BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Κίνδυνος στον Έβρο να χαθεί η καλλιεργητική σεζόν

Άμεσο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή του Έβρου, καθώς οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών έχουν βυθίσει κάτω από χιλιάδες τόνους υδάτων περισσότερα από 220.000 στρέμματα γης, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν τελικά να τα καλλιεργήσουν.

Κίνδυνος στον Έβρο να χαθεί η καλλιεργητική σεζόν

1
3

Μεγάλες ζημίες από τις εκτεταμένες πλημμύρες έχουν υποστεί, επίσης οι υποδομές στον αγροτικό τομέα τοπικά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των παραγωγών, ενώ σε απόγνωση έχουν περιέλθει και οι κτηνοτρόφοι του νομού, αφού μετά την ευλογιά και τον καταρροϊκό, είδαν το ζωικό τους κεφάλαιο να μειώνεται και από τις πλημμύρες.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης διυπουργικής επιτροπής για να συζητηθούν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία του Έβρου, ενώ δεσμεύτηκε και για γρήγορη ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε να ανακουφιστούν μερικώς οι πληγέντες.

Ο υφυπουργός συμμετείχε σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα και το Πύθιο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του αγροτικού κόσμου, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε σε όλο το μήκος των πλημμυρισμένων περιοχών, προκειμένου να αποκτήσει ίδια αντίληψη για το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 220.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που μετατοπίζει για πολύ αργότερα από τον κανονικό, τον χρόνο της επανακαλλιέργειας των περιοχών αυτών. Εξέφρασε δε, τον φόβο ότι οι γεωργοί μάλλον θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο καθώς χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου για να αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Την κατάσταση επιβαρύνει επίσης και το γεγονός ότι κι οι αγροτικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, όπως για παράδειγμα το ό,τι έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται πλέον και των απαραίτητων εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά.

Μεγάλες ζημίες, κατά τον υφυπουργό, σημειώθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες αν και σε πολλές περιπτώσεις τα κοπάδια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Ωστόσο επισήμανε ότι οι απώλειες από τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Έβρου.

«Είναι γεγονός πως με όλα αυτά η αγροτική οικονομία του Έβρου έχει γυρίσει πολύ πίσω. Και το τονίζω αυτό γιατί όλα έχουν άμεση συνάρτηση. Πολλές μεταποιητικές γαλακτοκομικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και πολλές μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις δε θα έχουν πρώτη ύλη σε γεωργικά προϊόντα για να τα αξιοποιήσουν και να τα εξάγουν, όπως για παράδειγμα το σπαράγγι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «μέλημά μας είναι να κινηθούν άμεσα και γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μια κάποια ανακούφιση του αγροτικού κόσμου του Έβρου».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σγουρίδης, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται απ’ όλους, φορείς και αγρότες, υπομονή και καλή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί και να δοθούν λύσεις, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο, θα είναι κοντά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τον στηρίξει έμπρακτα και αποτελεσματικά.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου επισκέφτηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, ο Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Σγουρίδης κατόπιν συνεννόησης με τον Αν. Υπουργό κ. Αποστόλου, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για το μέγεθος των ζημιών στο Νομό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Αφού επισκέφτηκε τις περιοχές, εν συνεχεία πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων όπου συμμετείχαν οι Δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς, καθώς και οι σύλλογοι αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η πρώτη εικόνα σχετικά με τις καταστροφές τόσο στον αγροτικό, όσο και στο κτηνοτροφικό τομέα είναι:

α) Στον αγροτικό τομέα 220.000 στρέμματα αγροτικής γης να βρίσκονται κάτω από το νερό

β) Στον κτηνοτροφικό τομέα δεκάδες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και

γ) Στις κατοικίες οι οποίες πλημμύρησαν και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός οικοσκευών.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους παραγωγούς και τους τοπικούς φορείς, ότι άμεσα θα παρθεί απόφαση που θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης. Ταυτόχρονα θα ζητήσει την άμεση σύγκληση Διυπουργικής Επιτροπής με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομίας ώστε να αποφασιστούν οι από κοινού οι δράσεις για τη γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

16-02-2015 13:50ΑΓΡΟΤΗΣ

Ρε καραμητρο διαμορφωνεις και αποψη.. Το ελλειμα του ελγα ηταν εως το 2004 800 εκατομμυρια ευρω και αυξηθηκε απο το 2007 εως το 2009 3.7 δις ευρω.. Με τετοιο ελλειμα τι πληρωμες να γινουν μεχρι τωρα.. Για ψαξε το καλυτερα ποιοι καρπωθηκαν τα ποσα του ελλειματος και μετα σχολιασε.. Ο αγροτης δεν πηρε φραγκο και ουτε προκειται να παρει.. Το πιο ανακριβες σχολιο που εχω διαβασει μεχρι τωρα στη σελιδα..

Απάντηση

10-02-2015 09:04jo

Ωραίο το αστείο ..<<.ο ελγα μονο εισπρατει τοσα χρονια χωρις να πληρωνει>> 4.5 δις ευρώ χρωστάει ο ελγα χρέη μιας δεκαετίας μόλις, αυτά δόθηκαν στους αγρότες παρανόμως όταν ο ελγα είχε έσοδα από εισφορές αγροτών μόλις 500 εκατομμύρια τα 4 δις τα πλήρωσαν οι γνωστοί μαλάκες φορολογούμενοι για να κάθονται οι αγρότες στα καφενεία και να εισπράττουν .. τώρα που πρέπει να εισπράτετε οι αγρότες μόνο όσα πληρώνεται σας κακοφάνηκε .. Τελικά ο Πάγκαλος είχε δικαιο

Απάντηση

09-02-2015 13:03ΑΓΡΟΤΗΣ

ο ελγα μονο εισπρατει τοσα χρονια χωρις να πληρωνει.. η λυση που πρεπει να δοθει να ειναι μονιμη.. καθαρισμος κοιτης και αναχωματα κατα μηκος του ποταμου εβρου..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία