BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Υποχρεωτική η e-δήλωση συγκομιδής για αμπελουργούς που κάνουν απόσταξη

Εξοικειωμένοι με το… ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πρέπει να είναι από φέτος όσοι αμπελουργοί θα βγάλουν τσικουδιά στα ρακοκάζανα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα. Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε στα… παραμύθια ο σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς ανοίγει γραφείο για να εξυπηρετεί τους αγρότες που θα αποστάξουν το προϊόν τους στα καζάνια των μελών του.

Αίτημα για τσικουδιά ΠΟΠ ετοιμάζει η Περιφέρεια Κρήτης

3
1
Έτσι οι αμπελουργοί που θέλουν να κάνουν απόσταξη σε παραδοσιακό καζάνι πρέπει να επισκέπτονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου  για να συνεργάζονται με δύο εξειδικευμένους υπάλληλους που έχει προσλάβει ο σύλλογος των Αποσταγματοποιών.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στη γενική συνέλευση του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου. Οι καζανάρηδες ήταν ανήσυχοι για τη φετινή αποστακτική περίοδο που ξεκινά με προβλήματα και γραφειοκρατία.

Όπως είπε  ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Νίκος Παρασκευάς από φέτος εφαρμόζεται το μέτρο που πέρυσι είχε προσωρινά αποσυρθεί. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αμπελουργοί που θέλουν να κάνουν απόσταξη θα πρέπει να καταθέτουν μέσω του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ηλεκτρονικά τη δήλωση συγκομιδής. Δηλαδή να στέλνουν email στο Υπουργείο. Κι επειδή οι περισσότεροι αγρότες, ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι, δεν γνωρίζουν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο σύλλογος των Καζανάρηδων προσέλαβε δύο υπαλλήλους, άνοιξε γραφείο στο χώρο της ΟΑΣΝΗ (λεωφόρος 62 Μαρτύρων, δίπλα στην ΕΑΣΗ) και εξυπηρετεί τον κόσμο που θα αποστάξει στα καζάνια των μελών του. Οι αμπελουργοί στη συνέχεια πρέπει να πηγαίνουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου για να παραλαμβάνουν το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου που θα «απαντάει» στη δήλωση συγκομιδής. Στη συνέχεια τα έγγραφα  θα προωθούνται στο Τελωνείο, θα πληρώνονται οι φόροι και έτσι θα γίνεται απόσταξη.

Η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε φέτος την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι φέτος η έναρξη της αποστακτικής περιόδου έγινε νωρίτερα, λόγω προβλημάτων που είχαν προκληθεί στα σταφύλια από τις βροχές.

 

Πέλλα Λασηθιωτάκη

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-10-2014 12:36Δαφνη

εχω καζανι και αμπελι. Πρεπει ολοι να κανουμε δηλωση συγκομιδης? Οταν λενε παραδοσιακο τι εννοουνε?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία