BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μάτια παγωνιού σε φύλλα ελιάς

Έφθασε η εποχή που η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει και αναμένονται οι εποχικές βροχές, οι οποίες θα συνοδεύονται με αρκετά ισχυρούς ανέμους. Είναι η εποχή που περιμένει ο μύκητας του κυκλοκονίου της ελιάς, Cycloconium oleaginum, να προσβάλει την ελιά.

Μάτια παγωνιού σε φύλλα ελιάς

1
0

Το παθογόνο προσβάλλει τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται καφε-κίτρινες κυκλικές κηλίδες που ομοιάζουν με τα ‘μάτια’ στο φτέρωμα των αρσενικών παγωνιών.

Στη συνέχεια τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Η πρόωρη πτώση των φύλλων προκαλεί εξασθένιση των δένδρων. Σε πολύ υγρές περιοχές, η ασθένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονη, τα δένδρα να παρουσιάσουν συνεχή φυλλόπτωση με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό της παραγωγής.

Ο μύκητας εντοπίζεται στο παλαιό φύλλωμα και για να γίνει επέκταση των προσβολών στο νέο φύλλωμα χρειάζεται να επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 10οC και 20οC και σχετική υγρασία πάνω από 80%. Επίσης ευνοούνται προσβολές όταν το φύλλωμα παραμείνει βρεγμένο τουλάχιστον 24 ώρες. Οι παραπάνω συνθήκες είναι συνήθεις το φθινόπωρο. Ο ίδιος καιρός θα επαναληφθεί στο τέλος του χειμώνα οπότε θα δημιουργηθούν ξανά ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων στην ελιά από το μύκητα κυκλοκόνιο.

Στους ελαιώνες όπου ενδημεί η ασθένεια χρειάζονται δύο προληπτικοί ψεκασμοί με κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα ή με βορδιγάλειο πολτό 1% για να προστατευθεί η νέα βλάστηση. Στο εμπόριο υπάρχουν κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα με τα οποία ο πρώτος ψεκασμός γίνεται πριν από την έναρξη των βροχοπτώσεων του φθινόπωρου, οπότε ο ελαιοκαλλιεργητής θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Ο δεύτερος την άνοιξη μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου. Συμπληρωματικά γίνεται κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης που περιορίζει την υγρασία στο εσωτερικό του φυλλώματος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία