντικότερων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων της χώρας. Οι πολύ υψηλές απόδόσεις τους σε σύσκπορο σε συνδυασµό µε την πολύ υψηλή απόδοση σε ίνα και τα άριστα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της, αναβαθµίζουν το το ελληνικού βαµβάκι, ενώ η υπεραξία που προσφέρουν επιστρέφει στον παραγωγό αυξάνοντας σηµαντικά το εισόδηµα του.

Σπόροι εξαιρετικής ποιότητας που χαρακτηρίζονται από υψηλή βλαστικότητα και καθαρότητα.

Η Κ&Ν Ευθυµιάδης επεξεργάζεται και τυποποιεί τις ποικιλίες της στο πλέον σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας σπόρων βαµβακιού στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις της BIOS AGROSYSTEMS, και έχει ως απόλυτη προτεραιότητα να εξασφαλίζει στον παραγωγό εξαιρετικής ποιότητας σπόρους, που χαρακτηρίζονται από υψηλή βλαστικότητα και καθαρότητα. Οι πλέον εξειδικευµένοι και αυστηροί έλεγχοι που διενεργούνται στο υπερσύγχρονο εργαστήριο διασφαλίζουν την επιτυχηµένη εγκατάσταση της καλλιέργειας σε όλες τις συνθήκες.

*
Υπεύθυνος Ανάπτυξης σπόρων σποράς, Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ


Timac AGRO | ΛΥΔΑ

Στην εξειδικευμένη θρέψη ο δρόμος για υψηλή παραγωγή

της Έφης Πισκόπου*

Το βαµβάκι αποτελεί µια από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών απαιτεί ένα σωστά σχεδιασµένο πρόγραµµα θρέψης για τα φυτά.

Στην Timac Agro | ΛΥ∆Α είµαστε πεπεισµένοι ότι η αυξηµένη παραγωγικότητα του βαµβακιού, καθώς και η υψηλή ποιότητα του συγκοµιζόµενου προϊόντος, επηρεάζεται σε υψηλό βαθµό από την ορθολογική θρέψη της καλλιέργειας. Η γνώση των θρεπτικών απαιτήσεων του φυτού και ο στοχευµένος εφοδιασµός τους στη σωστή χρονική στιγµή, σε συνάρτηση µε το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, αποτελεί θεµελιώδης αρχή της εταιρείας µας για την πρόταση εξειδικευµένων λύσεων θρέψης.

Η Timac Agro | ΛΥ∆Α διαθέτει ένα πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο προϊόντων θρέψης, µε πρωταγωνιστικό ρόλο να κατέχουν οι υγροί βιοδιεγέρτες υψηλής τεχνολογίας. Στοχεύοντας στη µεγιστοποίηση της παραγωγής µέσω της βιοδιέγερσης και της παροχής θρεπτικών συστατικών, αξιοποιούµε στο έπακρο το γενετικό δυναµικό της καλλιέργειας. Μετά από 64 χρόνια γνώσης στον τοµέα της θρέψης των φυτών, χρησιµοποιώντας ως γνώµονα πάντα τις ανάγκες των καλλιεργητών, η Timac Agro | ΛΥ∆Α παρουσιάζει ένα ανανεωµένο ενδεικτικό πρόγραµµα εφαρµογής των βιοδιεγερτών της για αυξηµένες αποδόσεις στο βαµβάκι.

∆υνατό ξεκίνηµα µε FERTIACTYL GZ

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να εξασφαλιστεί η επιτυχηµένη εγκατάσταση της καλλιέργειας, µέσω της γρήγορης βλαστικής ανάπτυξης των φυτών, αλλά και της προστασίας τους από τις αβιοτικές καταπονήσεις. Ακριβώς αυτούς τους στόχους πετυχαίνει ο εξειδικευµένος βιοδιεγέρτης του ριζικού συστήµατος FERTIACTYL GZ µε τεχνολογία FERTIACTYL Complex. Χάρη στη µοναδική σύνθεση του συµπλέγµατος FERTIACTYL σε ζεατίνη, ειδικά επιλεγµένα και ενεργοποιηµένα χουµικά και φουλβικά οξέα η καλλιέργεια εξοπλίζεται µε τα απαραίτητα εφόδια,  προκειµένου να αναπτύξει ισχυρό ριζικό σύστηµα για την καλύτερη εγκατάσταση και ταχύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και νερού, συµβάλλοντας στη βλαστική ανάπτυξη. Παράλληλα, χάρη στη γλυκίνη-µπεταΐνη, συστατικό της τεχνολογίας FERTIACTYL, η καλλιέργεια προστατεύεται αποτελεσµατικά από διάφορες καταπονήσεις, προάγοντας τη γρηγορότερη µετάβαση στο επόµενο στάδιο ανάπτυξης.

∆ιαφυλλικοί βιοδιεγέρτες Seactiv®

Μεταβαίνοντας στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης του βαµβακιού, πρωταρχικός στόχος αποτελεί η διέγερση του φωτοσυνθετικού ρυθµού µε σκοπό να σχηµατιστεί υψηλός αριθµός κόµβων ανά φυτό αλλά και πλούσια φυλλική επιφάνεια για την παραγωγή ενέργειας και αποθησαυριστικών στοιχείων.

Καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω διαδραµατίζει η τεχνολογία Seactiv®, ένα σύµπλοκο 100% φυτικής προέλευσης  που ενσωµατώνεται στη γκάµα διαφυλλικών βιοδιεγερτών Seactiv® της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Η πατενταρισµένη σύνθεση του συµπλόκου Seactiv® σε αµινοξέα, γλυκίνη µπεταΐνη και IPA διασφαλίζει τη διασυστηµατικότητα του προϊόντος, την προστασία από τα αβιοτικά stress και την αυξηµένη παραγωγή βιοµάζας.

Το SEACTIV AXIS αποτελεί την ιδανική λύση για διαφυλλικές εφαρµογές στο βαµβάκι από το στάδιο της επιµήκυνσης του στελέχους έως και την εµφάνιση των χτενιών. Χάρη στη περιεκτικότητά του σε άζωτο, φωσφόρο, ψευδάργυρο και µαγγάνιο επιτυγχάνεται διέγερση της φωτοσύνθεσης, ενώ παράλληλα παρεµποδίζεται η ανάπτυξη της υπερβολικής βλάστησης εις βάρος της καρποφορίας. Συνεπώς, τα αναπαραγωγικά µέρη αξιοποιούν πλήρως τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης.

Στη συνέχεια, η ανθοφορία του βαµβακιού αποτελεί το κρισιµότερο στάδιο για τις τελικές αποδόσεις της καλλιέργειας µε το SEACTIV GOLD να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της τεχνολογίας Seactiv® και της πλούσιας σύνθεσής του σε βόριο και µολυβδαίνιο. Έρευνες έχουν δείξει, πως οι διαφυλλικές εφαρµογές των δύο αυτών στοιχείων οδηγούν σε σηµαντικά αυξηµένο αριθµό ανθέων, µε υψηλότερο αριθµό και βάρος καρυδιών,  µειώνοντας τα φαινόµενα απωλειών, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουν στη µεγαλύτερη απόδοση σε σπόρο, αλλά και στην πρωίµιση της παραγωγής. Εξίσου αξιόλογη είναι η επίδραση των δυο αυτών στοιχείων στην αντοχή, το µήκος, τη λεπτότητα και την ωριµότητα (micronaire) της ίνας.

Προστασία και ανάκαµψη της καλλιέργειας µε VITALFIT

Το πρόγραµµα θρέψης έρχεται να συµπληρώσει το VITALFIT, ένας βιοδιεγέρτης που συνδυάζει την οµώνυµη τεχνολογία µε τα θρεπτικά συστατικά άζωτο, φωσφόρος, ψευδάργυρος, µαγγάνιο καθώς και τη µαννιτόλη, έναν φυσικό οσµολύτη. Η εφαρµογή του VITALFIT µπορεί να πραγµατοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου µε σκοπό την προστασία ή την ανάκαµψη και επανεκκίνηση της καλλιέργειας µετά από κάθε είδους stress που οφείλεται είτε σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως είναι οι δυσµενείς θερµοκρασίες, οι συνθήκες αυξηµένης υγρασίας, αλατότητας ή ξηρασίας αλλά και βιοτικούς παράγοντες. Η δράση του προϊόντος βασίζεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των αντιοξειδωτικών µορίων και την ενεργοποίηση της άµυνας του φυτού, καθώς και στην φυσική παραγωγή φυτοορµονών για απρόσκοπτη ανάπτυξη και περιορισµό της γήρανσης. Τέλος, η εφαρµογή του συνεισφέρει στη διέγερση του ριζικού συστήµατος και στην ενίσχυση της µικροβιακής δραστηριότητας του εδάφους.

Ανάπτυξη και ωρίµανση καρυδιών µε SEACTIV VITI

Tέλος, τις ανάγκες της καλλιέργειας κατά το στάδιο της ανάπτυξης και ωρίµανσης των καρυδιών έρχεται να καλύψει ο βιοδιεγέρτης SEACTIV VITI µε τον ιδανικό συνδυασµό φωσφόρου, καλίου και βορίου. Η εγγυηµένη σύνθεσή του εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για την πραγµατοποίηση διαφόρων ενζυµικών αντιδράσεων, βελτιώνοντας σηµαντικά το βάρος των καρυδιών, το µήκος και την αντοχή της ίνας, ενώ ταυτόχρονα συµβάλλει στην αύξηση του βάρος του σπόρου και την περιεκτικότητά του σε λάδι.

*Operational Marketing & Product Manager

 

GAVRIEL

Nutrimore και στο βαµβάκι για εγγυηµένη αύξηση σοδειάς

της Ιωάννας Καλκούνου*

Για υψηλή παραγωγή στο βαµβάκι απαιτούνται 12-16 µονάδες αζώτου, 6-8 µονάδες καλίου και 6-8 µονάδες καλίου. Το άζωτο επηρεάζει πολύ τις τελικές αποδόσεις, ο φώσφορος ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήµατος και την πρωίµιση της παραγωγής , το κάλιο αυξάνει την αντοχή των φυτών έναντι των προσβολών από µύκητες αλλά και την ξηρασία. Από τα δευτερεύοντα στοιχεία, σηµαντικότερο είναι το µαγνήσιο για καλύτερη φωτοσύνθεση και αύξηση της σοδειάς. Το άζωτο, στοιχείο κλειδί, απορροφάται µε αργούς ρυθµούς στην αρχή και οι ανάγκες κορυφώνονται στο στάδιο του γεµίσµατος των καρυδιών. Γι’ αυτό και πρέπει να προτιµούνται λιπάσµατα µε σταθεροποιηµένο άζωτο στην βασική λίπανση που εγγυηµένα χωρίς απώλειες θα φτάσει στα φυτά.


Η Gavriel προτείνει τα λιπάσµατα αυξηµένης αποδοτικότητας Nutrimore στην βασική λίπανση του βαµβακιού και υπόσχεται αυξηµένες αποδόσεις γιατί:

■ Τα Nutrimore περιέχουν ισχυρό άζωτο. Είναι ενισχυµένα µε αξιόπιστο σταθεροποιητή ουρεάσης, έτσι έχουν µηδενικές απώλειες αζώτου και γι’ αυτό όσο άζωτο πληρώνεις φτάνει στα φυτά. Επίσης τα Nutrimore είναι ενισχυµένα µε επαρκή ποσότητα σταθεροποιητή ουρεάσης που προστατεύει 100% το ουρεϊκό άζωτο που περιέχεται από απώλειες. Έτσι καλύπτονται οι ανάγκες των φυτών επαρκώς µέχρι και την επιφανειακή λίπανση. Η παρουσία του σταθεροποιητή επίσης έχει ως αποτέλεσµα τα Nutrimore να παρέχουν άζωτο µε οµαλό ρυθµό, ευνοώντας την ισορροπία µεταξύ βλάστησης και καρποφορίας.

■ Τα Nutrimore παρέχουν πλήρη θρέψη. Τα Nutrimore δίνουν δυνατότητα για επιλογή ιδανικού τύπου για το βαµβάκι µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο αλλά και µαγνήσιο. Με µια εφαρµογή παρέχουµε πλήρη θρέψη. Σηµειωτέον, ο φώσφορος στα Nutrimore είναι 90% υδατοδιαλυτός άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά. Αντίθετα άλλα λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο µόνο 50-60% υδατοδιαλυτό. Ο µη υδατοδιαλυτός φώσφορος δεν µπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.

■ Λιγότερα κιλά λιπάσµατος – Μειωµένο κόστος Επιλέγοντας πυκνούς τύπους Nutrimore στην βασική λίπανση ρίχνεις 20-30% λιγότερα κιλά λιπάσµατος σε σχέση µε τα κοινά αραιά λιπάσµατα, µειώνοντας πραγµατικά το κόστος λίπανσης.

■ Ιχνοστοιχεία Τεχνολογίας DDP. Το βόριο στους τύπους που περιέχεται είναι µε την καινοτόµο
µορφή DDP.

Ενισχύει κάθε κόκκο του λιπάσµατος και είναι 10 φορές πιο ισχυρό από τα κοινά ιχνοστοιχεία, δεν δεσµεύεται στο έδαφος και παρέχει παρατεταµένη κάλυψη στις ανάγκες της καλλιέργειας, ευνοώντας την ανάπτυξη των ριζιδίων, των βλαστών και κυρίως των καρυδιών .

■ Αύξηση σοδειάς. Τα Nutrimore όπως έχει αποδείξει και το πανεπιστήµιο Θεσσαλίας µε σχετικό 2ετές πειραµατικό αυξάνουν την σοδειά στο βαµβάκι τουλάχιστον κατά 10%. Όλες οι µονάδες που περιέχουν φτάνουν στο φυτό χωρίς καµία απώλεια. Παρέχουν τέλεια θρέψη την οποία τα φυτά ανταποδίδουν µε αύξηση σοδειάς.

Πάνω απ’ όλα όµως την αποτελεσµατικότητα των Nutrimore αποδεικνύουν οι ικανοποιηµένοι χρήστες που τα χρησιµοποιούν καθηµερινά σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για να αποφύγει ο αγρότης λοιπόν περιττά ρίσκα, η Gavriel προτείνει τα Nutrimore για εγγυηµένα αυξηµένη σοδειά και στο βαµβάκι.

*Υπεύθυνη τμήματος Marketing

 

AGROHELLAS Α.Ε.

Τα μυστικά της βασικής λίπανσης στα αρχικά στάδια του βαμβακιού

του Γιώργου Καπέλλου*

Το βαµβάκι είναι ένα από τα σηµαντικότερα βιοµηχανικά φυτά της Ελλάδας µε µεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονοµία.  Συνεχίζει να αποτελεί τη βασικότερη καλλιέργεια της χώρας µε πάνω από 45.000 οικογένειες να το καλλιεργούν και περισσότερα από 2 εκατοµµύρια στρέµµατα. Η θρέψη του βαµβακιού, όπως και σε όλες τις καλλιέργειες, αποτελεί το κλειδί για υψηλές αποδόσεις στο χωράφι και στο
εκκοκκιστήριο.


Απαιτήσεις λίπανσης

Η βασική λίπανση είναι η βάση για την εγκατάσταση και εκκίνηση της καλλιέργειας. Γενικά, η καλλιέργεια του βαµβακιού στο βιολογικό της κύκλο απαιτεί  12-16 µονάδες Αζώτου (Ν), 8-12 µονάδες Φωσφόρου (Ρ) και 6-8 µονάδες Καλίου (Κ).

Πέρα από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή εγκατάσταση της καλλιέργειας, σηµαντικό ρόλο παίζουν και τα στοιχεία Βόριο (Β) και Ψευδάργυρος (Ζn) καθώς συνδέονται άµεσα µε την ανθοφορία και την καρπόδεση. Επίσης, η ισορροπία των µακροστοιχείων και των ιχνοστοιχείων στο φυτό συµβάλει στην καλύτερη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.

Βασική Λίπανση

Με τη βασική λίπανση κατά την εγκατάσταση της καλλιέργειας σκοπεύουµε στην κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών που δηµιουργούνται κατά τα κρίσιµα αρχικά στάδια. Η παροχή αζώτου συµβάλει στον σχηµατισµό ενός υγιούς υπέργειου τµήµατος και µίας καλά ανεπτυγµένης φυλλικής επιφάνειας που θα ευνοήσει το φυτό στη διαδικασία του γεµίσµατος των καρυδιών, ενώ η χρήση σταθεροποιηµένων µορφών αζώτου τροφοδοτεί τη καλλιέργεια για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, µειώνοντας παράλληλα τις απώλειες.

Ο εφοδιασµός µε φώσφορο στα αρχικά στάδια συντελεί στη δηµιουργία ενός ισχυρού ριζικού συστήµατος ενώ η παροχή καλίου έχει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή αυξάνοντας το γέµισµα και το βάρος των καρυδιών.

Η AGROHELLAS ως «το µέλλον στη θρέψη» διαθέτει µια ευρεία γκάµα προϊόντων που ενισχύουν την καλλιέργεια και εξασφαλίζουν τη θρέψη της, καθ’όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Για τη βασική λίπανση της καλλιέργειας του βαµβακιού προτείνονται οι τύποι 15-15-15 και 20-10-10. Ο φώσφορος που περιέχεται στους παραπάνω τύπους είναι πάνω από 90% υδατοδιαλυτός κάνοντάς τον πλήρως αξιοποιήσιµο από τα φυτά, ενώ στους τύπους αυτούς µπορεί να εφαρµοστεί και τεχνολογία παρεµπόδισης ώστε να µειωθούν οι απώλειες του αζώτου από την πτητικότητα της αµµωνίας.

Αν και το βόριο είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που απαιτείται σε µικρές ποσότητες από το φυτό, η έλλειψή του προκαλεί προβλήµατα σε διάφορα στάδια όπως η ανθοφορία και η καρπόδεση. Για το λόγο αυτό προτείνονται διαφυλλικοί ψεκασµοί µε το σκεύασµα BoroAgro το οποίο θα τροφοδοτήσει τη καλλιέργεια µε βόριο και θα παρατείνει τη γονιµότητα της γύρης.

Τέλος, προτείνεται η εφαρµογή του µικροκοκκώδες λιπάσµατος Start Micro 12-43-0+Zn της εταιρείας EUROSOLIDS. Το σκεύασµα αυτό αποτελεί την αιχµή του δόρατος στην κατηγορία  των starters, καθώς η µοναδική τεχνολογία του εγγυάται 30% αύξηση στην αποδοτικότητα του φωσφόρου, λόγω της απελευθέρωσης των ιόντων που βρίσκονται δεσµευµένα στο έδαφος. Ο   συνδυασµός φωσφόρου - ψευδαργύρου αυξάνει την ανάπτυξη νέων και υγιών ριζών, προάγει την πρώιµη ανάπτυξη των φυτών ενώ βελτιώνεται και η αποδοτικότητα χρήσης των θρεπτικών στοιχείων (NUE) τόσο σε αλκαλικά όσο και σε όξινα εδάφη. Το Start Micro 12-43-0+Zn εφαρµόζεται γραµµικά κατά τη διάρκεια της σποράς µε δόση τα 2kg
το στρέµµα.

*Crop Nutrition Technical Support


SIPCAM HELLAS

Κατά παρέκκλιση άδεια στο ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL

του Χρήστου Νικολαΐδη*

Mε την υπ’ αρ. 2633/65926/05-03-2024 Υπουργική Απόφαση, χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά (σύµφωνα µε το άρθρο 53 του Καν. (ΕΚ) 1107/2009,) για το προϊόν STAPLE® SL (a.i. pyrithiobac-sodium 38.3%). Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15 Μαρτίου 2024 έως και τις 13 Ιουλίου 2024.

Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:

Ροδόπης, Ξάνθης, ∆ράµας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ηµαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL µπορεί να χρησιµοποιηθεί στο βαµβάκι:

■ Είτε µετασπαρτικά - προφυτρωτικά για την καταπολέµηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου

■ Είτε µεταφυτρωτικά για την καταπολέµηση της αγριοβαµβακιάς, της αγριοµελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα της αγριοντοµατιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγριοποϊνσέτιας και της κύπερης

∆ΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. µε 20-40 λίτρα νερού /στρ.

Αποτελεί δε τη µοναδική λύση για τη µεταφυτρωτική αντιµετώπιση σηµαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν µε την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαµβάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται απευθυνθείτε στην SIPCAM HELLAS M. AE. και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.


Εικόνα 1: Προφυτρωτική εφαρμογή για έλεγχο της κύπερης (Cyperus spp.) Staple®SL 18 mL/στρ. + 100 mL/στρ. S - metolachlor 96% β.ο.



Εικόνα 2: Προφυτρωτική εφαρμογή για έλεγχο της κύπερης (Cyperus spp.) Staple®SL 18 mL/στρ.+ 300 mL/στρ. Turbine® 365CS.



Εικόνα 3: Συγκριτική εφαρμογή προφυτρωτικών εφαρμογών, για την αντιμετώπιση των Convolvulus arvensis, Cyperus spp., & άλλων πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων. Αριστερά Staple®SL + S - metolachlor & δεξιά pendimethalin + fluometuron

*Γεωπόνος ΠΘ Μ∆Ε, ∆ΝΤΗΣ Marketing και Ανάπτυξης Προϊόντων SIPCAM HELLAS Μ.ΑΕ.



YARA Ελλάς



EUROCHEM



ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ - ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ  Α.Β.Ε.Ε.


Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την καλλιέργεια βαμβακιού διαθέσιμο εδώ.




 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2024 00:18Γιωργος

Το αγκρονιους προσπαθει εντεταλμενα να "σπρωξει" λιπασματα.φυσικα με το αζημιωτο.να ρωτησω,ποιος θα τα πληρωσει;;;;;;θα τα πληρωσετε εσεις;;;;;;;αν ναι θελω 2 τονους κρυσταλλικα 20-20-20 της nutri leaf φορτωστε τα και φερτε τα.στειλτε τον λογαριασμο στο αφεντικο σας τον χρυσο.ξερει εκεινος,οπως στελνει χρημα και στην ουκρανια ετσι οπως τον διεταξαν τα αφεντικα του,τον δουλο.

Απάντηση

16-03-2024 18:10Μαυρος

αυτα τα πριιμ των 10 λ ειναι συμφωνιες γραμενες στο χιονι απο τους εκκοκιστες

Απάντηση

16-03-2024 16:35THEODOR

το βαμβακι το τελειώσατε και τώρα ψάχνετε για μαλάκες !!!! θα μου πείς και στις αλλες καλιέργειες υπάρχει φώς : ΟΧΙ βέβαια !!!!

Απάντηση

16-03-2024 12:25Giorgos S.

Ψάχνετε για μαλάκες έ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία