BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ένας ψεκασμός το Νοέμβριο στις αμυγδαλιές για τον ανθονόμο

Σε έναν ψεκασμό τώρα τον Νοέμβριο καλούνται να προχωρήσουν οι καλλιεργητές αμυγδαλιάς ειδικότερα σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

Ένας ψεκασμός το Νοέμβριο στις αμυγδαλιές για τον ανθονόμο

2
0

Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Έχει μία γενεά το έτος, είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη. Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσεις πάνω ή κοντά στα δένδρα (κάτω από ξερούς φλοιούς, σε ρωγμές του φλοιού, μέσα στο έδαφος και αλλού).

Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου. Αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, συζεύγνυνται και αρχίζουν να ωοτοκούν. Η ωοτοκία γίνεται από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής. Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό.

Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται χωρίς να ανοίξουν και τελικά πέφτουν στο έδαφος.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου τονίζουν ότι σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός πρέπει να γίνει ένας ψεκασμός των δένδρων τον Νοέμβριο πριν πέσουν τα φύλλα και επανάληψη του ψεκασμού μετά την πτώση των ¾ των φύλλων μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Φώμοψη ή έλκος κλαδίσκων (Phomopsis amygdali)

Οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου διευκολύνουν την είσοδο της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν. Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες πού βρίσκονται σε χαμηλότερες και υγρότερες περιοχές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι σημαντικότερες εποχές για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Καταπολέμηση: Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Β) Χημικά μέτρα: Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο: 1ος ψεκασμός  με την πτώση των φύλλων, 2ος αμέσως μετά το κλάδευμα και 3ος κατά την διάρκεια του λήθαργου το χειμώνα.

Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται (ισάριθμοι) την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

 

Μονίλια (Monilinia laxa) - Κορύνεο (Coryneum beijerinckii)

Η Μονίλια είναι η σοβαρότερη ασθένεια της Αμυγδαλιάς. Η προσβολή από το κορύνεο ευνοείται από τις πολλές βροχές του φθινόπωρου και του χειμώνα όποτε συνεχίζονται οι προσβολές των νεαρών βλαστών ιδιαίτερα ( προκαλεί έλκη στους βλαστούς και κλάδους).

Να σημειωθεί ότι η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται ταυτόχρονα με την μονίλια.

1) Κλάδευμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων, και καρπών (μούμιες) των δένδρων.

2) Να γίνουν ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των ¾ των φύλλων και επανάληψη με τα ίδια φάρμακα κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο προ της ενάρξεως διογκώσεως των οφθαλμών.

 

Πολυστίγμωση (Polystigma ochraceum)

Συνεχίζεται  η παρουσία της  πολυστίγμωσης σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε  περιοχές των νομών Λάρισας και Φθιώτιδας.

Οι γεωπόνοι συστήνουν στους παραγωγούς τα εξής:

1)Ψεκασμό των δένδρων με βορδιγάλειο πολτό πριν την πτώση των φύλλων.

2) Για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των μολυσμάτων, συνιστάται επίσης ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος  μολυσμένων φύλλων με ουρία 10-12% και ενσωμάτωση αυτών (πολύ βαθύ παράχωμα) κατά τον χειμώνα με καλλιέργεια του εδάφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία