BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ξεκινά συγκομιδή σουλτανίνας από σκεπαστά αμπέλια

Έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου, λόγω βροχών, η παραγωγική περίοδος των υπαίθριων επιτραπέζιων σταφυλιών.

Ο δήμος Ηρακλείου στη συνεταιριστική ΚΣΟΣ

1
0

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συγκομιδή από τα σκεπαστά αμπέλια, με αναμενόμενη παραγωγή στο νομό Ηρακλείου γύρω στους 500 τόνους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές κυρίως της Κυριακής, αλλά και οι βροχοπτώσεις του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές του νομού Ηρακλείου, προκάλεσαν ζημιές στα υπαίθρια επιτραπέζια σταφύλια και τη λήξη της παραγωγικής περιόδου. Οι αμπελουργοί χρειάζεται τώρα να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των εμπόρων οι ποσότητες που χάθηκαν από το εξαγωγικό εμπόριο είναι γύρω στους 1.000 τόνους. Εξαιρέσεις είναι τα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι βροχές δεν ήταν καταρρακτώδεις και πιθανόν να συγκομισθούν.

Όλοι σχολιάζουν πάντως ότι ευτυχώς οι βροχές φέτος καθυστέρησαν σε ένα βαθμό και επέτρεψαν στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών να πουλήσουν τη σοδειά τους με τις  τιμές να επικεντρώνονται στα 45-50 λεπτά.

Υπολογίζεται ότι φέτος ο νομός Ηρακλείου εξήγαγε 10.000 τόνους επιτραπέζια σταφύλια από υπαίθρια αμπέλια. Αν δεν είχαν προηγηθεί ζημιές από ισχυρούς νότιους άνεμους, καύσωνες και πρώιμες βροχές, οι ποσότητες που θα οδηγούνταν στο εξωτερικό, κυρίως τη Γερμανία, θα έφθαναν τους 14.000 τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπόρων.

Αμέσως μετά τις βροχές (είναι πολύ πιθανό να βρέχει και σήμερα Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές) θα ξεκινήσει η συγκομιδή και από τα σκεπαστά αμπέλια. Οι αναμενόμενη παραγωγή υπολογίζεται όλη κι όλη στους 500 τόνους και οι τιμές κλεισίματος που ακούγονται στην αγορά είναι 70-80 λεπτά στον παραγωγό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία