BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μόνο η έγκαιρη δακοκτονία θα προστατεύσει την ποιότητα του ελαιολάδου

Να αυξηθούν οι απολαβές των εργολάβων δακοκτονίας και να δίνονται στην ώρα τους, ώστε αυτοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους για να προστατεύσουν την ποιότητα του ελαιόλαδου, προτείνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

0
0

Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει στην επιστολή ότι «το ελαιόλαδο αποτελεί εθνικό προϊόν υψίστης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Το πρόγραμμα δακοκτονίας, είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί σειρά ετών και έχει ως στόχο την προστασία του προϊόντος αυτού με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και να το υποστηρίξουμε. 

Για τον λόγο αυτό, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας 2016 και έπειτα από το υπ. αριθ. 17006/28-12-2015 έγγραφο του Δήμου Αποκορώνου και την υπ. αριθ. 736/18/1/2015 κοινή επιστολή όλων των Δημάρχων της Π.Ε. Χανίων, που σας έχουν αποσταλεί, επανερχόμαστε σε ένα θέμα μείζονος σημασίας το οποίο θα κρίνει ουσιαστικά αν θα εφαρμοστεί ή όχι το πρόγραμμα στην περιοχή μας. Το κρίσιμο αυτό θέμα δεν είναι άλλο από τις τιμές της διακήρυξης για την εξεύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών, που στην πλειονότητά τους είναι εξαιρετικά χαμηλές και δεν καλύπτουν τα έξοδα των ψεκασμών.

Η χαμηλότερη τιμή είναι 0,021 ευρώ ανά προστατευόμενο ελαιόδεδρο ενώ η ανώτερη 0,057 ευρώ. Η ανώτερη τιμή αφορά σε ελάχιστα τμήματα, αποκλειστικά ορεινές περιοχές, όπου ο ψεκασμός γίνεται με συνεργεία με επινώτιες ψεκαστήρες και το κόστος του ψεκασμού, λόγω των αυξημένων εργατικών είναι πολύ μεγάλος. Αντίθετα, σχεδόν στα μισά από τα τμήματα της διακήρυξης είναι κάτω του 0,030 ευρώ ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο ενώ στην συντριπτική πλειονότητα αυτών κάτω από το 0,035 που είναι η μεσοσταθμική τιμή για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας….»

Στη συνέχεια ο κ. Βουλγαράκης περιγράφει αναλυτικά τα γνωστά σε όλους προβλήματα που προέκυψαν τα δύο τελευταία έτη λόγω των χαμηλών τιμών της εργολαβίας ψεκασμών και ζητά την αύξηση την αύξηση των τιμών έτσι ώστε η δακοκτονία να κυλήσει ομαλά:

«…Όλα τα παραπάνω έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών στο πρόγραμμα δακοκτονίας και όλο και περισσότερες περιοχές εκφράζουν την επιθυμία να εξαιρεθούν από αυτό και να προχωρήσουν σε ιδιωτικές επεμβάσεις, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στην ποιότητα του ελαιολάδου. Για να αποφύγουμε μία τρίτη χρονιά άγονων διαγωνισμών, που σίγουρα οξύνει την κατάσταση, κρίνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αύξηση τιμών ανά προστατευόμενο ελαιόδεδρο. Προτείνεται, σε πρώτη φάση, η ελάχιστη τιμή να ανέλθει στα 0,040 ευρώ έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος του ψεκασμού αλλά και τα επιπλέον έξοδα των εργολάβων...»

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει ότι «η αύξηση αυτή μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του προϋπολογισμού της δακοκτονίας έτους 2016 για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, είτε στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, να δοθεί το δικαίωμα διαμόρφωσης των τιμών στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού, εφόσον δεν υπάρχει νομικό κώλυμα. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι εάν αυτή η αύξηση τιμών είχε δοθεί από την προηγούμενη χρονιά και τον προϋπολογισμό δεν θα είχαμε υπερβεί και άγονους διαγωνισμούς δεν θα είχαμε. Τελειώνοντας, να εκφράσουμε την πεποίθησή μας ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, μία επανάληψη των τεκταινομένων το 2015 με την καθυστερημένη έναρξη των ψεκασμών ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων η διαγωνιστική διαδικασία θα αποβεί εντελώς άγονη. Η πιθανότητα αυτή είναι μεγάλη αν λάβει κανείς υπόψη του και την οικονομική πίεση την οποία υφίσταται ο αγροτικός κόσμος το τελευταίο διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο για το εισόδημα των παραγωγών»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία