BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πρόβλημα από τις βροχές στα αμπέλια του Ηρακλείου

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι ζημιές που προκαλούν οι τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές στο Ηράκλειο.

Ζημιές από ισχυρούς ανέμους σε αμπέλια και μπανάνες στην Κρήτη

0
0

Ως γνωστό,  οι βροχές προκάλεσαν τη λήξη της εξαγωγικής περιόδου στα υπαίθρια επιτραπέζια σταφύλια. Θα ξεκινήσουν μάλιστα άμεσα οι κοπές στα σκεπαστά, για να προλάβουν οι παραγωγοί τη σαπίλα. Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε ορισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων που είναι πιο ευαίσθητες στις βροχοπτώσεις. Τα οινοποιεία έχουν «φρενάρει» τις παραλαβές, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αν οι βροχές συνεχιστούν, τότε θα πρόκειται για τραγωδία. Συγχρόνως οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τι αποζημιώνεται και τι όχι.

Πανωλεθρία υφίστανται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσοι αμπελουργοί αποφάσισαν να απλώσουν φέτος σταφύλια για να παράγουν σταφίδα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν το «μεγάλο βήμα», πρώτη φορά μετά από χρόνια στο νομό Ηρακλείου, πλην όμως ο καιρός τους κατάστρεψε. Δεν φθάνει που τους πήρε το νερό τη σταφίδα, όπως όλα δείχνουν δεν θα εισπράξουν αποζημιώσεις! Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όσα σταφύλια που προορίζονταν για σταφιδοποίηση είναι ακόμα στις κουρμούλες δεν αποζημιώνονται. Παράλληλα όμως ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημίωση και για τα σταφύλια που έχουν απλωθεί! Κι αυτό, διότι δεν πρόκειται για ηρτημένη παραγωγή…

«Η κατάσταση είναι τραγική» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης. «Αρκετοί παραγωγοί φέτος αποφάσισαν να σταφιδοποιήσουν τα σταφύλια τους. Οι Αρχάνες που τα προηγούμενα χρόνια παρήγαγαν ελάχιστες ποσότητες, φέτος περίμεναν παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων, που όμως την πήρε το νερό. Και το χειρότερο είναι ότι οι αγρότες δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πιστεύω ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για να προωθηθεί λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Η αδικία είναι μεγάλη!».

Η εικόνα που δίνει ο κ. Χιλετζάκης για τα επιτραπέζια δεν είναι καλύτερη αναφορικά με τις ζημιές. Όμως οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών περιμένουν αποζημιώσεις. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων αυτών. Και σίγουρα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τα έσοδα που περίμεναν οι αγρότες. Οι αμπελουργοί ανησυχούν και για τη σοδειά από τα σκεπαστά αμπέλια καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα σταφύλια να υποβαθμιστούν ποιοτικά από την υψηλή υγρασία. Σημαντικές, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, θα είναι οι ζημιές και στα οινοστάφυλα, ιδιαιτέρως των όψιμων περιοχών, όπου ο τρύγος είχε μόλις ξεκινήσει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία