BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ψηλότερες τιμές φέρνει η Ισπανία στο ελαιόλαδο

Σε υψηλά επίπεδα οδηγούν τις τιµές ελαιολάδου στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά, οι εκτιµήσεις για µείωση της τάξης του 50% στη νέα παραγωγή της Ισπανίας., σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Μειωμένη κινητικότητα στις εξαγωγές ελαιολάδου

3
0
Στην Ελλάδα, λόγω της πολύ χαµηλής τελευταίας παραγωγής, οι διαθέσιµες ποσότητες είναι ελάχιστες, µε τις τιµές για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας 0,3%  να φθάνουν στην περιοχή της Λακωνίας τα 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ η τιµή του µειονεκτικού παρθένου, οξύτητας 5%, διαµορφώνεται στα 2,10 ευρώ το κιλό. Η άνοδος των τιµών αναµένεται να συνεχισθεί και κατά το προσεχές δίµηνο και µέχρι να κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα στην αγορά.

Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, η φετινή παραγωγή αναµένεται στους 220-230 χιλ. τόνους, έναντι της πολύ χαµηλής περυσινής, των περίπου 115 χιλ. τόνων

Στην Ισπανία το τελευταίο διάστηµα οι τιµές στο ελαιόλαδο καταγράφουν αύξηση άνω του 20%, µε την τιµή του εξαιρετικού παρθένου να διαµορφώνεται στα 2,44 ευρώ το κιλό, ενώ το ελαιόλαδο λαµπάντε ή χαµηλότερης ποιότητας διατίθεται άνω των 2 ευρώ το κιλό.

Σηµειώνεται ότι η τελευταία παραγωγή της Ισπανίας έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ του 1,77 εκατ. τόνων, αλλά η φετινή αναµένεται στους 900.000 τόνους (ή ακόµα και 800.000 τόνους), λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, κατά την άνοιξη, η οποία εµπόδισε την καρπόδεση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την περιοχή της Jaén, η οποία πέρυσι παρήγαγε το 42%  (740.000 τόνους) της ισπανικής παραγωγής και το ήµισυ της παραγωγής ελαιολάδου της Ανδαλουσίας, η UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων), προβλέπει µια επερχόµενη συγκοµιδή λιγότερο από 300.000 τόνους, που αντιπροσωπεύει µείωση της τάξης του  60%. Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, η συγκοµιδή στην περιοχή θα διαµορφωθεί ακόµα χαµηλότερα από το ιστορικό χαµηλό του 2011/2012.

Όπως αναφέρεται σε δηµοσίευµα της εφηµερίδας El Pais, η τελευταία υψηλή παραγωγή έφερε αρχικά µείωση τιµών, η οποία οδήγησε σε αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 18% περίπου, φθάνοντας τους 48.000 τόνους ανά µήνα. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές κατά το α’ τρίµηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 44% έναντι του αντίστοιχου τριµήνου πέρυσι. Με βάση την ίδια πηγή, παράγοντες του κλάδου εκτιµούν ότι οι αυξήσεις που καταγράφουν οι τιµές αυτό το διάστηµα, θα συµβάλλουν στην συγκράτηση των πωλήσεων και την µείωση των εξαγωγών, ευελπιστώντας ότι έτσι θα κλείσει η χρονιά µε σχετικά υψηλά αποθέµατα, προκειµένου να αντισταθµιστούν εν µέρει οι απώλειες της νέας παραγωγής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία