BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ελληνικό ελαιόλαδο αντικαθιστά το ιταλικό στις ΗΠΑ

Την Ελλάδα επέλεξε η εταιρία Costco Wholesale να αντικαταστήσει την Ιταλία ως κύριο προμηθευτή.

Ελληνικό ελαιόλαδο αντικαθιστά το ιταλικό στις ΗΠΑ

2
0

Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη άνοδο (+84% από πέρσι) που επέδειξαν οι τιμές του ιταλικού ελαιολάδου μετά την «μαύρη χρονιά» που ολοκληρώνεται για την ιταλική ελαιοκαλλιέργεια. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η ιταλική ελαιοκαλλιέργεια μειώθηκε φέτος κατά 34% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Costco Wholesale, Richard Galanti «η διαθεσιμότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που βρίσκει η εταιρία είναι στο 1/10 από το κανονικά επίπεδα».

Πρεσβευτής ποιοτικού ελαιολάδου η Ελλάδα

«Επιζητούμε μία και μοναδική πηγή για καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και για την φετινή χρονιά, η πηγή αυτή ήταν η Ελλάδα», τόνισε επιπλέον ο Richard Galanti. Ενώ η Ισπανία, η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, επίσης υπέφερε από παραπλήσιες καιρικές συνθήκες που ζημίωσαν τη φετινή της παραγωγή, αντίθετα η Ελλάδα ήταν η ευνοημένη της φετινής χρονιάς με σχεδόν διπλάσια παραγωγή από την περσινή και τιμές 15% υψηλότερες με πέρσι για το έξτρα παρθένο προϊόν, συγκριτικά με πέρσι.

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, διοχετεύει σε χύμα ποσότητες το περισσότερο ελαιόλαδό της στην Ιταλία, το οποίο στη συνέχεια οι ιταλοί πουλούν σαν ιταλικό, κάτι που τους αποδίδει 50% μεγαλύτερο κέρδος, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey για το 2012. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση κατέληγε ότι η τυποποήση και προώθηση ελαιολάδου από τους ίδιους τους Έλληνες θα απέφερε σημαντικά κέρδη στην ελληνική οικονομία.

Σημείωνεται ότι το 2013, η χώρα εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας 602 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο τρίτο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, μετά το είδη πετρελαίου και τα φαρμακευτικά προϊόντα, σύμφωνα με πληροφορίες της World Bank.

«Μπαίνουμε στο χάρτη» μέσω της Costco

Προς ώρας, μόνο το 4% του ελληνικού ελαιολάδου καταλήγει στην αμερικανική αγορά ως τυποποιημένο προϊόν, μία αγορά που αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εισαγωγέα ελαιολάδου στον κόσμο», επεσήμανε ο David Neuman, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής ομάδας της εταιρίας Gaea.

Οι Αμερικανοί «γνωρίζουν για το ελληνικό γιαούρτι, γνωρίζουμε για την καλή ελληνική φέτα αλλά δεν γνωρίζουμε και πολλά για το ελληνικό ελαιόλαδο», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία Costco· τώρα στις αποθήκες της εταιρίας, η προηγουμένως πράσινη ταμπέλα και το καπάκι των 2λιτρων μπουκαλιώνείναι τώρα μπλε, υπογραμμίζοντας την ελληνική προέλευση του έξτρα παρθένου προϊόντος.

«Το γεγονός αναμφισβήτητα θα βάλει την Ελλάδα στο χάρτη, γιατί ο κόσμος βλέπει ότι αυτό κάνει η Costco», σημείωσε τέλος ο κος Neuman

Currently, only about 4 percent of Greek olive oil ends up in the U.S., the second-largest importer of olive oil in the world. Here its virtues are unsung, says David Neuman, CEO of the U.S. unit of Greek olive-oil company Gaea.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία