BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Εκδήλωση για την πατάτα από την ΕΑΣ Νάξου

Την πέμπτη ετήσια «Γιορτή Πατάτας» διοργανώνει το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014 και ώρα 21.00, στο ιστορικό κέντρο πατατοσπόρου στον Άγιο Αρσένιο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Εκδήλωση για την πατάτα από την ΕΑΣ Νάξου

0
0
Η καθιερωμένη πια εκδήλωση, που διοργανώνεται προς τιμή των παραγωγών αλλά για την προώθηση του καλύτερου εξαγώγιμου προϊόντος της Νάξου, θα πραγματοποιηθεί και πάλι φέτος στο προαύλιο των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΑΣ, Κάπαρες, Αγία Άννα, στην περιοχή Αγίου Αρσενίου, το ιστορικό κέντρο πατατόσπορου της Νάξου

Στην ακμή της τουριστικής περιόδου η εκδήλωση (από τις πιο δημοφιλείς στο χώρου του γαστροτουρισμού με αύξηση άνω των 10% επισκεπτών κάθε χρόνο) αναμένεται να υποδεχτεί φέτος περίπου 2.500 με 3.000 άτομα και να φιλοξενήσει επίσημους καλεσμένους από το χώρο των ΜΜΕ

Στην εκδήλωση όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, ο σεφ Στέλιος Κορρές θα μαγειρέψει με βάση την πατάτα, ενώ οι επιχειρηματίες Αγίου Προκοπίου και Αγίας Άννας θα βάλουν κι αυτοί ένα ...χεράκι με συνταγές δικές τους.

Το κοινό θα διασκεδάσουν οι χορευτικές ομάδες Κουρνοχωρίου, Γλινάδου και Αγίου Αρσενίου, ενώ το νησιώτικο γλέντι συνοδεύει το συγκρότημα του Βαγγέλη και Μιχάλη Κονιτόπουλου και ο Στάθης Κουκουλάρης (βιολί).

«Η πατάτα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Νάξου όπως έχουν πει αρκετοί πριν από εμένα» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης. «Αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν (ΠΟΠ, ΠΓΕ) παράγεται και τυποποιείται στη Νάξο και τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας ώστε το καλύτερο και πλέον ποιοτικό προϊόν να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή με την χαμηλότερη δυνατή τιμή. Λόγω του ιδιαίτερου αρώματός της είναι ιδανική για κάθε είδους φαγητό και λειτουργεί ως η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας.

Λίγα Λόγια για την Πατάτα της ΝάξουΈνα από τα πιο ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Νάξο είναι η πασίγνωστη ναξιώτικη πατάτα. Στη Νάξο οι πατάτες έχουν μια μακρά ιστορία χάρη στο έδαφος του τόπου και των μοναδικών των κλιματολογικών συνθηκών. Tην δεκαετία του 1950 η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατοσπορου της Ελλάδας, δραστηριότητα που συνεχίζεται και σήμερα. Το Γλινάδο αλλά και τα υπόλοιπα Λιβαδοχώρια παράγουν μεγάλες ποσότητες πατάτας, ώστε μπορούν να εξάγουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η μεγάλη παραγωγή πατάτας στην περιοχή, ξεκίνησε από το 1953 με την ίδρυση του Κέντρου Σποροπαραγωγής, που σήμαινε ότι η εύφορη πεδιάδα του Λιβαδιού επιλεγόταν επισήμως από το κράτος να παράγει κρατικό πατατόσπορο, ο οποίος θα διοχετευόταν σε αγορές του Εσωτερικού.  Από τότε η συστηματική μονοκαλλιέργεια του πατατοσπόρου εξοβέλισε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καλλιεργούμενα είδη, και η πατάτα έγινε ένα πολύ προσοδοφόρο προϊόν για τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα, σύμφωνα με ειδικούς, η παραγωγή πατάτας εκτιμάται σε 8 εκατομμύρια κιλά ετησίως, μια ποσότητα που μπορεί να επεκταθεί αφού οι παράγωγοι διαθέτουν τις πιο συγχρόνους μεθόδους συλλογής των πατατών και συσκευασίας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία