BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Την ελαιοκομική περίοδο 2018/19 στιγμάτισαν οι κλιματικές προκλήσεις

Στην Ελλάδα ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπώρησαν τα ελαιόδεντρα, στη Γαλλία έβρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε, στις ΗΠΑ ο καύσωνας ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ στην Αυστραλία η ξηρασία. Στην δε Ιταλία, όλα τα παραπάνω.

olove_1254

Πέτρος Γκόγκος

13
0

Σε “δημοσκόπηση” που πραγματοποίησε το oliveoiltimes.com, στην οποία ερωτήθηκαν 4,832 παραγωγοί σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, πως εξελίχθηκε για αυτούς η ελαιοκομική περίοδος 2018-2019, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αντιστάσεις και η ευαισθησία των ελαιόδεντρων σε αυτά, βρέθηκαν στη λίστα με τις πιο συχνές απαντήσεις. Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα και το γεγονός ότι σχεδόν κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν χαρακτήρισαν το 2018 ως μια “μέτρια” χρονιά.

Συγκεκριμένα, το 61,3% χαρακτήρισε την χρονιά ως μια άνω του μετρίου, με το 38% να την θεωρεί κακιά. Με όρους ποσότητας, το 66% υποστήριξε πως ήταν μια χρονιά με μεγαλύτερη του μέσου όρου παραγωγή, το 88,7% αξιολογούν την ποιότητα της παραγωγής τους ως ανώτερη του μετρίου, με έναν μέσο όρο 7,4 σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10.

Ερωτηθέντες σχετικά με τις προκλήσεις που επηρέασαν την συγκομιδή, το 35,6% εξήγησε πως ο δάκος ήταν η βασική αιτία των δυσκολιών τους, καθώς και η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία από τους παραγωγούς.

Παράλληλα, ατυχείς καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα, η βροχή σε σημαντικές για την καλλιέργεια περιόδους, όχι αρκετά ψυχρές θερμοκρασίες ή υπερβολική υγρασία, προκάλεσε προβλήματα στο 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα του ιστοτόπου.

Ο υπερβολικός καύσωνας μάλιστα απασχόλησε το 23,1% όσων απάντησαν, ενώ συμπτωματικά μια άλλη μερίδα επίσης της τάξης του 23,1% δυσκολεύτηκε από τις πολλές βροχές, ενώ το 21,2% αντιμετώπισε προβλήματα ξηρασίας.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία