BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Φθηνά γλίτωσε φέτος η πατάτα από τον περονόσπορο

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερµοκρασίες σε συνδυασµό µε την έλλειψη βροχοπτώσεων όλο τον Αύγουστο στο σύνολο σχεδόν της χώρας «βοήθησαν» την καλλιέργεια της πατάτας το φετινό καλοκαίρι να µην αναπτύξει προσβολές από τον περονόσπορο.

Φθηνά γλίτωσε φέτος η πατάτα από τον περονόσπορο

4
0

Με εξαίρεση κάποια µεµονωµένα πατατοχώραφα στα Ιωάννινα, τα οποία παρουσιάζουν κηλίδες της ασθένειας κυρίως λόγω αυξηµένης ποσότητας νερού στα ποτίσµατα, οι πατάτες σε γενικές γραµµές είναι «καθαρές».

Οι συνθήκες θερµοκρασίας και υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο διάστηµα, µε περιορισµένης διάρκειας ηµερήσια διαστήµατα  υψηλής υγρασίας, δεν επέτρεψαν στο παθογόνο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους γεωπόνους των κατά τόπους Περιφερειακών Κέντρων, και επειδή οι συνθήκες δεν είναι ίδιες σε κάθε αγροτεµάχιο και το πότισµα µε καταιονισµό δηµιουργεί συνθήκες µόλυνσης που δεν µπορούν να προβλεφθούν, συνιστάται στους καλλιεργητές να συνεχιστούν οι προληπτικοί ψεκασµοί σε διαστήµατα που εξαρτώνται από τα ποτίσµατα.

Να σηµειωθεί ότι ο µύκητας προσβάλλει βλάστηση και κονδύλους, µε την προσβολή να ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εµφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήµατος (που στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται).

Οι καλλιεργητές θα εντοπίσουν «σηµάδια» και στους κονδύλους της πατάτας, οι οποίοι σε περίπτωση προσβολής παρουσιάζουν εξωτερικά εκτεταµένες, ακανόνιστες κηλίδες, ενώ εσωτερικά οι ιστοί κάτω από τις προσβεβληµένες θέσεις γίνονται καστανοί και σαπίζουν.

Για την αντιµετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας συνιστάται η εφαρµογή προστατευτικών µυκητοκτόνων που στοχεύουν στην προστασία της νεαρής βλάστησης ώστε να µην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι. Αν όµως εµφανιστούν τα πρώτα συµπτώµατα της ασθένειας και επικρατούν συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωσή της (βροχερός καιρός και θερµοκρασίες 20-25 οC) τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασµούς µε χρήση διασυστηµατικών µυκητοκτόνων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία