BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Υπό κατάρρευση αποικίες μελισσών στη Μαγνησία

Σε «φιάσκο» εξελίσσεται μέχρι στιγμής η φετινή παραγωγική χρονιά για τους μελισσοκόμους της Μαγνησίας.

Δέκα βήματα για να γίνεις μελισσοκόμος

1
0
Οι μελισσοκόμοι της περιοχής βλέπουν τις παραγωγές τους σε ορισμένες ποικιλίες να μειώνονται μέχρι και 50%, χωρίς να γνωρίζουν που οφείλεται αυτή η κατάσταση

Μάλιστα από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Βόλου διενεργείται επιστημονική έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση αποικίες μελισσών στην περιοχή μας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και δύο χρόνια είναι τεράστια η αύξηση των νέων και των ανέργων που στρέφονται στη μελισσοκομία για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, αυτό οφείλεται στο ότι για να ασχοληθεί κάποιος νέος με τον κλάδο, δε χρειάζεται ούτε μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ούτε και μεγάλη έκταση γης. Βέβαια όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, οι νέοι που στρέφονται στο συγκεκριμένο τομέα ξεκινούν την ενασχόλησή τους με λάθος φιλοσοφία, αφού ενδιαφέρονται αρχικά για τις επιδοτήσεις που δίνονται πάνω στο αντικείμενο και όχι με την ουσία του επαγγέλματος.

Η στροφή των νέων προς τον κλάδο αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πέρυσι στο εργαστήρι μελισσοκομίας του τμήματος εκπαιδεύτηκαν 75 άτομα και φέτος εκπαιδεύονται ήδη 450 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής 150 ατόμων που φανερώνει το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το επάγγελμα.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα η στροφή των νέων προς τη μελισσοκομία αναζητώντας μια λύση στο βιοποριστικό τους πρόβλημα. Επαγγελματίες και επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο διευκρινίζουν ότι είναι εύκολο να γίνει κάποιος μελισσοκόμος και να βγάζει το δικό του μέλι, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει επαγγελματίας μελισσοκόμος, δηλαδή να επιβιώνει οικονομικά αποκλειστικά από τις μέλισσες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, για να γίνει κάποιος επαγγελματίας μελισσοκόμος χρειάζεται ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να το καταφέρει, αλλά και για να κατορθώσει να έχει κάποιο σημαντικό εισόδημα, χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 5 - 6 χρόνια με σκληρή δουλειά και μεράκι για το αντικείμενο.

 

Χάνονται μέλισσες και μειώνεται η παραγωγή

Στο μεταξύ «σήμα κινδύνου» εκπέμπουν τόσο οι μελισσοκόμοι της Μαγνησίας όσο και ολόκληρης της Ελλάδας από το γεγονός ότι παρατηρείται κατάρρευση σε αποικίες μελισσών. Μάλιστα ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Βόλου σε συνεργασία με επιστήμονες έχουν δρομολογήσει έρευνα σε τοπικό επίπεδο για τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν στην εξαφάνιση των μελισσών.

Αναφερόμενος στο παραπάνω θέμα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Κωνσταντίνος Ράϊος, επισημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουν που οφείλεται το γεγονός της εξαφάνισης πληθυσμού μελισσών, διευκρινίζοντας ότι είναι σημαντικό να ελέγχονται από τους αγρότες τα παρασιτοκτόνα και να αποφεύγεται η χρήση τους, όπου κρίνεται ότι είναι περιττή.

«Σήμερα η μελισσοκομία έχει σοβαρά προβλήματα, αφού χάνονται μέλισσες», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ράϊος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με στοιχεία γιατί διεξάγεται έρευνα μέσα από την οποία θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο όπως εκτιμά ο ίδιος, πιθανότατα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, το εξωτερικό περιβάλλον, η απουσία τροφών, οι ασθένειες και η απουσία φαρμάκων, να είναι μερικές αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση αρκετές αποικίες μελισσών.

«Η παραγωγή μας έχει μειωθεί σημαντικά, οι μελισσοκόμοι κυνηγούν και την τελευταία σταγόνα. Στην Ελλάδα η κύρια παραγωγή μας είναι το πευκόμελο, και πέρυσι και φέτος έδωσε ελάχιστη παραγωγή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία. Αν χάσουμε όμως το 65% της ελληνικής παραγωγής που είναι το πευκόμελο, τότε θα είναι μεγάλο πλήγμα στη μελισσοκομία. Θεωρώ ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι η χειρότερη χρονιά για εμάς, πλήττοντας σημαντικά το εισόδημά μας. Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αποτελούν τις δύο βασικότερες αιτίες για τη μείωση της εγχώριας παραγωγής μελιού, η οποία έφτασε και στο 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», καταλήγει ο κ. Ράϊος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία