BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Ελλάδα και Βραζιλία σε συμφωνία για την εξαγωγή ακτινιδίων, υπογράφονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σε αναζήτηση νέων εμπορικών διεξόδων για την ελληνική υπερπαραγωγή ακτινιδίου βρίσκονται δραστήριοι συνεταιρισμοί, με την ΕΘΕΑΣ να χαιρετίζει την πρωτοβουλία. Πλέον προτεραιότητα αποτελεί η υπογραφή φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων για την εξαγωγή ακτινιδίων στην αγορά της Βραζιλίας, με 213 εκατ. πιθανούς καταναλωτές.

aktinidio3_2

776
1

Εσχάτως, κλιμάκιο γεωπόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας επισκέφθηκε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς - μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘΕΑΣ και της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας, πραγματοποιώντας ενδελεχείς ελέγχους σε εγκαταστάσεις και συστήματα παραγωγής.

Η προετοιμασία των σχετικών φακέλων και η οργάνωση όλης της προβλεπόμενης διαδικασίας έγινε από τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΑΟΚ Ημαθίας.



Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΘΕΑΣ, η αγορά της Βραζιλίας είναι σημαντική για το Ελληνικό ακτινίδιο διότι είναι μία χώρα που ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 213 εκατομμύρια και θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες από την ολοένα και αυξανόμενη σε ετήσια βάση ελληνική παραγωγή ακτινίδιου.

Η ΕΘΕΑΣ δηλώνει πως έχει σαν στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση και την συγκροτημένη συνεργασία της με την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην γρήγορη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υπογραφή φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα σε νέες χώρες και αγορές στόχους.

Επίσης, χαιρετίζει την προσπάθεια για το άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα  και δηλώνει πως όλοι θα συμβάλλουν ενεργά με τους Συνεταιρισμούς της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ διαθέσιμη εδώ




Σχετική ανακοίνωση του Α.Σ. Επισκοπής αναφέρει: 

«Τις εγκαταστάσεις του Α.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ επισκέφθηκαν την Τετάρτη 23/11/2022 στελέχη των αρμόδιων φυτουγειονομικών αρχών της Βραζιλίας προκειμένου να διαπιστώσουν την πληρότητα του παραγωγικού και εξαγωγικού πρωτοκόλλου που αφορά στα ακτινίδια και εφαρμόζεται από τον Συνεταιρισμό.

Την αποστολή συνόδευσαν στελέχη της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και της ΔΑΟΚ Ημαθίας . Οι έλεγχοι περιελάμβαναν α) επισκέψεις σε ακτινιδώνες και επιθεωρήσεις φερομονικών παγίδων , β) την αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου συστήματος ιχνηλασιμότητας  , γ) την αρτιότητα της διαδικασίας διαλογής –τυποποίησης – συσκευασίας  , δ) την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ψυχρής μεταχείρισης (cold treatment) για φόρτωση ακτινιδίων εκτός Ευρώπης σε κοντέινερ.

Διαπιστώθηκε η απόλυτη εναρμόνιση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός με τις απαιτήσεις των φυτουγειονομικών αρχών της Βραζιλίας .

Ο Α.Σ Επισκοπής εκφράζει τις ευχαριστίες του στα στελέχη της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ και στα στελέχη της ΔΑΟΚ Ημαθίας . Θεωρούμε ότι με ανάλογες πρωτοβουλίες και αφού προκύψει ως αποτέλεσμα η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Βραζιλία , ισχυροποιείται σε σημαντικό βαθμό το προϊόν στις διεθνείς αγορές».



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2023 20:55Ανώνυμος

Εξαγωγή στην Βραζιλία ακτινίδια με τιμή παραγωγού στα 0.20 λεπτά γιατη εκεί θα πάνε η τιμές θα δουλεύουμε για τους εμπόρους υπάρχει κράτος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία