BACK TO
TOP
Business

Διατηρούν τα πρωτεία στις ΗΠΑ οι ελληνικές υδατοκαλλιέργειες

Μερίδιο αγοράς 65% στην αμερικανική αγορά τσιπούρας και λαυρακιού κατέχει η Ελλάδα ωστόσο με γοργούς ρυθμούς ενισχύει τη θέση της ο βασικός ανταγωνιστής μας, Τουρκία έχοντας υιοθετήσει μια άκρως επιθετική εμπορική πολιτική.

Αίρεται η απαγόρευση διατροφής ιχθύων με ΓΤ ζωικές πρωτεΐνες

0
0
Όπως φάνηκε από τη συμμετοχή του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) στην έκθεση Restaurant and Lodging Show που πραγματοποιήθηκε στην Φλόριντα των Η.Π.Α. στις 7-9/9/2014, το ελληνικό λαβράκι είναι από τα αγαπημένα ψάρια των Αμερικανών. Μάλιστα έχει καθιερωθεί στην αγορά με την χαρακτηριστική ονομασία «branzino».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΘ, μετά από δέκα χρόνια εντατικής προσπάθειας των εταιρειών του κλάδου, το ελληνικό ψάρι εξάγεται εβδομαδιαίως σε πολλές πολιτείες της Βόρειας Αμερικής. Το 2013 οι εξαγωγές ανήλθαν περίπου στους 2.500 τόνους.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Ελλάδα κατέχει μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στο 65% των πωλήσεων τσιπούρας και λαυρακιού στις ΗΠΑ, πολύ δυναμική παρουσία έχει κάνει ο κύριος ανταγωνιστής μας, η Τουρκία, καθώς έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα επιθετική εμπορική πολιτική επικουρούμενη και από την Turkish Airlines με χαμηλό μεταφορικό κόστος με απευθείας πτήσεις στις μεγαλύτερες αγορές της Αμερικής.

Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζει ο ΣΕΘ, πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες διείσδυσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προιόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην συγκεκριμένη αγορά, καταλήγει ο ΣΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΘ, συμμετείχε στην εξειδικευμένη έκθεση Restaurant and Lodging Show,  στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που υλοποιείται από το Enterprise Greece και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Στόχος της ελληνικής συμμετοχής ήταν αφενός να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του ελληνικού ψαριού στην συγκεκριμένη αγορά και αφετέρου να τα παρουσιάσει στους σεφ και στους εκπροσώπους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων που θέλουν να διαφοροποιήσουν το μενού τους με νέα προϊόντα. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και ο σεφ κ. Βασάλος ο οποίος εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με τις συνταγές για τσιπούρα και λαβράκι που ετοίμασε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία