BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Macfrut-Ιταλία: Νέες ποικιλίες φράουλας και η άνθιση βιολογικής και κάθετης γεωργίας

Οι συζητήσεις για τη φράουλα (“Strawberry talks”) ξεκίνησαν στη 34η έκδοση της διεθνούς εμπορικής έκθεσης οπωροκηπευτικών Macfrut 2017 η οποιά πραγματοποιείται από 10-12 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Rimini της Ιταλίας. Επιπλέον, οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Αγκόλα, η επιτυχία της βιολογικής και της κάθετης γεωργίας συζητήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης.

Macfrut-Ιταλία: Νέες ποικιλίες φράουλας και η άνθιση βιολογικής και κάθετης γεωργίας

2
0
Συγκεκριμένα, το συνέδριο για τη φράουλα, που διοργάνωσε το Συμβούλιο για την Αγροτική Έρευνα και την Ανάλυση της Αγροτικής Οικονομίας (CREA) και η Image Line, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία των ποικιλιών και στη δουλειά που γίνεται σε διάφορες ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη για την ανάπτυξη ποικιλιών που αντιστέκονται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και που μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα είδη εδαφών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί εποχιακή συνέχεια των φραουλών στην αγορά, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τις αγοράζουν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αυτό δεν θα είναι μια εύκολη επιλογή, όπως εξήγησαν οι ομιλητές του συνεδρίου, δεδομένου ότι είναι πιθανό να επιλέγεται μόνο μία ποικιλία από 200 επιλεγμένες ποικιλίες. Αυτή η εργασία και η ερευνητική διαδικασία αποδεικνύεται μάλλον μεγάλη και πολύπλοκη

Αγκόλα: σε ανάπτυξη η εμπορία φρούτων και λαχανικώνΜε επιφάνεια που καλύπτει περισσότερα από 1 εκατ. και 200 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αγκόλα έχει περίπου 58 εκατ. εκτάρια γεωργικής γης, ενώ καλλιεργείται μόνο το 4% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της. Η Αγκόλα, ένα από τα πιο δυναμικά αφρικανικά κράτη που επενδύει επί του παρόντος 10% στον τομέα αυτό, προσφέρει πολλές ουσιαστικές προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης για τους Ιταλούς παραγωγούς φρούτων και λαχανικών.



Μετά την τρομερή περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ο γεωργικός τομέας της έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά και σήμερα αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕγχΠ της χώρας: ο στόχος είναι να αυξηθεί απότομα. Ως εκ τούτου, η παρουσία της Αγκόλα στη Macfrut, η επιθυμία για την καθιέρωση εμπορικών σχέσεων με την Ιταλία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως και τεχνολογικό ηγέτη στον κλάδο, κέρδισε τις εντυπώσεις στη φετινή Macfrut

Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε Γερμανία και Ιταλία Το 2016, η κατανάλωση νωπών οπωροκηπευτικών στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το 2015 (περισσότεροι από 9 εκατ. τόνοι πωλήθηκαν, 152 κιλά κατανάλωσαν κατά κεφαλήν), μια ενθαρρυντική τάση σε σύγκριση με τα αρνητικά ποσοστά πριν από μερικά χρόνια. Παρόλο που στη Γερμανία δεν υπάρχει η ίδια ισχυρή παράδοση τροφίμων και γεωργίας με την Ιταλία, η κατανάλωσή της αυξήθηκε κατά το τελευταίο έτος (+ 1,3% και σχεδόν 9 εκατ. τόνοι που πωλήθηκαν, δηλαδή 107 κιλά ανά κάτοικο)
Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, η βιολογική γεωργία είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη και εκτιμάται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές. Τα στοιχεία της Nielsen δείχνουν ότι στην Ιταλία οι πωλήσεις βιολογικών οπωροκηπευτικών ανήλθαν σε 147 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μια απότομη αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη Γερμανία, τα βιολογικά προϊόντα καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς, με πωλήσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ το 2016, + 10% σε σύγκριση με το 2015. Το μερίδιο βιολογικών προϊόντων είναι ίσο με το 5% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων
 
Η γεωργία θα είναι κατακόρυφη στο μέλλονΚαλλιέργεια με λιγότερη γη, λιγότερο νερό και χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών σε πυκνοκατοικημένες ή αφιλόξενες περιοχές: όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μ’ ένα κατακόρυφο αγρόκτημα. Περιλαμβάνει οργανωμένη καλλιέργεια σε επικαλυπτόμενα επίπεδα, όπου ειδικά επιστρώματα αντικαθιστούν το έδαφος και τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν χάρη σε φωτισμό LED και ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Αυτό ήταν το θέμα της διάσκεψης που διοργάνωσε η Idromeccanica Lucchini με τίτλο «Κάθετη φάρμα: μια υψηλή τεχνολογία για τη μείωση της παγκόσμιας πείνας». Αυτού του είδους η καλλιέργεια φέρνει πολλά οφέλη, αφού μπορεί να εγκατασταθεί σε εντελώς αεροστεγή περιβάλλοντα και να αποτρέψει τις επιθέσεις βακτηρίων και μυκήτων. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάζονται πλέον χημικές άμυνες, επίσης, εξασφαλίζεται παραγωγή 365 ημέρες το χρόνο. Ένα κατακόρυφο αγρόκτημα είναι επίσης βιώσιμο, δεδομένου ότι επιτρέπει τη μέγιστη αποδοτικότητα όσον αφορά τη χρήση του νερού χάρη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που επιτρέπει στο νερό που μεταφέρεται από τα φυτά να επαναχρησιμοποιείται.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.macfrut.com    
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία