BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Βρήκαν το τέμπο τους οι τιμές των δαμάσκηνων

Σταθεροποιηµένες σε καλά σχετικά επίπεδα είναι οι τιµές για τα ελληνικά δαµάσκηνα την τελευταία πενταετία, που έχει αναθερµανθεί και το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια στην Β. Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. «Οι τιµές δεν είναι υψηλές, αλλά ικανοποιητικές για τους παραγωγούς αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποδόσεις, φέτος, π.χ., είναι 60-90 κιλά το δέντρο», σύµφωνα µε καλλιεργητές από την περιοχή της Βέροιας.

Βρήκαν το τέμπο τους οι τιμές των δαμάσκηνων

1
0
Όπως λέει στην Agrenda ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του Α. Σ. «Νέος Αλιάκµων», Ανδρέας Οβεζίκ, οι τιµές για τους παραγωγούς πρώιµων δαµάσκηνων που έχουν ξεκινήσει αυτές τις µέρες να µαζεύονται είναι 1,20-1,30 ευρώ το κιλό, την τελευταία πενταετία, ενώ προηγουµένως λόγω των ποιοτικών προβληµάτων που παρουσιάζονταν, εµφανίζονταν µεγάλες διακυµάνσεις και στις τιµές την ίδια σεζόν.

Υπενθυµίζεται ότι πριν 12-15 χρόνια υπήρχε πολύ µεγαλύτερη καλλιεργούµενη έκταση, αλλά απ’ το 2009 άρχισε η µείωση λόγω άγνοιας των παραγωγών για τη δαµασκηνιά και εµφάνισης ποιοτικών προβληµάτων, ενώ την τελευταία πενταετία έχει αναθερµανθεί το ενδιαφέρον. Οι φυτεύσεις των τελευταίων χρόνων αφορούν όψιµες ποικιλίες, που µαζεύονται τέλος Αυγούστου, καθώς οι συνεταιρισµοί της Β. Ελλάδας που έχουν στραφεί στα δαµάσκηνα, την υπόλοιπη σεζόν, ασχολούνται µε ροδάκινα, ακτινίδια, βερίκοκα.




Τώρα οι παραγωγοί είναι περισσότερο γνώστες της καλλιέργειας, ενώ άρχισαν να βγαίνουν πιο αποδοτικές ποικιλίες, εξηγεί ο κ. Οβεζίκ. Στο Αγρίνιο, όπου παράγονται κανονικά 500-600 τόνοι για την Ένωση Αγρινίου, η παραγωγή αναµένεται µειωµένη, καθώς αν και η δαµασκηνιά χρειάζεται τουλάχιστον 700 ώρες κάτω από 70 C, φέτος συµπλήρωσε µόλις 250, λέει ο γεωπόνος της Ένωσης, Σωτήρης Μανάκης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία