BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Αυθημερόν χρηματοδότηση για εξαγωγή ελαιολάδου

Προτάσεις για την εξαγωγή ελαιολάδου δημοσιοποίησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας.

Αυθημερόν χρηματοδότηση για εξαγωγή ελαιολάδου

0
0

Η Ένωση ζητά τη  θεσμοθέτηση αυθημερόν χρηματοδότησης από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου για κάθε εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου προς οποιαδήποτε χώρα.

Επίσης η ΕΑΣ Νεμέας προτείνει  όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο, που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής, να καταθέτει ο παραγωγός στην Τράπεζα τις αποδείξεις παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός ή η Ε.Α.Σ. Νεμέας, που θα αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση των ανωτέρω, Ε.Α.Σ. Νεμέας ή ελαιουργών, να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του.

Τέλος αναφέρεται ότι η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου της Ε.Α.Σ. Νεμέας βρίσκεται σε ικανοποιητικό ποσοστό κατασκευής, και εκτιμάται πως σύντομα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς της περιοχής.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ΕΑΣ Νεμέας

Η Ε.Α.Σ. Νεμέας στηρίζοντας τους παραγωγούς ελαιολάδου είχε προτείνει κατώτερη τιμή 2,50 € ανά κιλό προϊόντος για το 2012, γνωρίζοντας τις ανάγκες πώλησης του εξωτερικού. Όσοι παραγωγοί μας εμπιστεύτηκαν βγήκαν κερδισμένοι. Σας ενημερώνουμε ότι στην Κρήτη τον Σεπτέμβρη του 2012 το ελαιόλαδο πωλείται από 2,15 € έως 2,20 € ανά κιλό και στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή η τιμή βρίσκεται στα 2,50 €. Στην Ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα στην Ισπανία την εβδομάδα από 5-11 Σεπτεμβρίου 2012 η τιμή κυμάνθηκε από 2,35 € – 2,52 € ενώ στην Ιταλία από 27-08-2012 έως 2-09-2012 οι τιμές των παραγωγών κυμάνθηκαν από 2,80 € για το έξτρα παρθένο, 2,15 € για το παρθένο και 1,96 € για το λαμπάντε  (βιομηχανικό).

Η Ε.Α.Σ. Νεμέας κινείται στην ίδια γραμμή με την Ε.Σ.Ε.Ε. και σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας.

Πρώτον, ζητάμε θεσμοθέτηση αυθημερόν χρηματοδότησης από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου για κάθε εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου προς οποιαδήποτε χώρα ζητεί η εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου με στόχο την ενίσχυση του εθνικού, όπως το χαρακτηρίζει, αυτού προϊόντος. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ακολουθούνταν πριν από πολλές δεκαετίες τότε που τα πενιχρά αποθέματα των τραπεζών χρηματοδοτούσαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε μειωμένο επιτόκιο κατά 60 %.

Επίσης προτείνουμε, όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο, που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής, να καταθέτει ο παραγωγός στην Τράπεζα τις αποδείξεις παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός ή η Ε.Α.Σ. Νεμέας, που θα αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση των ανωτέρω, Ε.Α.Σ. Νεμέας ή ελαιουργών, να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του. Τα παραπάνω μέτρα εκτιμάτε πως εάν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν άμεσα, μέσα σε μια πενταετία θα οδηγήσουν στην εξαγωγή του 100% του παραγόμενου ελαιολάδου ως τυποποιημένου ελληνικού προϊόντος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου της Ε.Α.Σ. Νεμέας βρίσκεται σε ικανοποιητικό ποσοστό κατασκευής, και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας, δίνοντας τους μια αξιοπρεπή τιμή και αναγνωρίζοντας τον κόπο τους.

 ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΕΜΕΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία