BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Αυξημένη η φετινή παραγωγή στα ακτινίδια

Οριακή αύξηση 2% στην παραγωγή ακτινιδίων στις χώρες του βόρειου Ημισφαιρίου καταγράφεται το 2013.

Το θρεπτικό και υγιεινό ακτινίδιο

2
1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίου, μικρή αύξηση του 3% παρουσιάζει και η ελληνική παραγωγή ακτινιδίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 175.000 τόνους έναντι των 170.000 τόνων το 2012 και 140.335 τόνων το 2011.

Να θυμίσουμε ότι η εξαγωγική περίοδος ξεκινά από τον Οκτώβριο και φτάνει μέχρι και τον Μάιο, ενώ οι πρώτες συγκομιδές της ποικιλίας Hayward αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, για την ώρα δεν υπάρχει καμία αναφορά για τιμές στην εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά τη βασική ανταγωνίστρια χώρα για το ελληνικό ακτινίδιο, την Ιταλία, οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού, αναφέρουν αύξηση της φετινής παραγωγής σε ποσοστό 7%, η οποία υπολογίζεται να φτάσει τους 402.900 τόνους, έναντι 376.000 τόνων πέρυσι. Οι προβλέψεις του Οργανισμού, για το σύνολο των χωρών του βορείου Ημισφαιρίου αναφέρουν οριακή αύξηση 2%, με τη συνολική παραγωγή να εκτιμάται στους 1.315.900 τόνους, από 1.286.500 τόνους το 2012 και 1.318.705 τόνους το 2011.        

Αναλυτικότερα, για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίου, που καταγράφει ο Incofruit Hellas, οι φετινές εκτάσεις υπολογίζονται στα 73.460 στρέμματα έναντι 68.010 στρέμματα την περυσινή χρονιά. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές του ελληνικού ακτινιδίου, οι οποίες κατευθύνονται στο 60% προς τη Ρωσία, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στους 118.905 τόνους από τους 91.199 τόνους πέρυσι. Σημαντικό κρίνεται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, να παρακολουθούνται οι ανακοινώσεις της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής επιτήρησης Rosselkhoznadzor όσον αφορά τις απαιτήσεις της εν λόγω χώρας απέναντι στα εισαγόμενα φρούτα και δη στο ελληνικό ακτινίδιο.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου είναι το φαινόμενο της άκαιρης και πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων. Οι κοπές ακτινιδίων με χαμηλά σάκχαρα (κάτω από 6,2 brix) καταστρέφουν τη φήμη του ελληνικού προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού, καταγγέλλουν παραγωγοί και εξαγωγείς.

Ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών ακτινιδίων που θα εξαχθεί στη Ρωσία υπολογίζεται στους 32.665 τόνους, αυξημένος από πέρυσι που έφτασε τους 29.757 τόνους. Στους εξαγωγείς προορισμούς για τη χώρα μας ακολουθεί η Ουκρανία με ποσότητες που αναμένεται να κυμανθούν περί τους 9.746 τόνους και η Γερμανία με 7.215 τόνους.    

Πιο αναλυτικά, για τις εξαγωγές, το ελληνικό ακτινίδιο αποστέλλεται εκτός από τη Ρωσία και στις χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, χώρες της Βαλτικής, Ουκρανία, αλλά και στην Κίνα. Όσον αφορά την κινεζική αγορά, το ελληνικό ακτινίδιο έχει καταφέρει να κερδίσει μια καλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει αλληλογραφία με την Ινδία, με στόχο το ελληνικό ακτινίδιο να καλύψει μέρος της αγοράς.

Βρείτε εδώ τους σχετικούς πίνακες: Πρόβλεψη της παραγωγής Ακτινιδίων Βορείου Ημισφαιρίου 2013.doc

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη φετινή αγορά του ακτινιδίου στην εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2013 22:33αποστολης

τα ακτινιδια στην περιοχη πυργετου υπαρχει μια μειωση παραγωγης περιπου 20%.καθως κ σε επικοινωνια με παραγωγους των γυρω περιοχων ισχυει το ιδιο.ας ελπισουμε σε καλες τιμες..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία