BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Πρότυπα εμπορίας όπως στο ακτινίδιο ζητούν οι παραγωγοί αβοκάντο

Να σταµατήσουν τα φαινόµενα πρόωρης κοπής των αβοκάντο -η καλλιέργεια του οποίου έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία 4-5 χρόνια µε βασικό κέντρο παραγωγής τα Χανιά- προσπαθούν οι παραγωγοί εδώ και περίπου 1 χρόνο καθώς δυσφηµούν το προϊόν στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση µειώνουν την εµπορικότητά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πρότυπα εμπορίας όπως στο ακτινίδιο ζητούν οι παραγωγοί αβοκάντο

0
0
«∆εν υπάρχει µέχρι στιγµής για το αβοκάντο ανάλογο νοµοθετικό πλαίσιο για τις τεχνικές προδιαγραφές εµπορίας όπως υπάρχει για τα ακτινίδια. ∆ηλαδή να απαγορεύονται οι πρόωρες κοπές, να επιβάλλονται ποινές στους παραβάτες και να δίνεται εντολή από τις ∆ΑΟΚ για την έναρξη της συγκοµιδής µε βάση τις µετρήσεις που θα γίνονται στα κτήµατα από αρµόδιους οργανισµούς όπως για παράδειγµα το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο Ευτύχιος Τρικουνάκης, πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Υποτροπικών «Κορµός» στα Χανιά, της µεγαλύτερης που ασχολείται µε το αβοκάντο στην περιοχή. «Αν δεν έχει το αβοκάντο τα κατάλληλα λιπαρά δεν θα ωριµάσει ποτέ», προσθέτει ο ίδιος


Υπάρχουν προδιαγραφές από ΕΕΠιο αναλυτικά, όπως αναφέρει στην Agrenda η διευθύντρια της ∆ΑΟΚ Χανίων Μαρία Μυλωνάκη, έχει αποσταλεί από της 23 Νοεµβρίου 2016 έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σχετικά µε τη νοµοθετική κατοχύρωση των τεχνικών λεπτοµερειών εφαρµογής των εµπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίµανσης των αβοκάντο ώστε να είναι κατάλληλα για να διατεθούν στην αγορά. «Το θέµα τέθηκε ξανά φέτος στο Γενικό Γραµµατέα του υπουργείου, Νίκο Αντώνογλου, ο οποίος πριν από περίπου 1 µήνα επισκέφτηκε τη ∆ΑΟΚ Χανίων, αλλά ακόµη δεν έχουµε λάβει κάποια επίσηµη απάντηση», τονίζει η κ. Μυλωνάκη
«Ζητάµε να γίνει κάτι αντίστοιχο µ’ αυτό που γίνεται και στο ακτινίδιο. Μάλιστα, υπάρχει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κανονισµός 387/2005 που τροποποίησε τον κανονισµό 831/1997 και αναφέρει την ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία για όλες τις ποικιλίες αβοκάντο», καταλήγει η διευθύντρια της ∆ΑΟΚ Χανίων.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία